Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komu daruje Čuba svůj plat? To se teprve uvidí. Jeho šéf utekl před novináři

Autor: Zuzana Štíchová - 
21. června 2017
12:00

Senátor František Čuba (SPO), který se už 10 měsíců neukázal na jednání horní komory, ohlásil, že svůj plat bude posílat na projekty spojené s nadanou mládeží. Které nadaci přesně ale jeho stranický šéf Jan Veleba, který pravidelně tlumočí Čubova slova novinářům, neupřesnil. Čuba do konce týdne zadá trvalý příkaz na svůj plat a náhrady. Veleba poté před dotazy novinářů utekl.

„V plné míře akceptuji uvedené zákony, proto jsem se rozhodl, že moje mzdové prostředky a cestovní náklady budou převáděny vhodnému nadačnímu fondu nebo sdružení, které zabezpečuje podporu studentů a rozvoj mladých talentů. Do konce měsíce podám trvalý příkaz k převodu zaslaných mzdových prostředků a cestovních náhrad přímo na účet zvoleného subjektu,“ napsal Čuba v nejnovějším dopise adresovaném Janu Velebovi.

Komu přesně peníze půjdou ale neodtajnil a před dotazy novinářů Veleba prchl s tím, že avizoval, že jde pouze o tiskový bífink bez možných dotazů. Podívejte se: 

„Podle sdělení pana senátora Veleby, předsedy klubu, to vypadá tak, že se pro Kancelář senátu nic nemění. Protože my budeme nadále peníze, plat a náhrady, panu senátorovi Čubovi vyplácet,“ poznamenala k vystoupení mluvčí Senátu Eva Davidová.

Čuba se minulý týden rozhodl svou dlouhodobou absenci v horní komoře řešit jen tím, že se vzdá platu a náhrad a bude úřadovat jen ze svého zlínského obvodu. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) to ale zákon neumožňuje. Férovější by bylo, kdyby se Čuba kvůli svému zdravotnímu stavu vzdal mandátu, nebo by nastoupil na nemocenskou, uvedl Štěch po schůzce s předsedou SPO Janem Velebou.

Plat senátora je podle právní analýzy Kanceláře Senátu nárokovou složkou, kterou nelze odmítnout nebo vracet. Veleba přitom označil Čubův krok za chlapský a čestný.

Podívejte se na reakci Milana Štěcha na návrh Čuby, že se platu vzdá:

Čubovi stačí se přes asistenty omlouvat

Aktuálně nejstaršímu českému senátorovi plyne už od 24. srpna 2016, kdy byl na jednání pléna naposledy, plný plat. Stačilo mu k tomu se skrze své asistenty omlouvat, nemusel udávat ani důvod. Senátorský plat je od nového roku 71 tisíc korun. Čubovy náhrady na reprezentaci a cestování, které pobírají členové komory paušálně a podle vzdálenosti kanceláře od sídla Senátu, pak činí 51 100 korun.

Mandátový a imunitní výbpr by mu mohl plat zkrátit pouze v případě, že by omluveny od Čuby nedorazily. „Poslanec, který se v období jednoho kalendářního měsíce bez řádné omluvy neúčastnil dvou jednacích dnů komory parlamentu nebo jejího orgánu, do něhož byl zvolen, ztrácí nárok na polovinu platu a polovinu paušálních náhrad, které by mu jinak náležely za měsíc následující. Při neomluvené neúčasti na nejméně čtyřech jednacích dnech ztrácí poslanec nárok na náležitosti uvedené ve větě prvé v plné výši,“ stojí v zákoně.

Takto zachraňoval svůj plat Čuba například na dubnové schůzi. Ze středečního jednání se podle stenozáznamu neomluvil, ze čtvrtečního už ano.

Vedení Senátu proto nemá páky, jak Čubovi nařídit nemocenskou nebo složení mandátu. Jednaosmdesátiletý autor slušovického zázraku je navíc podstatným členem Klubu nezávislých senátorů, který má minimální počet členů. Kdyby Čuba ze Senátu odešel, Janu Velebovi by se klub rozpadl. Právě Veleba je totiž jeho předsedou. I to může být tedy důvod Čubova setrvání v pozici, i když je schopný pracovat pouze z regionu a hlasy zlínských obyvatel tak nejsou na plénu prezentovány. O Čubově pracovním nasazení navíc pochybuje i předseda Senátu Štěch.

mnpv ( 21. června 2017 15:17 )

No a co? Porušil zákon? Neporušil. Senioři, kteří se snažili celý život pracovat nežijí za pár korun, ti co se flákali,asi ano, no dobře jim tak. Mají svoje děti, ať ty se starají o rodiče. Asi nikdy nebude brát senátor s důchodcem stejnou částku, aspoň doufám

ellenic ( 21. června 2017 14:11 )

A co bude s těmi penízky, které pobíral za těch uplynulých 10 měsíců ? Víc jak 1 milion korun? To by měl také někomu dát, nepracoval , ale pobíral . Senioři u nás žijí za pár korun a naši ubozí senátoři a poslanci jsou vysmátí!!!!

mnpv ( 21. června 2017 14:00 )

Být na jeho místě nedám nikomu nic a vyberu vše do mrtě. Stát stejně peníze prošustruje nesmyslnými dávkami flákačům... A za to jakou proti p. Čubovi vedl Havel kdysi hnusnou kampaň a jak se stát snažil ho naprosto zničit a možná se mu to částečně podařilo, být na jeho místě vyberu vše co můžu.

milan1959 ( 21. června 2017 13:41 )

Kdyby soudruh Čuba skončil, tak strana práv občanů by přišla o 900 tisíc korun, které každý rok dostává. Šéf klubu Jan Veleba by přišel o příplatek za funkci i o služební vůz. Já jako OSVČ přehodnotím placení daní včetně placení sociálního a zdravotního pojištění. Nenechám ze sebe dělat blbce. Už ne!!!

auslak ( 21. června 2017 12:48 )

Ti páprdové neudrží už ani moč a oni chtějí rozhodovat o zákonech a vůbec o dění v zemi . Peníze za 10 měsíců nicnedělání už rozfofroval a teď by najednou daroval jakože.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa