Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hana Marvanová se vrací do politiky, povede pražskou kandidátku STAN

27. března 2018
15:36

Hnutí Starostové a nezávislí postaví právničku a někdejší političku Hanu Marvanovou jako svou jedničku v komunálních volbách v Praze. Hnutí bude kandidovat společně s TOP 09. Nominaci Marvanové v úterý jednomyslně schválil celostátní výbor STAN, informoval ČTK mluvčí hnutí Karel Kreml.

„Praha se nyní potýká s obrovským množstvím problémů. Dopravní kolaps, mosty v havarijním stavu, naprostý nedostatek dostupného bydlení a útlum rozvoje města. Praha potřebuje vizi, aby se přiblížila evropským metropolím, jako je Vídeň či Berlín,“ uvedla ke své kandidatuře Marvanová, která se věnuje mimo jiné boji za transparentní jednání státní správy a dostupné bydlení.

Hlavní město podle ní nefunguje transparentně a utajuje informace, které se týkají veřejných prostředků. To jsou podle Marvanové důvody, proč se rozhodla kandidovat do zastupitelstva hlavního města.

Zkušenosti ze zastupitelstva Prahy 2

Pětapadesátiletá Marvanová byla před listopadem 1989 odsouzena za účast na protikomunistických demonstracích. V letech 1990 až 1998, 2002 a 2003 byla poslankyní převážně za ODS, z níž přešla do někdejší Unie svobody, kterou přes rok vedla. Z čela strany odešla kvůli nesouhlasu s jejími koaličními ústupky vůči ČSSD.

Marvanová byla krátce i místopředsedkyní Sněmovny nebo náměstkyní někdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO). Zkušenosti má také z komunální politiky díky působení v zastupitelstvu Prahy 2. Je signatářkou iniciativy Veřejnost proti korupci, působí v platformě Vraťte nám stát.

Společně do boje

TOP 09 a STAN se dohodly na společné koalici do zastupitelstva hlavního města počátkem března. Do loňska byla obě uskupení součástí jedné koalice i ve Sněmovně, do říjnových sněmovních voleb kandidovala samostatně.

Program jejich nové pražské koalice bude zaměřen na rozvoj dopravní infrastruktury, bydlení, školství nebo posílení transparentnosti rozhodování. Nyní je TOP 09 v zastupitelstvu Prahy v opozici. STAN je naopak v rámci Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) ve vedení města společně s ANO a ČSSD. Komunální volby se budou konat nejpozději 5. a 6. října.

hejhej ( 28. března 2018 11:19 )

Další přeběhlice která se přiřadí po polické žumpy.

salto ( 28. března 2018 08:59 )

Marvanová, není to ta slavná disidentka co má několik dětí s několika otci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa