Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ministr vnitra plánuje vyhodit šéfa rozvědky, Babišova vláda v demisi je pro

Autor: ČTK, AKu - 
16. května 2018
19:45

Ministr vnitra Lubomír Metnar navrhl postavit ředitele civilní rozvědky Jiřího Šaška mimo službu a vláda ve středu žádosti vyhověla. Informovaly o tom servery Respekt.cz a iDnes.cz. Odvolání Šaška, který stojí v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) od léta 2014, souvisí s vyšetřováním hospodaření této tajné služby.

„Zahájil jsem řízení o zproštění funkce ředitele civilní rozvědky. Zítřejším dnem nabude na právní účinnosti,“ řekl Metnar serveru iDnes.cz. Šašek je postaven mimo službu, dokud nebudou vyřešeny kontrolní procesy ohledně hospodaření tajné služby, řekl Metnar Aktuálně.cz.

„Pan generál mi stále dokola tvrdil, že je vše v pořádku. Jeho vyjádření z posledního týdne už mě nepřesvědčila,“ uvedl Metnar. Dodal, že svým krokem chce zajistit objektivitu vyšetřování podezření týkajících se hospodaření tajné služby.

O Metnarově kroku už byl informován předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Pavel Blažek (ODS), kterému to po jednání vlády telefonicky sdělil ministr vnitra. „Jsme dohodnutí, že na jednání komise, které by mělo proběhnout příští týden, nám aktuální dění v civilní rozvědce popíše a své vládní kroky zdůvodní,“ napsal Blažek ČTK.

Vysvětlení od ministra vnitra v demisi či od Babiše bude chtít podle svého šéfa Jana Hamáčka i ČSSD, s níž ANO vyjednává o společné vládě. "To je samozřejmě závažný krok, pokud vláda v demisi, vláda bez důvěry zprostí služby jednoho z ředitelů tajné služby. Očekávám, že pan ministr nebo pan premiér vysvětlí, jaké důvody k tomu vedly," řekl novinářům Hamáček.

Na otázku, zda by případná výměna šéfa civilní rozvědky či šéfů státních podniků a institucí mohla představovat pro sociální demokraty překážku ve vládní spolupráci s ANO, šéf ČSSD přímo neodpověděl. „Platí, že pokud by mělo dojít ke jmenování nového ředitele, tak to by měla udělat vláda s důvěrou,“ uvedl Hamáček.

Šašek vede ÚZSI od července 2014. Vedením tajné služby pověřil Metnar nového Šaškova náměstka Radka Musílka, uvedl server Aktuálně.cz.

ÚZSI je civilní rozvědkou. Úkolem služby je chránit Českou republiku proti hrozbám, kterými jsou mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení a jejich komponent, ekonomická zločinnost, různé formy politického extremismu a podobně.

Podle zákona jmenuje a odvolává ředitele ÚZSI ministr vnitra se souhlasem vlády. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra.

Česká republika má tři tajné služby. Kromě ÚZSI je to ještě civilní kontrarozvědka Bezpečnostní informační služba a armádní tajná služba Vojenské zpravodajství.

  

 

marmat ( 17. května 2018 08:23 )

POŘÁD ČEKÁME, že se KDOKOLIV OMLUVÍ PANU FALTÝNKOVI a lidem vysvětlí tažení proti němu, zpracované "závisle" konkrétním vyšetřovatelem Nevtípilem"

marmat ( 17. května 2018 08:21 )

Teď máme kauzu Čapí hnízdo (konstruktéři zatím neznámí...vyšetřovatel Nevtípil OUT!) na 50% JASNOU !!! Faltýnek neviný ...dehonestovali ho a NEOMLUVIL SE MU NIKDO !!!

marmat ( 17. května 2018 08:17 )

Začíná to rupat a různé napojené krysy opouštějí ďolíky...."dobrovolně"!? Snad dojde i na kontrolu Chovance !!! Co všechno svedli na Babiše, aby se dostali k vnitru !!!? Kvůli 50.prostavěným miliónům ??? To ať zkoušej na zvířátka v ZOO.....my nejsme tupí.

1pravda1 ( 16. května 2018 23:49 )

Už dlouho se mluvilo o tom, že na na vnitru za Chovance tekly desítky milionů korun dost neprůhledně zřejmě do kapes socanů. Kontrola je na místě, nebo vy věříte Chovancovi? Podvodnému studentu z Plzně, práskajícímu pučistovi a strůjci rychlodeformy policie za zády státních zástupců? A statutárnímu hrobaři ČSSD - pokles na 7%? Je třeba se podívat na hospodaření vnitra za Chovance, než toto ministerstvo opět dostanou vyděrači socani!

marmat ( 16. května 2018 20:30 )

TAK TO TAKY NEVYŠLO....resp. vyšlo že se stal "kozel zahradníkem" !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa