Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Paroubka protlačili do ČSSD v Cerhenicích. „Strana není jen hrobař Sobotka“

Autor: ČTK, zst, mim - 
26. června 2017
21:22

Sociální demokraté v Cerhenicích na Kolínsku schválili přijetí bývalého předsedy ČSSD a někdejšího premiéra Jiřího Paroubka do strany. Učinili tak přesto, že se proti jeho návratu postavilo vedení pražské ČSSD. Přihlášku a usnesení místní organizace Cerheničtí pošlou pražským orgánům, které by měly záležitost znovu projednat. Paroubek rozhodnutí kvituje, Bohuslava Sobotku označil za hrobaře strany.

Byl jsem zdrcující většinou členů přijat do místní organizace Cerhenice. Strana není jen její hrobař Sobotka a pár pražských bafuňářů-kmotrů, ale také její bezejmenní členové. Bafuňáři ve volbách shoří. A bude potřeba po volbách vytvořit novou silnou sociální demokracii,“ napsal Paroubek Blesk.cz v reakci na rozhodnutí.

Schůze ČSSD v Cerhenicích s předsedou kolínské buňky a cerhenického starosty Marka Semeráda se zúčastnilo téměř 50 z 89 členů, přítomen byl i Paroubek. Pro přijetí zvedli ruku téměř všichni, proti byl pouze jeden hlasující a jeden se zdržel. „Přijali jsme pana Paroubka za člena a zahájili jsme proces jeho vstupu,“ uvedl Semerád.

Opětovný vstup Paroubka do strany musí podle stanov schválit jeho původní domovská organizace (pražská ČSSD) a také příslušný okresní a krajský výkonný výbor. Pražský výbor sociální demokracie ale už Paroubkův návrat zamítl. Podle Semeráda by nyní měla být věc znovu projednána. To ale mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl odmítá. „Pražská ČSSD se k této záležitosti již jasně vyjádřila minulý týden. Tím je pro nás věc uzavřená,“ napsal ČTK v textové zprávě.

Cerheničtí sociální demokraté nyní přihlášku pošlou pražským orgánům. Zároveň už požádali předsedu středočeské ČSSD Jana Hamáčka, aby jim pomohl a pokusil se názor pražských sociálních demokratů změnit. „Věříme, že ten jeho vstup se povede a že se nám podaří negativní stanovisko pražských orgánů zvrátit,“ dodal Semerád.

Paroubek, kterému bude v srpnu 65 let, vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005 a již brzy se stal těžko přehlédnutelným politikem. Byl premiérem a předsedou nejsilnější politické strany. V říjnu 2011 ale oznámil odchod z ČSSD a spoluzaložil stranu Národní socialisté – levice 21.století (LEV 21).

Za Paroubka lobboval i Zeman

Pro Paroubkův návrat se vyslovil minulý týden také prezident Miloš Zeman, někdejší předseda ČSSD. „Já bych byl méně kategorický než dnešní vedení ČSSD,“ řekl Zeman. Jeho návrat by umožnil s ohledem na Paroubkovy zásluhy. Poznamenal, že Paroubek prošel dvěma fázemi. V první vytáhl sociální demokracii z bídy, ve které se ocitla po období, kdy ji vedli Vladimír Špidla a Stanislav Gross. Ve druhém pak podle něj Paroubek „zpapaláštěl“.

Zeman svůj názor zdůvodnil památným výrokem Paroubka, když se chlubil před novináři. „Tato věta – ‚kdo z vás to má‘ – natolik nakrkla zejména sociálnědemokratické voliče, že od té doby šel Jiří Paroubek dolů,“ poznamenal Zeman. Dodal, že vzhledem k jeho minulým zásluhám by mu mělo být minimálně řadové členství v ČSSD umožněno.

salto ( 27. června 2017 09:16 )

Potřeboval se zviditelnit.

raduzkaxxx ( 27. června 2017 07:47 )

Byl jsem zdrcující většinou členů přijat do místní organizace Cerhenice. Když celkem má ČSSD cca 16 000 členů v republice , tak takové Cerhenice bratru , můžou mít (ať to nepřeženu) i 5 členů. Takže , když to bylo zdrcující , tak možná i 3 členové zvedli ruku. Myslím , že to už bohatě stačí do vstupu do strany a vedení by to mělo brát v úvahu a nedělat drahoty a házet mu klacky pod nohy.

tosto ( 27. června 2017 07:37 )

Proč se cpe oknem tam , kde ho ze dveří vyhodili ? Už by ho mohla i hanba fackovat. On neví co je to stud !I své soukromé dopisy dává v plen do médií.

panamira ( 27. června 2017 07:22 )

ČSSD, sám podraz a korupce.

1tigrusenka ( 27. června 2017 06:17 )

Jirko - založ si nový socdemáky, spoj se s KSČM, pozvi rusáky ať obsaděj hranice s německem aby bába z ndr zmlkla a je hotové (Y

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa