Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zemřela exministryně Burešová (†88). Hájila matku Palacha, Havel jí dal metál

Autor: ČTK, kal - 
2. července 2018
10:55

O víkendu zemřela první ministryně spravedlnosti po listopadu 1989 Dagmar Burešová. O úmrtí někdejší předsedkyně České národní rady z počátku 90. let na svém Twitteru informovala v pondělí Česká advokátní komora. Obhájkyni disidentů z doby totality, jež se po svém politickém angažmá vrátila k advokacii, bylo 88 let.

Burešová po roce 1969 obhajovala více než stovku lidí, kteří byli jako nepohodlní režimu vyhazováni z práce nebo jinak perzekvováni. Zastupovala takto spisovatele Milana Kunderu, publicistu a polistopadového kancléře prezidenta republiky Ivana Medka či matku Jana Palacha.

„Do právnického nebe odešla první dáma české justice JUDr. Dagmar Burešová. Výjimečná advokátka, první porevoluční ministryně spravedlnosti, předsedkyně České národní rady… Čest její památce!“ uvedla na svém Twitteru advokátní komora.

Pithart: Byla to půvabná a křehká dáma

Burešová je považována za jednu z klíčových osobností návratu Československa k demokracii. Za lepší společnost ale bojovala už od svého mládí. Ještě před maturitou například vyrazila do boje proti vzniku jednotné mládežnické organizace. 

Jako advokátka pak zastupovala občany v pracovně právních sporech se státem. Bylo známé, že je jedničkou ve svém oboru. „Dagmar - půvabná, křehká dáma, skoro vždycky se zářivým, vstřícným úsměvem. Spíš než ročníkem narození byla svou výchovou a noblesním, zároveň aktivně sportovním prostředím, které ji v dětství a v mládí obklopovalo, něčím jako opožděnou hvězdičkou zářící mezi mraky na nebi,“ napsal o Burešové ve své knize polistopadový premiér Petr Pithart.

Burešová obhajovala tak urputně, že ji kvůli zastupování nepohodlných lidí sledovala a vyslýchala StB. Zabavila jí také pas. V záznamech ji vedla pod jménem „Dáma“, protože vždy byla elegantní, upravená a nikdy se nepodvolila.

„Její statečnost se projevila snad nejvíc v situaci po Palachově sebeobětování, kdy se ujala obhajoby jeho cti, i když hájila jeho matku. Ten proces byl předem prohraný, ale ona do toho šla. Myslím, že to byl její možná největší životní výkon,“ řekl Pithart v ČT. Připomněl také, že se Burešová jako ministryně spravedlnosti zasadila o zákon, který rehabilitoval politické vězně. „Nebýt toho, tak by rehabilitační procesy probíhaly dlouhá léta a většina těch postižených by se možná ani rehabilitačního rozsudku nedostala,“ uvedl.

Do politiky ji vyneslo Občanské fórum

Do polistopadové politiky vkročila Burešová hned v prosinci 1989, kdy ji Občanské fórum (OF) vyslalo do čela spravedlnosti v české vládě. Jako ministryně se do června 1990 podílela na přeměně české justice, jež začínala reorganizací soudnictví, reformou vězeňství či přípravou nových zákonů.

V prvních svobodných volbách v červnu 1990 kandidovala za OF do ČNR a stala se její předsedkyní. V čele předchůdce nynější Poslanecké sněmovny působila do voleb v roce 1992. Jako předsedkyně ČNR se v letech 1990 až 1992 účastnila jednání o novém státoprávním uspořádání tehdejší federace. S rozpadem Československa a po volebním neúspěchu Občanského hnutí (jeden z nástupců OF), za něž v roce 1992 kandidovala, z vysoké politiky odešla.

V roce 1996 neúspěšně kandidovala za KDU-ČSL do Senátu. Po roce 1999 působila Burešová jako předsedkyně správní rady Česko-německého fondu budoucnosti, ustaveného o dva roky dříve s cílem podporovat porozumění mezi Čechy a Němci. Její jméno se objevovalo i v souvislosti s možnými prezidentskými kandidáty v roce 2003.

Prezident Václav Havel udělil Burešové v roce 2002 za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Advokátní komora ji za celoživotní přínos spravedlnosti uvedla do právnické síně slávy. V roce 2008 Burešová advokátní praxi ze zdravotních důvodů ukončila.

Kalousek: Odpočívej v pokoji, Dášo

Nad smrtí exministryně již vyjádřili lítost někteří současní politici. „Měl jsem tu čest znát ji osobně. V době, kdy v politice byly zásadní ideje a pevné postoje. Dagmar Burešová zosobňovala obojí. Vzdělaná právnička, politička, humanistka, statečná, krásná a kultivovaná dáma. Odpočívej v pokoji, Dášo,“ napsal poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa novinářům napsal, že ho Burešová jmenovala na jaře 1990 místopředsedou krajského soudu, což byla jeho první justiční funkce. „To bylo období, kdy soudci mohli svou ministryni doslova milovat. Pro její osobnost, odbornost, noblesu. S Otakarem Motejlem, Leonem Richterem, Pavlem Rychetským a Janem Vyklickým věděli nejen jak má vypadat nezávislé soudnictví v demokratickém právním státu, ale co je třeba pro to udělat. A Dagmar Burešová se do toho s velkou energií pustila. Statečná žena s čitelnou minulostí nelemovanou jen profesními úspěchy, ale zejména odvážnými občanskými mravními postoji,“ uvedl Baxa. 

Člen celostátního výboru KDU-ČSL Vít Ulrych si u komentáře ke smrti Burešové rýpnul do současné ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO). „Kdysi jsme měli úžasnou ministryni spravedlnosti. Nyní máme ve stejné funkci @TatanaMala. Škoda, že to vidíte D. Buresova,“ napsal na Twitteru.

V čele ministerstva spravedlnosti stanula minulý týden Taťána Malá (ANO):

Rychtenský: Byla pro nás majákem

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský novinářům napsal, že znal Burešovou přes 50 let. „Vždyť už v roce 1969 jsme oba před soudem zastupovali časopisy, kterým zrušila státní cenzura registrace. Bylo to tehdy marné počínání. A právě marnost boje s větrnými mlýny by spoustu lidí zlomila, nebo aspoň odradila. Dášu ne. Naopak. Svítila jako reflektor a byla pro nás v té šedé normalizační mlze majákem a vzorem. Asi i proto, že se z principu nevzdávala, bojovala do posledního dechu a přitom měla na tváři ten svůj odzbrojující úsměv,“ uvedl Rychetský, který Burešovou navrhl jako kandidátku na ministryni spravedlnosti.

„Jestli něco bytostně nesnášela, tak to bylo bezpráví a zbabělci. Sama byla neuvěřitelně statečná, ale tím svým distingovaným způsobem, že to nepůsobilo ani tak hrdinsky, jako samozřejmě a noblesně. Bude mi velmi bolestně scházet, protože s ní odchází étos hvězdné hodiny našeho národa,“ dodal Rychetský.

Více o Dagmar Burešové čtěte ZDE

pupi ( 2. července 2018 17:35 )

Že ty budeš ten zhrzený funkcionář , ty jelítko !!!

deratizater ( 2. července 2018 12:29 )

Díky soudružko Burešová za prosazení židokapitalismu v němž si občani mohou vychutnávat lichvu milion exekucí ročně.Metál od Havla vám zajistí nesmrtelnost úctu občanů na celé věky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa