Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konec Zelených? Zakladatel Katapultu je chce poslat „na hnojiště dějin“

Autor: zst - 
17. prosince 2017
10:50

K dluhům po neúspěšných sněmovních volbách může Straně zelených přibýt další problém. V pondělí by měl soud rozhodnout o výši odškodnění za to, že před sedmi lety strana neoprávněně použila v kampani slogan „A co děti? Mají si kde hrát?“, tedy část textu písně kapely Katapult. Její zakladatel Ladislav Vostárek se kvůli tomu se Zelenými soudí a nevadilo by mu je finančně zlikvidovat. Strana už se musela omluvit, teď přijde na řadu odškodnění. Informovaly o tom Lidové noviny.

Předvolební kampaň v roce 2010, kdy se volilo do Poslanecké sněmovny, může ještě Stranu zelených vyjít na dalšího půl milionu. Právě tolik chce totiž Vostárek za využití textu. Jeho cenu odhadl na 250 tisíc korun, zákon ale při „ukradení“ přiznává dvojnásobek.

„Mám jasnou představu, že cena toho díla je 250 tisíc korun. Řekněme si otevřeně, že to byl hit století. Zelení mi to zcela sprostě ukradli a podle autorského zákona mám nárok na dvojnásobek ceny obvyklé,“ řekl webu Lidovky.cz zakladatel populární kapely.

Zelení při letošních volbách nedosáhli na státní příspěvek a jejich kampaň tak skončila několikamilionovou ztrátou. Další půl milion by ale podle současného vedení neměl být likvidační.

„Kdybychom museli zaplatit částku, kterou původně požadovala protistrana, tak by to naše hospodaření nijak zásadně nezasáhlo, protože po celou dobu sporu máme na tyto výdaje v rozpočtu rezervu,“ prohlásil místopředseda strany Michal Berg. „Pokud bychom museli platit méně, tak bychom mohli ty peníze použít na něco jiného, což by nám v dnešní finanční situaci přišlo vhod,“ připouští.

Ladislav Vostárek (vpravo) se svým právním zástupcem vychází ze soudní síně. Ladislav Vostárek (vpravo) se svým právním zástupcem vychází ze soudní síně. | Foto Blesk - Tomáš Vrbenský

Vostárek jde ale do Zelených tvrdě a případný krach by mu nevadil. „Domnívám se, že by mě všechny slušné politické partaje měly nosit na zádech za to, že bychom odklidili Stranu zelených na hnojiště dějin,“ poznamenal ostře.

Legendární text je součástí skladby „Až“ z roku 1980. Strana se tehdy pod vedením Martina Bursíka hájila, že text neukradla záměrně, svolení jim prý dal frontman Oldřich Říha. Kdo napsal text, po tom už nepátrala. „Nahlásili jsme použití písně OSA, zaplatili jsme všechny poplatky a v dobré víře se svolením autora (Říhy) jsme tu píseň použili. Ani jsem netušil, že pan Vostárek existuje,“ vysvětloval Bursík.

Zelení už se museli veřejně omluvit, tahanice o odškodnění ale stále trvají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lebedak2 ( 17. prosince 2017 14:53 )

Skvělá zpráva, i s "biomasou" na smetiště dějin.Co je zelené a je to živočišného původu,to smrdí s je to zkažené.A na tom smetišti si můžou stavět solární elektrárny (ALE ZA SVÉ!!!)

gabreta ( 17. prosince 2017 14:24 )

Omyl! Stromy i tráva, budou podstatně zelenější!! Stačí se podívat na dnešní Šumavu, po akcích "Zelených"! Vostárkovi tleskám, ať je pošle na kopku biomasy!!!

miro 49 ( 17. prosince 2017 14:00 )

I když skončí na smetišti dějin, nemusíte se bát, stromy i tráva budou nadále zelené, to si jen tato strana přivlastnila jejich barvu.

auslak ( 17. prosince 2017 12:09 )

Ať vezme sebou i TOP , za kterou byl na volebním lístku ( LES).Konečně se trochu uklidí.

moiaza ( 17. prosince 2017 11:07 )

Zelení mužíčci nadělali v naší republice jen samé problémy a nepříjemnosti. Zvlaště, když je vždy vedli primitivové a mocichtiví hlupáci. Ať to byl Bursík s Kačenkou biomasou, nebo Stropnický. Jejich práce byla perfektně znát v Beskydech na Lysé hoře. Nejprve se tam nic nesmělo. Nesmělo se stavět, lyžovat, všude zákaz vstupu mimo turistických značek. A dnes? Přišel miliardář a z Lysé hory se stálo zahnojené malé město. Zplundrované, až z toho bolí oči i srdce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa