Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš se spolehne na Ratha. Bude exhejtman korunním svědkem v kauze „Čapák“?

Autor: zst - 
21. srpna 2017
16:00

Kvůli možnému dotačnímu podvodu kolem ekofarmy Čapí hnízdo exministra Andreje Babiše (ANO) byli na policii podle webu Českého rozhlasu vypovídat také někdejší hejtmani David Rath a Petr Bendl (ODS). Za doby jejich šéfování kraji totiž farma dostala a čerpala evropské dotace.

„Policie požádala o vysvětlení a to dostala. Víc už se na mě nikdo neobracel,“ řekl webu iROZHLAS.cz Bendl, za jehož působení v roli hejtmana byla dotace v roce 2008 schválena. Informaci potvrdil také Rath. „Ano, policie mě v této věci kontaktovala,“ reagoval bývalý šéf kraje, pod jehož vedením úřad vyplatil diskutovaných 50 milionů korun.

„Žádný znalecký posudek jsme neměli k dispozici a nikdo nás na žádný problém neupozornil. Naopak jsme doložitelně měli od úřadu doporučující stanovisko bez připomínek!“ hájil se Bendl, který je aktuálně poslancem.

„Ve věci Čapího hnízda jsem vázán mlčenlivostí,“ uvedl stroze Rath. Už začátkem roku ale prohlašoval, že by mohl hrát v případu roli korunního svědka. O napojení Babiše na ekofarmu údajně věděl minimálně od roku 2010.

„Několikrát jsme se spolu následně sešli v přítomnosti dalších osob. Pan Babiš nám o všem dost podrobně vyprávěl,“ řekl Rath, který je sám stíhán za korupci z doby svého působení na hejtmanství.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Je lepší dát 200 milionů korun z evropských fondů na buštěhradský zámek, než je poskytovat soukromým podnikatelům na jejich pětihvězdičkové hotely. Čili takovým chudákům, jako je pan Babiš, na jeho Čapí hnízdo,” poznamenal tehdy pro MF Dnes.

Policie chce právě kvůli pochybnostem kolem čerpání dotací zbavit Babiše imunity. Požádala o to Sněmovnu, která rozhodne pravděpodobně mezi 5. a 13. zářím, kdy je naplánována nejbližší schůze. Mezitím by měl k celé věci, která se týká také předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, zaujmout postoj mandátový a imunitní výbor. Ten chce mimo jiné s oběma poslanci mluvit.

Andrej Babiš se dlouhodobě hájí, že k žádnému porušení zákona nedošlo. „Já to beru jako pokus o ovlivnění voleb, je to podle mě jednoznačné načasování. Tento projekt příslušné orgány desetkrát kontrolovaly, peníze byly poskytnuté za Bendla, za Ratha to bylo kontrolované, Kalousek na to dělal speciální audit začátkem roku 2013 a nikdy žádný audit nekonstatoval, že by byla dotace poskytnuta nezákonně. To byl projekt mojí rodiny, proč by moje rodina, moje děti nemohly zkusit podnikat?“ řekl k tomu mimo jiné v posledních dnech.

marlen52 ( 21. srpna 2017 19:16 )

jak může svědčit člověk který sám je jednou nohou v base

mirkazam ( 21. srpna 2017 18:14 )

Předvolební hnůj.....

moiaza ( 21. srpna 2017 17:01 )

Zlodějí si vždy navzájem rozuměli. Je to legrace, když gauner má svědčit ve prospěch gaunera.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa