Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dotované mléko bude jen pro základky. Středoškolákům jej vláda škrtla

Autor: ČTK - 
19. června 2018
12:23

Střední školy budou vyškrtnuty z dotovaného programu Mléko do škol. Návrh nařízení ministerstva zemědělství, které to umožní, dnes schválila vláda. ČTK to řekla mluvčí kabinetu Barbora Peterová. Státní rozpočet by tak měl podle materiálu ušetřit 440 milionů korun. Peníze by se měly částečně převést ze středních škol na základní.

Změny budou platit od července, promítnou se tedy do nového školního roku. Stát by měl v příštím školním roce dát na program Mléko do škol 270 milionů korun a na dotované ovoce a zeleninu 220 milionů korun. Ministerstvo v materiálu upozornilo na to, že přestože předchozí vládní nařízení s navýšením rozpočtu na program počítalo, reálně se peníze nenašly.

Předchozí kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni v březnu odsouhlasil změny v programu dotovaných potravin pro děti. Neochucené mléko a mléčné výrobky dostávají od loňského září děti zdarma, rodiče připlácí za ochucené výrobky. Dříve děti dostávaly zdarma pouze ovoce a zeleninu.

Plánované zmenšování programu se nelíbí Svazu měst a obcí, podle kterého je jediným argumentem pro vyřazení středoškoláků šetření peněz ze státního rozpočtu. Ekonomika se ale podle svazu vyvíjí dobře, nevidí tak důvod k jeho zmenšování.

Zmenšování programu již dříve kritizovala Potravinářská komoře ČR, nakonec ale se změnou souhlasila. V jejím čele je aktuální kandidát na post ministra zemědělství Miroslav Toman.

Novelizovanou vyhláškou plánuje ministerstvo zvýšit maximální podpory na jednotlivé porce potravin. Například na 330 ml tučného konzumního mléka by mělo jít 11,6 koruny místo dřívějších 9,3 Kč. Ministerstvo uvádí, že snížením počtu zapojených dětí se zvýší finanční limit na produkty ze současných 307,5 koruny na 358 korun na příští školní rok.

Kromě toho se plánují v programu další dílčí změny, například zařazení skyru (tradičního islandského mléčného výrobku) a jogurtu řeckého typu mezi podporované potraviny. Opatření na podporu konzumace ovoce navrhla v roce 2006 Evropská unie, v ČR funguje od jara 2010. Programy mají vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.

salto ( 20. června 2018 08:40 )

flora: Právě že nejsou. Budou jim to kompenzovat nějakejma "stravenkama" na marjánku nebo něco podobného. Féri a Piráti to jistě podpoří...

flora ( 19. června 2018 16:57 )

Je vidět, že politici jsou fakt mimo realitu . Copak středoškoláci pijí mléko ????

danes ( 19. června 2018 14:59 )

Mléko které žáci neodeberou si berou učitelky domů zadarmo, osobně můžu potvrdit.A je toho opravdu hodně.

anna1234 ( 19. června 2018 14:00 )

.. stravovací návyky si děti přinášejí hlavně z domova. Pokud si cestou ze školy koupí pizzu nebo jinou dobrůtku a doma povečeří např. páreček nebo hranolky, mléko ve škole je špatné stravovací návyky neodnaučí. Podle mně jsou to jenom vyhozené peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa