Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hamáčka učil muž, co pomáhal Foglarovi. Skaut z ČSSD vede syny ve svých stopách

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. srpna 2017
05:00

Doma má dva malé syny, se kterými už vyrazil i na skautský tábor. Jan Hamáček (ČSSD) se svým někdejším skautským vedoucím Jaroslavem Šebkem zavzpomínali společně na léta, kdy současný šéf Sněmovny přišel poprvé mezi vodní skauty. A na to, jak vznikly jejich skautské přezdívky Vrtul a Bubla. V pořadu Blesk.cz Osoba blízká mluvili i o tom, jaké drama si zažili při povodních v roce 2002 a že by měl Hamáček rád u skautů pokračovatele.

Jan Hamáček, který je lídrem ČSSD ve Středočeském kraji, přišel do skautského oddílu v prosinci 1989 krátce po sametové revoluci. Dodnes je jejich členem. Do pořadu Osoba blízká přivedl svého někdejšího vedoucího Jaroslava „Bublu“ Šebka. A prozradili mj. to, jak vznikly jejich skautské přezdívky. Hamáček však během natáčení v klubovně „osmičky“, tedy 8. oddílů vodních skautů, promluvil i o své rodině.

Ke skautingu povede i syny

Nejbližšími osobami pro Hamáčka jsou dnes jeho manželka Kamila a malí synové Lukáš a Matyáš. Povede i je ke skautingu? „Oni ještě nejsou úplně ve skautském věku, ale i přesto jsme zvládli návštěvu jednoho z táborů,“ řekl Blesk.cz Hamáček. Tři noci v teepee jeho syny nadchly.

Starší z nich prý dokonce držel hlídku. „Byl bych rád, až trochu povyrostou, kdyby pokračovali v mých stopách. Jednou z tradic osmičky je to, že se to vlastně dědí. A v oddíle už funguje několikátá - třetí, možná někdy už čtvrtá - generace osmičáků,“ přiznává Hamáček.

Muž, který pomáhal Foglarovi

Zásluhu na rozvoji skautingu v Mladé Boleslavi má právě Hamáčkův skautský vedoucí Jaroslav „Bubla“ Šebek, který je se skautským hnutím spjatý dlouhá léta.

Odmítl za komunistů vstup do pionýra a měli tehdy tajnou organizaci. Spolupracoval i se spisovatelem Jaroslavem Foglarem. „S Jestřábem, jak mu jeho blízcí spolupracovníci a lidi z oddílu přezdívkou říkali, jsem se seznámil už někdy po roce 1970. Když jsem obnovil náš oddíl, tak jsem k němu jezdil pro rady. Pak jsem s ním spolupracoval tak, že jsme vydávali samizdaty, to byla taková odvážná věc, byly to tamtamy, které vycházely tady v Boleslavi a tiskly se natajno ve Škodovce,“ zavzpomínal Šebek. 

Jan Hamáček, který jako kluk četl foglarovky a tohle prostředí mu učarovalo, mezi vodní skauty zamířil 13. prosince 1989. „Absolvoval s oddílem všechny tábory až někdy do roku 2000,“ podotýká Šebek. Honzík, jak Hamáčkovi Šebek familiérně říká, byl tehdy chlapcem, kterému to nejen pálilo, ale byl dobrý i na sporty. Svůj oddíl reprezentoval i na závodech v raftingu. „Co vzal do ruky, na co šlápl, tak mu šlo. Možná jen neuměl úplně tolik zpívat,“ usmívá se Šebek.

Norské dobrodružství a pomoc při povodních 

Na co Hamáček z té doby vzpomíná nejvíce? V paměti mu utkvěla především první společná expedice do Norska. Tehdy v poněkud „prehistorických“ vodáckých podmínkách.

„Byla to expedice v roce 1993 do Norska a byla to opravdu taková ta pionýrská doba, kdy jsme začali jezdit na divoké vodě na raftech a ta výbava neodpovídala úplně tomu, co je dnes standardem. Dodneška obdivuji tu odvahu. My jsme byli dvanácti a třináctiletí kluci a Bubla nás vzal na tři týdny do Norska a zvládli jsme to. Zaplať pánbůh, nikomu se nic nestalo,“ říká Hamáček. 

Vodní skauti pod Bublovým vedením navštívili téměř všechny vodácké ráje v Evropě - od severu po jih. V roce 2007 se podívali i na Aljašku, kde už Hamáček coby politik aktivní ve Sněmovně chyběl. Další společný zážitek s Hamáčkem je tak o něco starší - z povodní v roce 2002, při kterých pomáhali právě i mladoboleslavští vodní skauti.

„Byli jsme v Mělníku na hasičském útvaru a Honza má bezvadné zážitky, kdy jsme v Zálezlicích zachraňovali. A v Neratovicích ve Spolaně. To bylo docela drsné. Vzpomínáme na ty zážitky, na to nebezpečí, na pomoc těm lidem, pomoc bližnímu. Tam jsme odvedli pěkný kus práce,“ říká Šebek a Hamáček přikyvuje, že i pro něj plavba noční Spolanou byla silným zážitkem.

Nezadat ( 13. srpna 2017 22:48 )

Hamáček a skaut?Tak jedině špicl komoušů,hajjzl pokřivenej.

doktormediciny ( 13. srpna 2017 11:26 )

Kdyby se to posuzovalo objektivne s odstupem doby, jak Skaut tak Sokol vychov. mladez k slusnosti, obetavosti, jakoz i jinym pozžitivnim charakterpvym vlastnostem. Renesance skautingu probnehla samozrejme po roce 1989, v malych mestech uz zase nadseni ochablo

zadnice ( 13. srpna 2017 10:34 )

Foglar byl můj vychovatel na internátu v Praze, Černé ulici v roce 1960. Velmi dobrý člověk, s mladými to opravdu uměl i když mu tenkrát režim nepřál.

adamice ( 13. srpna 2017 06:46 )

Hamáček nemůže být skaut, protože je křivej jako šavle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa