Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Terapeut Bartošek ve Sněmovně diagnostikoval kolegy. Vůli mu oslabil doutník

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. září 2017
05:40

Z místostarosty v jihočeských Dačicích se vypracoval až na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Janu Bartoškovi (KDU-ČSL) končí první období v dolní komoře, netají se ale tím, že by si působení ve Sněmovně rád prodloužil. I když prý první týdny strávil tím, že diagnostikoval kolegy poslance, „práskl“ to na něj jeho kolega terapeut Jan Veselý. Bartošek sám se dříve jako terapeut živil. S čím se lidé chodí léčit, považují politici za své přednosti, přiznal v nadsázce v posledním dílu seriálu Blesk.cz Osoba blízká. 

„Jaký je jako terapeut? Tak asi dobrý, protože lidé, co mu prošli rukama, tak tam bylo vidět kus práce. Mně se líbilo, vzpomínáš si tenkrát, když ses dostal do Parlamentu, jak jsi měl… Honza je hrozně dobrej diagnostik. On se podívá na člověka a začne jet takové příběhy, co se tam může odehrávat, jakou diagnózu mají. A tohle dělal, pokud vím, první měsíce v parlamentu, sledoval poslance,“ prozradil na místopředsedu lidovců a Sněmovny jeho dobrý kamarád i kolega Jan Veselý.

„Hlavně sám sebe,“ krotil ho se smíchem Bartošek, ale pak popsal své myšlenky z prvních sněmovních týdnů. „Samozřejmě je to v určité nadsázce. Pro mě přechod do Poslanecké sněmovny byl velký skok. Pro mě určité ponaučení je to, že to, s čím mnozí lidé chodí na terapie, tak v politice mi připadá, že mnozí pokládají za své přednosti,“ poznamenal s úsměvem.

Podívejte se na poslední díl seriálu Osoba blízká. Jak jde Bartoškovi rybaření? Co mu osobně přinesl terapeutický výcvik? A jakou další „práci rukama“ by mohl vykonávat? Dozvíte se i to:

S přechodem do politiky se podle kamaráda příliš nezměnil. Jen má daleko méně času. Když už se ale oba vidí, stojí to zřejmě za to.

„Vzpomínám si na jeden krásný výcvik. Dělali jsme dramaterapeutický výcvik a právě jsme šli takhle na to pivo večer. Povídali jsme si, výborně jsme se bavili. Ostatní už spali v místnosti a Honza si uvědomil, že nikomu nepopřál dobrou noc. A tam byly asi čtyři kolegyně, které už spaly. Velmi zodpovědně, já jsem svítil baterkou a Honza krásně na čelíčko, všem popřál dobrou noc. Připadal jsem si jak lampička,“ zasmál se Veselý při vzpomínce na společné večery. Podle Bartoška byla akce ráno přijata pozitivně.

Kamarád ho zlákal na doutník

Přestože Jan Bartošek dobře ví, jaké to je pracovat se závislými lidmi, sám se jednou neuhlídal. Řadu let už nekouřil, ale jednoho dne opět začal.

„Mám černé svědomí trošku, protože přestal kouřit a já jsem ho zlákal na doutník. A to odstartovalo zase jeho kuřáckou kariéru, a tak mě to trápilo. Honza to ale zvládl a dneska teda abstinuje. Takže mi trochu zachránil svědomí,“ prozradil Veselý a přidal i pohled na ženy.

„Potom by se dalo mluvit o ženách. Ale musím říct, že Honza je… Líbí se mu ženy, má rád ženy, často si o nich povídáme, ale tam to končí. Protože, to byl Kant nebo kdo? Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. Tohle to je, myslím si, Honzovo heslo,“ doplnil.

Dveře zpět k terapii nejsou zavřené

Bartošek se na funkci v politice přehnaně neupíná. Jak sám říká, svou práci miluje a rád se k ní zase vrátí. „Já skutečně miluju svoji profesi dramaterapeuta, je to práce, která pomáhá. S Honzou jsme zažili spoustu legrace. Takže já si to dovedu představit, dodneška mám velice malý úvazek na univerzitě v Olomouci, kde učím dramaterapii. Politika je věc, která se dá dělat po určitou omezenou dobu, má-li být člověk přínosem,“ zmínil.

Svoji práci pak přiblížil zážitkem z jednoho sezení. „Pamatuji si příběh, kdy jsme pracovali v terapii s jednou klientkou. Vybrala si text, kde popisovala násilné vloupání do domu. Jeli jsme tu linku, a ona vlastně po nějaké době skrze ten symbolický text… Ona se pak rozplakala a poprvé v životě třeba dokázala mluvit o tom, že byla zneužívána,“ popsal dramaterapii a její možné výsledky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa