Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ošetřovatelské volno, lepší česnek nebo exekuce na řidičáky: Zeman podepsal 18 novel

Autor: ČTK, Mii - 
4. září 2017
14:35

Zatímco žáci základních a středních škol zahájili v pondělí nový školní rok, prezident Miloš Zeman usedl ke stolu a podepsal 18 novel zákonů, které se mu během letní pauzy nahromadily. Svým podpisem stvrdil například novelu zákona o nemocenském pojištění, díky které budou moci lidé v případě vážné nemoci příbuzného zažádat o placené ošetřovatelské volno, nebo novelu exekučního řádu, jež exekutorům umožňuje zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku. V pondělí o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ošetřovatelské volno budou moci lidé díky novele získat až na tři měsíce. Z nemocenského pojištění budou dostávat ošetřovné 60 procent základu svého příjmu. Volno ale bude muset být podle předlohy podmíněno souhlasem zaměstnavatele, který jej nemusí dát v případě vážných provozních důvodů.

Zavedení nové dávky kritizovala Hospodářská komora, podle níž zatíží zaměstnavatele a může ochromit výrobu v některých provozech. Komora očekává také to, že někteří lidé budou ošetřovatelskou zneužívat.

Novela exekučního řádu zas zvyšuje věk dítěte, kdy mohou exekutoři neplatičům alimentů zabavit řidičský průkaz. V současnosti to bylo možné u dlužníků alimentů za nezletilé, tedy dětí do 18 let, ale novela počítá i se studujícími děti do 26 let věku. Věkové omezení je podle předkladatelů novely z řad poslanců KSČM, ČSSD a hnutí ANO diskriminační. Autoři předlohy poukazují také na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném.

Důchodci a děti na lécích ušetří

Zeman v pondělí také svým podpisem stvrdil to, že stát bude dávat do systému zdravotního pojištění za své pojištěnce v letech 2019 a 2020 zhruba 3,5 miliardy korun ročně navíc. Letos stát posílá zdravotním pojišťovnám za své pojištěnce 920 korun na osobu měsíčně. V roce 2018 se příspěvek zvýší na 1018 korun a o rok později na 1067.

Další změna související s pojištěním je ta, že důchodcům a dětem klesnou roční limity pro doplatky za léky. Hranice pro děti do 18 let a seniory od 65 let se od ledna sníží z 2500 na 1000 korun, u důchodců nad 70 let na 500 korun.

Mění se také podmínky pro poskytování dávek na takzvané zvláštní pomůcky zdravotně postiženým lidem. Od ledna budou mírnější – zatímco nyní mohou zdravotně postižení dostat bez posuzování svých příjmů dotaci na pomůcku dražší než 24 000 korun, nově hranice klesne na 10 000 korun. Příspěvek na mobilitu se posune ze současných 400 na 550 korun měsíčně.

Boj proti množírnám a falešnému česneku

Mezi další novely, které Zeman v pondělí podepsal, patří novela občanského soudního řádu, zákona o veřejných dražbách a insolvenčního zákona. Společenství vlastníků bytů v domech získají přednostní právo na aspoň částečnou úhradu pohledávek na příspěvcích na správu domu při nuceném prodeji bytů dlužníků. Insolvenční případy se také budou soudcům přidělovat automatickým a náhodným systémem.

I bezpečnostní a podnikatelský sektor projde změnou. Vojáci v aktivních zálohách budou díky novele branných zákonů pobírat vyšší odměny za účast na vojenském cvičení. Odměny jsou náhradou platu v zaměstnání a mají zajistit, aby vojákům v aktivních zálohách neklesly kvůli výkonu činné služby celkové příjmy. Novela živnostenského zákona zas ruší povinnost podnikatelů oznamovat živnostenskému úřadu identifikační údaje členů statutárního orgánu firem, čímž má zmírnit papírování.

Zeman o burkinách, Čapím hnízdě a mnoho dalším:

Video  O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech  - David Vaníček, Vera Renovica, Live Box
Video se připravuje ...

V neposlední řadě Zeman podepsal povinné čipování psů od roku 2020, které zavádí novela veterinárního zákona, nebo opětovné zavedení poplatku České kanceláři pojistitelů za vozidla bez takzvaného povinného ručení.

Dále neziskovým organizacím nevznikne povinnost zapsat se do rejstříku, aby získaly postavení veřejné prospěšnosti, postihy pro nelegální taxislužby se zpřísní, nadnárodní firmy budou muset českým úřadům poskytovat informace o své finanční situaci v jednotlivých zemích, kde působí, a lodníci ve vnitrozemské plavbě budou mít nárok na častější odpočinek.

Změnou prošel také zákon o oběhu osiva a sadby, která má kromě jiného bránit klamání spotřebitelů při prodeji sadbového česneku. A nakonec Sněmovna a Senát si budou moci nově vzájemně upravovat změny ústavních a volebních zákonů tak, aby mohly dosáhnout shody na jejich podobě.

eliska963852 ( 5. září 2017 00:14 )

eliska963852 ( 5. září 2017 00:10 )

1953 ( 4. září 2017 15:22 )

Tak mu pošlete něco na účet, prý mu tam toho chodí tolik, že to s Ovčáčkem ani nespočítají.

alfasamec ( 4. září 2017 15:10 )

Miloš Zeman = jediný možný volitelný kandidát na post prezidenta republiky, neboť to má v tý hlavě vše řádně srovnané.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa