Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Sex na ulici se nesmí, kouřit ano?“ Poslanci se přeli o mírnější protikuřácký zákon

Autor: ČTK, pk, simao - 
20. dubna 2018
14:22

Na půdu Sněmovny se v pátek dostal opět protikuřácký zákon a byla z toho divoká debata. Skupina poslanců navrhla jeho zmírnění. Marek Benda (ODS) upozorňoval na to, že zákon vyhnal lidi do ulic, kde kouří před restauracemi a vadí to i tam, kdo u různých zařízení bydlí. Milan Brázdil (ANO) se pozastavoval nad tím, že sex je veřejně prospěšný, ale na veřejnosti zakázaný, zatímco kouření je nezdravé, ale veřejně se provozovat smí. A Tomio Okamura (SPD), který je po mamince ze Zlínského kraje, se zastával vesnických hospod.

Třiapadesát procent Čechů považuje podle výzkumu STEM pro ministerstvo zdravotnictví protikuřácký zákon za pozitivní opatření. Za negativní ho má třetina lidí, stejný podíl je v populaci kuřáků. Ostatní názor nevyjádřili. Návrh na zmírnění zákazu kouření v restauracích, který je součástí zákona platného od loňského května, se dnes dostal do Sněmovny. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) je brzy zákon hodnotit.

„Z průzkumu jednoznačně vyplývá, že 68 procentům populace nevadí zákaz kouření v restauracích. Primárně jsou to nekuřáci, ale i 62 procent občasných kuřáků,“ říká ministr zdravotnictví. Ukázal také, že u tří pětin lidí zákaz neovlivnil to, jak často chodí do restaurací. Pětina sice návštěvy omezila, další pětina ale naopak do restaurací začala chodit víc.

Benda: Vyhnali lidi na ulice

Zmírnění protikuřáckého zákona dnes dorazilo i do Sněmovny. A „protikuřák“ s jeho dopady byl rázem podroben kritice. „Okamžitě se projevily všechny ony negativní rysy, kterých jsme se obávali, před kterými jsme varovali – to jest zejména skutečnost, že se zvýšila konfliktnost mezi kuřáky a nekuřáky a že došlo k situaci, kdy právě proto, že není možné zejména v centrech velkých měst mít vyhrazené prostory určené ke kouření v rámci restauračního zařízení, tak byli všichni kouřící spoluobčané vyhnáni na ulice se všemi negativními dopady, které to má,“ uvedl dnes za navrhovatele poslanec Marek Benda (ODS).

Benda, který dnes ve Sněmovně sám sebe označil za „zločinného poslance“, přišel s návrhem oddělených prostor – kuřáren. To ale za minulé Sněmovny nakonec neprošlo. 

Benda podotýká, že si lidé stěžují i na hluk vznikající na ulici i „obtěžování obyvatel přilehlých bytů k restauracím, kam nakonec ten kouř do těch oken všechen jde“. Skupina poslanců se proto rozhodla navrhnout zmírnění protikuřáckého zákona. Mj. v možnosti zřizovat stavebně oddělené prostory v restauracích, kam by mohli kuřáci – pouze nad 18 let a bez toho, aby tam vstupovala obsluha.

„Do příjemného tabákového dýmu,“ podotýkal Benda. Kuřárny by však dle něj nebyly povinností. „Nikdo nebude muset, prosím, vůbec nic,“ podotkl Benda. Dalším návrhem je, aby se malá zařízení, která mají licenci k podávání alkoholu a nepodávají jídlo (do 80 metrů čtverečních), mohla rozhodnout, zda budou zařízením kuřáckým, nebo nekuřáckým.

„Snažíme se, aby kuřáci nebyli špatným příkladem dětem (…) Výsledek je přesně opačný. Vyhnali se kuřáci na ulici. Bez ohledu na to, jestli je to blízko školy, daleko školy, bez ohledu na to, jestli se tam děti pohybují. Vystavili jsme je tomuto: Ano, tady je to bezvadné, kouří se na ulicích. To pokládáme za velmi nešťastné,“ dodal ve Sněmovně Benda.

Pokračování v květnu

Zmírnění protikuřáckého zákona přitom zřejmě bude čelit ve Sněmovně návrhu na zamítnutí už v prvním čtení. Poslanci dnes úvodní kolo debaty o poslanecké předloze, jež by upravila zejména nynější úplný zákaz kouření v restauracích, nedokončili. Měli by v ní pokračovat na příští schůzi, která začne ve druhé polovině května.

Zazněla přitom i obhajoba protikuřáckého zákona. „Všichni dobře víme, že když jdeme kolem restaurace a lidé kuřáci tady stojí venku, tak některé ty prostory jsou opravdu, to musím přiznat, nekulturní. Je to pravda. Špačky a nedokouřené cigarety se povalují po zemi. Ale proč tam chybí ty popelníky? Proč ty prostory nejsou nějak upraveny?“ tázal se zpravodaj návrhu poslanec a lékař Rostislav Vyzula (ANO), přednosta Kliniky komplexní onkologické péče.

Vyzula (ANO): Kuřárny není snadné vytvořit

Navrhované kuřárny jsou přitom podle Vyzuly něj „velmi náročné z technického hlediska“. „Pokud má být zamezeno průniku kouře do ostatních prostor, tak technicky to není vůbec jednoduché vytvořit,“ upozorňoval na vysoké investice, které si nebudou moci mnozí dovolit.

Koncentrovaný kouř, ventilovaný z kuřáren, by navíc opět zasáhl obydlené prostory, podotkl. Také Vyzula upozorňoval ve Sněmovně, že zákon je účinný teprve necelých 11 měsíců, přesto má již nyní kladné dopady na zdraví populace.

Brázdil: Sex je zakázaný, kouření povolené

Poslanec a také lékař Milan Brázdil (ANO) naopak upozorňoval na to, že prostor venku je všech – kuřáků, nekuřáků, maminek i dětí. „Tito lidé, kteří páchají rituální sebevraždu, kuřáci, mají být ve škatulkách, tedy v nějakých restauracích, místech k tomu určených, tam ať to provozují,“ říkal.

Pak poslance při pátku značně pobavil. Srovnáním kouření se sexem. Sex je chtěná věc, potřebná, společensky žádaná, pro rozmnožování, ale i jako rekreace, je to bezva věc. A teď si představte, že tato věc, sex, je vlastně zakázáno jej provozovat na veřejnosti. Toto se nesmí a je to žádané a kouření je nežádoucí a dané do prostoru,“ dodával za smíchu ze sněmovních lavic.

Okamura se zastal hospod na vesnicích

Ozývaly se i další hlasy, že je třeba protikuřácký zákon zmírnit. „Je potřeba tento špatně napsaný zákon upravit. Já neříkám zrušit,“ uvedl spolunavrhovatel Tomio Okamura (SPD) a děkoval Bendovi za to, že novelu připravil. „Omezení tohoto ne úplně zdravého jevu je určitě na místě, ale musíme to udělat tak, aby to bylo vyvážené, aby to bylo funkční,“ podotýkal. Kuřárny vídá mj. v Německu.

„Já sám jsem po mamince ze Zlínského kraje,“ připomínal Okamura s tím, že je tam řada malých obcí, kde jsou hospody jedinými kulturními prostory. Zákaz kouření je však pro jejich provozovatele problém a tyto prostory ohrožuje, dodal. 

Pirát Vojtěch Pikal uvedl svou řeč svérázně: „Já jsem prakticky nekuřák, pouze občas kouřím vodní dýmku, protože mě baví dělat kroužky. Tolik ke střetu zájmů apod.“ I on se pozastavoval nad tím, že se „lidé valí ven z hospod, kouří venku, čímž jednak jsou reklamou a také ohrožují nekuřáky, kteří jdou kolem hospody“. Z komunální politiky mu vadí, že jsou chodníky „zablokované, lidé se valí ještě do silnice a komplikují dopravu“.

Naopak poslanec Kamal Farhan (ANO) míní, že vyhnání kuřáků na ulice není špatné a děti vidí, že je to „nedůstojné“.

Okamurovec se opřel do ministra Vojtěcha

Poslanec Marian Bojko (SPD) si prý při argumentaci ministra Adama Vojtěcha a dalších odborníků na dnešní tiskovce připadal jako na „srazu jehovistů“. „Já vám přivedu na tiskovku 50 lidí, kteří vám řeknou, že tady ten zákon je úplně nesmysl. Vy si tam přivedete 10 lékařů a jste světoví,“ navezl se do Vojtěcha.

Podle něj je vyhánění kuřáků před restaurace zdraví škodlivé. „Znám případy starých lidí, kteří přechody z tepla do zimy dostali infarkt… Tohle je daleko horší, že jsou neustále nachlazení. Tohle je naprostý nesmysl a je to popírání svobody podnikání a svobody volby každého normálního občana,“ dodal.

Ministr Vojtěch: Měnit zákon takto brzy je špatné

Návrh na zmírnění zákona se podle Vojtěcha opírá spíše o pocity navrhovatelů než o exaktní fakta. „I jako právník si myslím, že měnit zákon po takto krátké době, je špatná praxe,“ dodal Vojtěch. V Británii podle něj platí deset let a přínosy jsou jednoznačné. Ministr dodal, že se bude snažit kolegy přesvědčit, aby byla novela zamítnuta už v prvním čtení.

Podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové se první výsledky už ukazují, ubylo hospitalizací u nemocí způsobených kouřením, jako jsou cévní mozkové příhody či infarkty. „Letos by nemuselo být pro tyto nemoci hospitalizováno asi 20 tisíc lidí,“ řekla na tiskové konferenci.

Větší část dotazovaných souhlasí se zákazem kouření 

Výzkumníci STEM se ptali na přelomu března a dubna více než tisícovky dospělých. Většina dotazovaných uvedla, že souhlasí nebo spíše souhlasí se zákazem kouření na sportovištích a hřištích pro děti (98 pct), v kinech, divadlech a koncertních sálech (86 pct), na nástupištích a v čekárnách MHD (85 pct) a ve vnitřních veřejných prostorech (81 pct). Nejmenší podporu má zákaz kouření v restauracích, se kterým plně či spíše souhlasí 78 procent lidí.

Tři pětiny se domnívají, že zákon povede k větší ochraně lidí, podle 47 procent i ke snížení počtu vykouřených cigaret. Podle 31 procent se díky zákonu sníží počet závislých na tabáku, podle 37 procent klesne počet závislých mezi dětmi a mladistvými. Zákaz kouření v restauracích nejméně vadí mladých lidem do 29 let (75 pct), naopak malou podporu má mezi těmi, kteří je navštěvují několikrát týdně.

Ministr Vojtěch upozornil na to, že náklady státu spojené s kouřením dosahují 100 miliard korun ročně. Podle odborníků výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá. Ročně kvůli nemocem přímo souvisejícím s kouřením zemře zhruba 16 tisíc Čechů.

Zákon posuzoval na návrh senátorů i Ústavní soud. Zákaz kouření v restauracích ale nezrušil, upravil jen některé dílčí části zákona, které se většinou týkaly prodeje alkoholu. Menšina přehlasovaných soudců ale uvedla, že by zákon neměl být inspirací k dalšímu omezování svobod.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 21. dubna 2018 09:02 )

to je asi tak jedina zivotni praxe, kterou netahlo nabyl - koureni a sex na ulici...

ad-ga ( 20. dubna 2018 15:09 )

hospody jsou prázdné, ale může se kouřit venku na zahrádkách přímo tam, kde si děti hrají. Stačí když vidím na dětském hřišti každou matku kouřit a v ruce malé miminko, hned bych ji to cigáro vrazila rozžhaveným koncem do prd....

wisz ( 20. dubna 2018 14:47 )

Dejte cigarety a balici tabak za 400 kč jak v severskych státech a je po koureni

erikcom ( 20. dubna 2018 14:45 )

všude po světě to funguje bez kouření v restauracich jen v male hroudě česku to nejde

zaka ( 20. dubna 2018 14:09 )

Benda se k ničemu jinému nehodí vykopněte ho z politiky a neuživí se

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa