Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vláda se rozhádala se statistiky kvůli penězům. Politici chtějí vyšší platy

Autor: Matěj Hynek - 
22. srpna 2017
23:10

Vláda v pondělí shodila ze stolu připomínky Českého statistického úřadu (ČSÚ) k normě, která určuje platy politikům. Ale také soudcům, ministrům nebo prezidentovi. Statistici marně poukazovali na to, že od příštího roku nemohou poskytovat informace, podle kterých se platy dosavadním způsobem určují. 

Pokud politici situaci nevyřeší, mohl by za dva roky nastat chaos, varují statistici. „Primárně jde o účel zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu,“ zmínila mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Zákon pracuje s takzvanou platovou základnou, kterou určuje na základě průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Takový údaj ale statistici už nemohou politikům poskytnout, ČSÚ totiž musí používat nová kritéria. „Ta jsou nevhodná pro účely mzdové statistiky. ČSÚ proto již nebude mzdy v tomto třídění od roku 2017 publikovat,“ uvedla už před rokem předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

ČSÚ tak nemůže dál zjišťovat údaje o průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře. Úřad má přitom k dispozici posudek, podle kterého by při dalším sbíráním těchto dat šel proti evropským předpisům. Vláda mu to ale přikázala.

ČSÚ: Politici problém ignorují už dva roky

Statistici se ministry snažili na problém upozornit už dříve. Nová evropská norma, kterou se řídí, vstoupila v platnost už v září 2014. První problémy se podle statistiků začnou objevovat už příští rok.

„Zorganizovali jsme řadu bilaterálních i multilaterálních jednání, odborný
seminář a sestavili jsme také meziresortní pracovní skupinu, jejíž součástí byl Úřad vlády, Nejvyšší správní soud, i další zaintersované strany,“ říká k tomu mluvčí ČSÚ. Řešení podle ní nepřinesla ani dlouhá jednání. „Od března 2016 jsme také veřejně vyzývali příslušné subjekty k novelizaci zákona o platu,“ dodala.

Statistici radí použít nominální mzdu

Řešení by přitom podle statistiků bylo snadné bylo snadné. „ČSÚ navrhoval v souladu se závěry meziresortní pracovní skupiny používat pro legislativní účely odkaz na průměrnou nominální mzdu,“ řekla Báčová.

Platy poslanců i dalších představitelů by se tak počítaly z celkové průměrné mzdy. Tím by si ovšem mírně pohoršili. Rozdíl mezi průměrnou mzdou a průměrnou mzdou v nepodnikatelském sektoru byl v posledních letech kolem 500 korun, politikům se ve výpočtu údaj násobí podle speciální formule.

Video  Dělal by Sobotka za 15 000?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

mirkazam ( 13. února 2018 17:17 )

kalina107...

noacojezase ( 23. srpna 2017 13:38 )

Kdyby volby mohly něco změnit, tak je mocní zruší.

hejhej ( 23. srpna 2017 13:26 )

kalina107: NEVOLIT: ODS, TOP09, ČSSD a KDUČSL

zadnice ( 23. srpna 2017 07:21 )

Samozřejmě že chtějí "politici" vyšší platy, ale hlavně pro sebe. Občanům pár stokorun, sobě tisíce!!! Vždy si nějakou kličku vymyslí.

Pink ( 23. srpna 2017 05:33 )

Vyšší platy by chtěli,ale osobní odpovědnost to ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa