Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš hrozí Sobotkovi žalobou za „lži o šizení“. Premiér: Nezastraší mě

Autor: zst, ČTK - 
23. května 2017
18:25

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se brání výrokům předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle nich je Babiš například podezřelý, že se vyhýbal placení daní. Šéf ANO kvůli tomu poslal předsedovi ČSSD předžalobní výzvu, premiér kontroval, že se nenechá zastrašit. Eskaluje tak vzájemný souboj obou politiků.

Důrazně se ohrazuji proti tomu, že veřejně lžu, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních nebo že zneužívám finanční správu. Tato vyjádření z Vaší strany zaznívají opakovaně, naposledy 17. května 2017, a navozují dojem, že se mám dopouštět nelegální činnosti. Taková tvrzení jsou nepravdivá, přičemž činím veškeré možné kroky k vysvětlení mých příjmových a majetkových poměrů,“ píše v dopise Babiš.

Vyzval tak premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby přestal na veřejnosti říkat, že se vyhýbal placení daní či zneužíval finanční správu. Jedná se o podezření, kterými předseda vlády zdůvodnil návrh na Babišovo odvolání z funkce, které se uskuteční ve středu. Pokud by se Sobotka podobných prohlášení nezdržel, Babiš v předžalobní výzvě, kterou zveřejnil na internetu, hrozí soudním řízením.

Dopis je datován k minulému čtvrtku a Babiš v něm také píše: „V případě, že tak neučiníte, budu uplatňovat svá práva na ochranu osobnosti soudní cestou.“

Babiš v dopisu uvádí čtyři konkrétní výroky, které Sobotka pronesl během tiskových konferencí po jednání grémia ČSSD či na Úřadu vlády v průběhu května. Premiér v nich zdůvodňuje, proč usiluje o Babišovo odvolání. Hovoří například o obchodech mezi Babišem a jeho bývalým koncernem Agrofert, možném obcházení daní prostřednictvím emise jednokorunových dluhopisů či o ovlivňování médií ze strany Babiše.

„Je ministrem financí, který je podezírán z toho, že v celé řadě případů nejrůznějších operací, ať už to byla emise korunových dluhopisů nebo to byly obchody mezi ním a Agrofertem, se dopouštěl jednání, při kterém šidil, nebo mohl šidit, stát na daních. Musím říci, že jako předseda vlády pokládám za naprosto nemožné, aby funkci ministra financí zastával někdo, kdo je aktuálně podezírán v celé řadě případů z daňových úniků,” prohlásil o Babišovi například Sobotka začátkem května.

Předseda hnutí ANO argumentuje tím, že v posledních měsících dělal veškeré možné kroky, aby podezření vyvrátil, například řadou dopisů adresovaných Sobotkovi. Pochybení, která mu opozice i koaliční partneři vyčítají, od počátku popírá. Odmítl rezignovat na funkci ministra, minulý týden se však dohodl se Sobotkou na jménu svého nástupce, kterým by se měl ve středu stát poslanec Ivan Pilný (ANO).

Povídejte se na prohlášení Pilného po návštěvě Hradu:

Sobotka: Zastrašit se nenechám

Premiér Sobobotka v reakci na předžalobní výzvu vzkázal svému stále ještě 1. místopředsedovi vlády, že se zastrašit nenechá. „Zastrašování a lež jsou obvyklé metody miliardáře Babiše při přebírání firem. Teď to praktikuje i v politice. Já se od něj zastrašit nenechám,” napsal na sociální síti premiér.

Sněmovna v první polovině května přijala usnesení, že Babiš veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. Reagovala na nahrávky Babišových rozhovorů s tehdejším novinářem jeho bývalého deníku Markem Přibilem, které se objevily na anonymním twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman. Přibil se na nich s Babišem radí o tom, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích šéfa hnutí ANO.

vavrjan ( 24. května 2017 14:57 )

Pane Babiš, nezastrašujte Sobotku, ale dejte na něj trestní oznámení pro pomluvu. On si nic jiného nezaslouží. V Česku vytváří pouze blbou náladu a leze do análu EU a hlavně Merklové, která mu snad slíbila flek komisaře v EP. Nečekejte, ale jednejte.

panda82 ( 24. května 2017 14:46 )

Sobotko on vás nechce strašit, vy jste splachovací a jdete přes mrtvoly, ale konečně se pusťe do vyšetřování své kauzy, jak jste okradl národ česka, protože uhlí jako nerostné bohatství patří lidu a vy jste to prodal a tím se obohatil ,okradl republiku , máte za katrem volnou postel,

hejhej ( 24. května 2017 09:11 )

joudajoudovy: Na vyjmenové nicky a jejich hloupé příspěvky je nejlepší vůbec nereagovat.

joudajoudovy ( 24. května 2017 06:54 )

pro nove prichozi do diskuzi na blesk: nicky: zdenekk, ignotus, informatik, partyzanka michel, rego = jedna osoba spinici vse okolo babise. identifikace slovniku: bures, koblihy, stb, ojebavac, fizl, zlodej, capi hnizdo, dluhopisy, zkomolena slovenstina a kdyz nema argumenty, nastupuji vulgarity a urazky. praktiky: do diskuzi nastupuje cca mezi 8-9hod.(zacatek diskuze) a pokracuje cca od 17-18hod. do pozdnich hodin.(konec diskuze). duvodem je cteni diskuzi prispevovateli a to, lidi vse nectou, podivaji se na prvni a posledni sheet diskuze. sam mezi s sebou si pise, na sve vyplody kladne reagule. nazory jinych prebiji snuskou sprostaren. upozorneni: s delkou nekolika mesicu se pohybuje na blesku, ucelove reaguje na vybrana temata (babis, zeman, ANO, kalousek, karl, TOP 09), aby ovlivnoval obcany. lze predpokladat, ze dotycny je placenym provokaterem od kalouska a podporovany bleskem. po nekolika nahlaseni ho blesk nikdy neutnul. tato osoba byla identifikovana jako mikki kopas, podporujici TOPku.

asijo ( 24. května 2017 00:56 )

Sobotko,pan Zeman podle ústavy odvolá Babiše,tak si nachystej demisi,kterou jsi sliboval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa