Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čuba oficiálně skončil. Rezignaci poslal po asistentovi, chyběl 552 dní

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. února 2018
11:52

Středa byla poslední den, kdy mohl nejstarší senátor František Čuba (SPO) složit svůj mandát, pokud chtěl dostát slibům, že skončí v únoru. Čuba byl naposledy na plenární schůzi horní komory v srpnu 2016. Oficiální dokument s jeho rezignací dorazil do Senátu před polednem. Osobně se ale Čuba neukázal, dokument poslal do Prahy po asistentovi. Poprvé v historii se tak senátor rozloučí se svým postem bez osobní účasti.

Senátor František Čuba doručil dnes před polednem notářský zápis o své rezignaci. Tím zaniká jeho mandát senátora za senátní obvod č. 78, Zlín, a to k dnešnímu dni. Oznámení o zániku mandátu senátora zašle předseda Senátu ministrovi vnitra a také prezidentovi republiky, aby mohl vyhlásit doplňovací volby. Ty se mají ve volebním obvodu č. 78 konat v souladu s volebním zákonem do 90 dnů od dnešního zániku mandátu senátora. Vítěz těchto voleb získá mandát pouze do roku 2020,“ informovala mluvčí Senátu Eva Davidová.

Záměr slušovického agronoma ohlásil v polovině února senátor Ivo Valenta (Soukromníci), Čuba vzkázal, že chce skončit s koncem února. Jeho absence se tak zastavila na 552 dnech, tedy celkem 79 týdnech.

82letý podnikatel podstoupil na podzim 2016 náročnou operaci trávicího traktu a počítalo se s několikaměsíční rekonvalescencí. Do Senátu se už ale vůbec nevrátil. Paradoxně se tak senátoři, kteří byli zvoleni v říjnu 2016, s nejstarším kolegou nikdy osobně nepotkali. Čuba se nezúčastnil ani jednání výboru (je členem Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost) a zřejmě ani zasedání Klubu nezávislých senátorů, jehož je členem. Ta jsou neveřejná a někteří jeho zástupci tvrdí, že se Čuba účastnil. Není ale pravděpodobné, že by na jednání do Prahy dojížděl a na plenární zasedání nikoliv.

Čuba sklidil největší kritiku poté, co během své absence nenastoupil na nemocenskou a nadále pobíral svůj plat, a to včetně náhrad například na dojíždění do Prahy. Přišel si tak minimálně na milion korun. Teprve po nátlaku veřejnosti a médií začal plat posílat na charitativní účely - konkrétně na nadační fond pro nadané studenty, který spravuje Ivo Valenta. K rezignaci už ho opakovaně poslední rok vyzývalo i vedení Senátu, Čuba ale jejich požadavky vyslyšel až nyní.

Nejstarší senátor v historii českého Senátu dostane na rozloučenou s horní komorou přes 300 tisíc korun - vyplývá to ze zákona.

Zároveň s Čubou končí také Klub nezávislých senátorů, ve kterém zůstali pouze 4 členové. Nejmenší možný počet je přitom pět. Nikdo z „volných“ senátorů se nechtěl k předsedovi SPO Janu Velebovi či Václavu Homolkovi z KSČM připojit. Předseda Jan Veleba tak přijde například o služební vůz, navíc mu na podzim také končí mandát a je otázkou, zda ho bude obhajovat.

hejhej ( 1. března 2018 10:03 )

Názorný příklad, že senát je zbytečný. Čuba chyběl 552 dní a nikomu to nevadilo, klidně se bez něj obešli. My bychom se zase klidně obešli bez senátu. Stačí, kdo se cpe do senátu - neúspěšní prezidetší kandidáti. Jde jim jen dobře placenou " funkci".

agfor ( 28. února 2018 13:16 )

A proč by měl odcházet? Je "těžce nemocný", bere při tom plný plat. Kdo by to nebral ? A za ten balík co ještě za flákání dostane bych taky vypadl.

ohrazenice ( 28. února 2018 10:47 )

Senát, Kancléř, Ombudsman a další naprosto zbytečné funkce které prosadil ochlasta, lhář a tuberák Havel. 100 let se bude tento stát vzpamatovávat z hrůzovlády Havla.

joker1987 ( 28. února 2018 10:32 )

Nééé to není výsměch.. to je doslova vytření si zadku Můj dědeček je o 5 let starší. Je samostatný a žije sám. Bohužel už trochu žije mimo realitu. Tento pán žije nejen mimo realitu ale myslí si, že je rok 1970. Zapomněl, že není zde komunismus. Stejný příběh jako když našli na nějakém ostrově vietnamského vojáka před 8 lety, který nevěděl, že válka už není a stále bojoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa