Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Voliči na něj klekli.“ Hlavatý od ANO svalil vinu na kroužky a ocitl se pod palbou kritiky

Autor: simao, ČTK - 
5. listopadu 2017
05:45

Senátor, nebo poslanec? Jiří Hlavatý (za ANO) hořce zalitoval toho, že ho voliči vykroužkovali do Poslanecké sněmovny. Přišel o mandát senátora, za vinu to dal v rozhovoru pro Aktuálně.cz právě voličům. A chce se stát v doplňovacích volbách znovu senátorem. Jeho ambice se však stala terčem kritiky politických oponentů i komentátorů. „Podvedl voliče!“ či „Voliči na něj klekli“ zní z úst současných i nyní již bývalých poslanců. Proti Hlavatému se ohradil i předseda Senátu Milan Štěch. 

„Tím, jak jsem byl zvolen poslancem a vykroužkován, tak jsem okamžitě ztratil mandát senátora. Volby se konají ne proto, že Hlavatý znova kandiduje a chce obhájit post, ale volby se konají proto, že 4850 voličů Hlavatého vykroužkovalo. To byli oni, kdo způsobil to, že teď budou doplňovací volby. Jinak si to nedovedu vysvětlit,“ uvedl Jiří Hlavatý v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Hlavatý je přitom majitelem největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem. Za hnutí ANO bude kandidovat v doplňujících senátních volbách na Trutnovsku. Právě tohle senátorské křeslo ale uvolnil sám. Mandát v Senátu Hlavatému automaticky zanikl, což podnikatel kritizoval.

„Potvrzuji, že budu obhajovat senátorský mandát v doplňovacích volbách na Trutnovsku, které se uskuteční začátkem příštího roku. Jdu do toho s tím, že prioritou je pro mě senátorský mandát. V případě, že neuspěju, budu pokračovat v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Hlavatý, který není členem ANO.

Hlavatý kandidoval do Sněmovny jako nestraník za ANO z 18. místa kandidátky. Od voličů dostal přesně 4859 preferenčních hlasů. V povolebních rozhovorech připustil, že nevěděl, že mu při zvolení poslancem automaticky zaniká mandát senátora. Říkal, že chtěl kandidaturou ANO podpořit a se zvolením nepočítal hlavně kvůli pracovnímu vytížení v Jutě. Stěžoval si, že si nemohl vybrat, ve které komoře chce působit.

Nové volby budou stát miliony

Doplňovací volby do Senátu na Trutnovsku budou stát přitom několik milionů korun. Největší část půjde na zaplacení volebních komisařů. V roce 2011 stály podle údajů ministerstva financí doplňovací volby na Kladensku zhruba 6,1 milionu korun. První kolo senátních voleb na Trutnovsku stanovil prezident Miloš Zeman na 5. a 6. ledna, předpokládané druhé kolo by se uskutečnilo o týden později společně s prvním kolem prezidentských voleb.

„Já jsem se nenechal zvolit poslancem. Musíte se obrátit na 4850 lidí, kteří mě vykroužkovali. A jich se zeptejte na to, aby zaplatili náklady na dodatečné volby. Ale ne mě,“ uvedl nyní Hlavatý. „Zaplatit volby by měli ti, co mě kroužkovali? Hlavatý nepřestává udivovat. Neusiloval prý být poslancem! Pak ale voliče sám podvedl!“ navezl se do něj Václav Votava (ČSSD), který svůj mandát poslance nedokázal obhájit.

Krajský předseda hnutí ANO Pavel Plzák uvedl řekl, že v případě úspěchu v senátních volbách by Hlavatého v poslanecké lavici vystřídala lékařka Eva Matyášová. „Umístila se ve sněmovních volbách na druhém místě, takže by ho automaticky nahradila,“ uvedl Plzák.

Voliči na něj klekli, zní z Topky

V senátních volbách na Trutnovsku 5. a 6. ledna se Hlavatý utká s nominantem ČSSD, místostarostou Úpice Karlem Šklíbou a kandidátem Starostů a nezávislých (STAN), vrchlabským starostou Janem Sobotkou. S největší pravděpodobností Sobotku podpoří i TOP 09. „Krajské vedení TOP 09 je připravené podpořit pana Sobotku. Nechceme tříštit síly. Schvalovací proces, ale ještě neskončil,“ uvedl krajský předseda TOP 09 Aleš Cabicar.

Ironicky se přitom do Hlavatého pustily špičky TOP 09. „Máme totalitu, takže J. Hlavatý musí o pozici senátora znovu bojovat. Až dokončíme změny a konečně přijde svoboda, rozhodne to svobodně Andrej,“ uvedl Miroslav Kalousek. „Chudák pan Hlavatý, ti jeho voliči na něj regulérně klekli,“ přidala se první místopředsedkyně Topky Markéta Pekarová Adamová. Narážela přitom na kauzu FAU - firmy, která se potýkala s finanční správou a v areálu přerovské firmy z holdingu Agrofertu vlastnila sklad pohonných hmot. Skončila však v konkurzu.

„Ten pan Hlavatý se mi jeví poněkud zmatený. Nejdřív se na voliče rozčílil, že ho zvolili do Sněmovny, a přišel tak o křeslo v senátu, teď jde kandidovat znova a když voliči-poplatníci musí zaplatit nové volby do senátního obvodu, říká, patří jim to, neměli mě volit do sněmovny,“ podivuje se i předseda Svobodných Petr Mach.

Na Twitteru se přidala i řada komentátorů. „Politická satira je mrtvá. Protože tohle je realita. A tenhle člověk chce mimo jiné řídit stát jako firmu,“ rýpl si novinář Miloš Čermák. „Poslanec Hlavatý (za ANO) chce kandidovat do Senátu v doplňujících volbách. Ty budou, protože se senátor Hlavatý stal poslancem. Inu, makáme,“ napsal moderátor ČT Lukáš Dolanský.  

Šéf Senátu Štěch: Je to trapas

Za trapas a taktéž i podvod na voličích označil Hlavatého postup předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „V případě pana Hlavatého se dá mluvit o trapasu. Trapasu, který navíc s každým dalším jeho výrokem narůstá,“ uvedl Štěch. Reagoval tak i na Hlavatého vyjádření, že by doplňovací volby měli zaplatit voliči, kteří ho preferenčními hlasy do Sněmovny poslali.

„Pan Hlavatý se tak vlastně přiznává k tomu, že chtěl své voliče de facto podvést a že si jich neváží. Na kandidátku hnutí ANO do Poslanecké sněmovny se nechal napsat jen jako stafáž nebo volavka, ale ve skutečnosti neměl nikdy v úmyslu v případě zvolení poslanecký mandát vykonávat,“ uvedl Štěch. „Doufám, že toto martyrium není startem nové politické kultury, kterou slibovalo hnutí ANO. To ale musejí zhodnotit voliči, kteří budou mít v tomto případě konečné slovo,“ dodal.

To, že si mezi dvěma funkcemi zákonodárce nemohl vybrat, označil přitom Hlavatý za návrat do totality. Podle Štěcha to ale svědčí o tom, že vybudování prosperující firmy samo o sobě pro působení v politice nestačí a že před vstupem do politiky bývá dobré seznámit se alespoň zběžně s ústavou.

villon ( 7. listopadu 2017 00:20 )

Klasická ukázka vychcaný koblyhy.

velka_0 ( 6. listopadu 2017 22:22 )

Mj. např. i Piráti měli v plánu nevládnout vůbec, takže šli do voleb s vidinou tučných mezd ! O mega tunelářích z ODS a TOP/STAN ani nemluvím.

velka_0 ( 6. listopadu 2017 22:19 )

Vivat Babiš, ale Hlavatý je ostudou ANO. Nenažranci jsou všichni.

boxer ( 5. listopadu 2017 09:08 )

Je to de.bil a pro jistotu bych ho už nezvolil. Nikdy a nikam !!!

j.p.toman ( 5. listopadu 2017 08:32 )

Jestliže se pan Hlavatý a jeho poradci nevyznají v zákonech, mám pochyby o tom, že by vůbec tento člověk měl usilovat o funkci poslance nebo senátora. Ať zůstane u svých hadříků, tam mu to patrně jde nejlépe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa