Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babišova rodina o podvodu věděla, tvrdí policie. Kalousek: Češi budou vracet miliony

Autor: zst - 
11. srpna 2017
14:52

Na Babišův pokyn jednala podle policistů jeho rodina i manažeři v jeho firmách, tedy třeba Jaroslav Faltýnek. Policie se podle webu Seznam Zprávy zajímá také o Babišova švagra Martina Herodese, starší dceru Adrianu Bobekovou nebo manželku Moniku. Právě oni byli totiž vlastníky Čapího hnízda v době, kdy to nebyl sám Babiš.

„Tito lidé měli vědět, čeho se účastní. Že se snaží oklamat dotační úřad,“ tvrdí web. Vše údajně řídil Andrej Babiš a je pravděpodobné, že na jeho rodinu se snesou další trestní oznámení. Obviněni by mohli být z dotačních podvodů nebo poškozování zájmů Evropské unie.

Kalousek: Česko bude vracet 50 milionů

Česko bude muset vrátit Evropské unii 50 milionů korun z dotace na projekt farmy Čapí hnízdo, řekl novinářům bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Kvůli dotaci chce policie stíhat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního místopředsedu Jaroslava Faltýnka.

Já si myslím, že tady riziko není riziko, ale jistota. Čapí hnízdo daňový poplatník Andreji Babišovi zaplatí dvakrát. Jednou z evropských peněz, protože i to jsou naše peníze, a jednou z národních zdrojů, když teď těch 50 milionů budeme muset vrátit,“ prohlásil Kalousek.

„V trestněprávní individuální rovině může rozhodnout jenom soud, o tom není pochyb. Ale že Andrej Babiš lhal a podváděl, že si přivlastnil peníze, které patřily malým podnikatelům, o tom prostě pochyb není. A kromě jiného to také budeme muset zaplatit,“ dodal.

VIDEO: Na Čapím hnízdě se Babiš koncem července oženil. Tohle byl první novomanželský rozhovor:

Video  První rozhovor novomanželů Babišových: O vynuceném francouzáku a předmanželské smlouvě!  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš už nyní Agrofert nevlastní, kvůli přísnějším podmínkám v zákoně vložil akcie firmy do svěřenského fondu. Na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která jeden čas farmu ovládala.

Babiš už dříve uvedl, že žádost o vydání považuje za politický boj. Poukázal na to, že projekt byl v minulosti opakovaně kontrolován za středočeských hejtmanů Petra Bendla (ODS) a Davida Ratha (dříve ČSSD) i v době Kalouskova působení na ministerstvu financí. „Nikdy nebylo kontrolními orgány konstatováno pochybení v udělení dotace,“ tvrdí Babiš.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému – politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

hejhej ( 13. srpna 2017 12:45 )

Pane Kalousku, jste svými výroky trapný a snažíte se dělat z lidí hlupáky. Byl jste to Vy, kdo schválil dotace na Čapí hnízdo, byl jste to Vy, kdo vydal nezdaněné dluhopisy. Váš morání kredit je na O. Čapí znízdo bylo dříve, než se stal pan Babiš politikem. Jste odporný podrazák.

halba ( 12. srpna 2017 18:02 )

Zeman jmenuje premierem vítěze voleb a premier sestaví vládu.Už se na to těším.Kalousku,Sobotko,to bude fičák.Ještě se vám nestahují zádele?

zdenek2 ( 12. srpna 2017 11:29 )

Nic nevrátí, to zatáhnou vovčani.Za nejlepšího ministra financí.Možná nám zase pošle Mirek složenky.

gjim ( 12. srpna 2017 07:12 )

PODVOD V AKCI "ODSTRAŇOVÁNÍ EKOLOGICKÝCH ŠKOD" ZA 114 MILIARD KČ Vývoj v ČR dospěl tak daleko, že se politici nejen postavili proti národu jako za totality, ale začali ho ve velkém okrádat, aniž by je někdo ze soudců, které mají ve své moci, potrestal. Proto trend podvodů a korupcí začal narůstat. Objevily se pochybné obchody Miroslava Kalouska, související s modernizací 353 tanků místo 30. Kvůli jeho dohodě o odběru 2310 nefunkčních padáků, zemřeli dva vojáci ze zkušební jednotky. Přesto převzal Miroslav Kalousek na základě své smlouvy další padáky za114 milionu Kč. Stát díky němu přišel o 19 mld. Kč. Za tyto machinace se stal ministrem financí přes KDÚ-ČSL, u něhož si v r.2008 půjčila Topolánkova vláda 70 mld. Kč ze sociálního fondu a nikdy je už nevrátila. Přes tyto korupce se navíc přehnala globální finanční a hospodářská krize, kterou zase naši politici využili ve svůj prospěch. Na scéně se najednou objevily dva případy: 1). Ještě v r.2007 byl deficit státního rozpočtu -66,4 mld. Kč a v následujícím r.2008 klesl dokonce na -19,4 mld. Kč. Při odchodu ze své funkce ministra financí v r.2009 Miroslav Kalousek nápadně rychle ukončil stamiliardové spory mezi ČR a odkoupila švýcarská firma SPB Konsorcium za 40 a 80 mld.Kč. Její právník Ivo Johannes Bechtiger zasedal v německé a švýcarské pobočce moskevského Gazpromu. Jak přiměla Nomáda Bechtigera, aby se vzdal požadavku 120 mld. Kč, zůstalo utajeno. Kalousek proto "odškodnil" Nomuru 3,6 mld. Kč. Podobně rychle ukončili spory mezi našim státem a hutěmi Arcelor Mittal (bývalá Nová huť) a Evraz (bývalé Vítkovice Steel), kde nároky firem byly v desítkách mld. Mitall se měl zřeknout požadavku 26 mld. Kč za to, že nemohl jít do privatizace na Vítkovice Steel, a stát mu za to měl odprodat svůj 11% podíl Arcelor Mittal Ostrava za 6,8 mld. Kč. Evraz, který privatizoval Vítkovice Steel, pak nepokračoval ve sporech s Mittalem (Jana Klímová, MFDnes,7.5.2009). Po těchto machinacích Miroslav Kalousek při předávání funkce minist

franta15 ( 11. srpna 2017 22:39 )

A další věc,se kterou tento největší podvodník Kalousek nyní "vyrukoval" je to,že chce nechat Babiše stíhat a vydat ho policii.Jde zase o Čapí hnízdo,jenže v době kdy se toto řešilo nebyl Babiš v politice,ani ministr financí.Byl řadový podnikatel a to jestli dodržoval zákony měl na starosti Finanční úřad.Ten mohl kontrolovat permanentně 3 roky zpětně jeho účetnictví a hospodaření a při porušení zákonů mu napařit odvést vyšší daň a taky penále.Jenže-Finanční úřady mu na žádné podvody buď nepřišly,anebo ho nekontrolovali,příp.kontrolovali,ale špatně.Podnikatelé to dobře znají. V Praze Fin.úřady chrápou a kontrolují firmy a dodržování zákonů 100 x méně než na venkově. A Fin. úřad je jediný kompetentní úřad, který může hospodaření podnikatelů kontrolovat. Dokud fin. úřady nic nezjistí, tak nemůže přijít policie a říct podnikateli,že ho zavřou,protože nemají žádný argument a důkaz na zatčení ani zavření.Nemůžou přijít ke kterémukoliv podnikateli a říct mu- ty jsi nedodržovals zákony a "kradls"!!! A jestli Babišovi odborníci na Fin.úřadech a Ministerstvu financí nemají nyní z konkrétních účetních a daňových dokladů doklad o tom co Kalousek a novináři tvrdí,tak to budou mít velké problémy se soudy,protože Babiš si to nemůže nechat -takto se bez dokladů líbit.Navíc ministrem financí,který v té době porušoval úplně všechno. Vč.toho, že jeho Min. financí nekontrolovalo dobře podnikatele a nechalo čerpat neoprávněně dotace z EU.To snad ví každé malé děcko,jehož otec podniká-když mu chce Kalousek zpětně nechat zavřít jeho rodiče! To by už dávno museli být zavření i jiní úspěšní podnikatelé-třeba taky Kelner apod.,kteří jsou úplně jiná třída nežBabiš.Naše zákony platí i pro min.financí,jeho šéfa a fin.úřady-v Praze třeba v Kotěhůlkách.Vím, že Kalous je hrozně nervozní,jde mu téměř o život,ale to co u nás v posledních měsících děje-tak to je vzhledem k volbám "nelegální" a on to dobře ví.To se stalo dříve i Paroubkovi-o volbách.Nevolte nikdo ani TOP09 ani jeho šéfa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa