Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filip po jednání se Zemanem: Babiše podpořím, ale mám 7 podmínek

Autor: bru/ČTK - 
7. listopadu 2017
15:28

Prezident Miloš Zeman v Lánech pokračuje v povolebním vyjednávání se zástupci stran, které se dostaly do Sněmovny. Jako pátí v pořadí přijeli na lánský zámek zástupci KSČM. Komunistický předseda Vojtěch Filip minulý týden uvedl, že by jeho strana za jistých podmínek mohla tolerovat menšinový kabinet hnutí ANO, jehož vznik Zeman podporuje. Ty představil prezidentovi.

Vojtěch Filip po jednání s prezidentem Zemanem řekl, že komunisté mohou podpořit menšinovou vládu Andreje Babiše a hnutí ANO, má k tomu ovšem sedm podmínek. Jmenoval například zákon o obecném referendu, čtyřletý program na trvalé zvyšování minimální mzdy, valorizace důchodů podle inflace a ochranu přírodního bohatství.

„Jestli si někdo myslel, že lithium přestane být po volbách tématem, tak nepřestane. KSČM nepřestane lithium ani dalším nerostné bohatství sledovat,“ komentoval Filip.

Jednání s komunisty po 100 letech od bolševického převratu

Předsedu ANO Andreje Babiše pověřil Zeman jednáním o sestavení kabinetu minulý týden. Babiš chce vytvořit menšinovou vládu doplněnou o nestranické experty. Filip řekl, že si umí podporu menšinového kabinetu ANO představit. Musela by ale podle něj nastat vážná situace, kdy by bylo Česko dlouhodobě bez vlády, a program vlády by musel KSČM vyhovovat. 

Zeman postupně zve do Lán zástupce všech sněmovních stran. Minulý týden jednal s ANO, ODS a Piráty, v pondělí se setkal s představiteli hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Jednání s komunisty připadlo na den stého výročí bolševického převratu v Rusku. Zbývající čtyři schůzky se uskuteční až příští týden, neboť od středy do pátku bude Zeman na návštěvě v Olomouckém kraji.

rockyshowman ( 8. listopadu 2017 11:55 )

A ty jsi co na entou? Ti co se opeřovali končí. Národu je jedno, kdo velí, teď konečně se pozdvihne naše životní úroveň. U vesla budou ti, kterým není osud této země lhostejný. Ve vládnoucí EU jsou kapitalisti a u nás také. Životní úroveň je velice rozdílná. SAMÉ ZÁKAZY, OMEZENÍ, NAŠE PRACHY ROZDĚLUJE EU a my nejsme schopni se alespoň trochu pozdvihnout. Tak mlč ichtyle!

marais ( 8. listopadu 2017 10:23 )

Ksčm zklamala, najednou jim šetření dotační akce u Babiše nevadí a ještě ho podpoří? Dost ubohé. Morální kredit premiera jim nevadí?

anna1234 ( 8. listopadu 2017 09:18 )

.. nezačal a taky nezačne Babišovcům ale nevysvětlíš, že Andrej jenom plkal a vyřvával, protože vědět, že mu slabší povahy uvěří a hodí mu svůj hlas. Je to obyčejný manipulátor.

11karel11 ( 7. listopadu 2017 17:14 )

O M. Zemanovi říkaji, že sprostě mluvil, ale jen opakoval někoho, ale Topolánek když byl premiér, tak to byl super sprosťák.

11karel11 ( 7. listopadu 2017 17:12 )

To je dobře, Těch 7 podmínek je splnitelné. ODS se bojí Babiše, že odhalí jejich zlodějny, Kalousek vyhrožuje zablokováním sněmovny, je to jako když starý pes zavrčí před chcípnutím. Politici si musí uvědomit, že volby dopadly jak dopadly, je to vůle voličů a měli by se podle toho chovat. Jsou placeni z daňových poplatníků . Zatím se jen hádají za vysoké prachy a nic nedělají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa