Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišův náhradník Pilný: Nechtěl EET a kritizoval ANO

23. května 2017
14:05

Prezident Miloš Zeman ve středu odvolá Andreje Babiše z vlády a jmenuje ministrem financí Ivana Pilného (oba ANO). Český zakladatel Microsoftu byl přitom v minulosti k vedení ANO často kritický. Nesouhlasil se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) a nelíbilo se mu, že ve straně jsou bývalí členové KSČ.

Pilný je člen Poslanecké sněmovny a od roku 2013 předseda hospodářského výboru. Členem hnutí ANO je tři roky. V letech 2009 až 2012 působil v neparlamentní politické straně Občané.cz, kde byl spoluzakladatelem a místopředsedou. V nedávných rozhovorech uvedl, že před rokem 1989 pracoval v různých státních podnicích, které se zabývaly počítači – nejdříve ve Výzkumném ústavu matematických strojů, později v Družstevním podniku výpočetní techniky.

Často prý také dostává otázku, jestli se před rokem 1989 politicky angažoval. „Ne, třikrát jsem odmítl vstup do strany. A vždycky mně to prošlo,“ řekl Hospodářským novinám. „Nepovažoval jsem prostě za zajímavé, co se stalo před x lety, s tím, co dělám teď, to nemá nic společného,“ řekl serveru Novinky.cz na otázku, proč ve svých životopisech neuváděl tyto informace.

Kritik vlastních kolegů

V minulosti Pilný fungování hnutí ANO kritizoval. Na sněmu před dvěma lety, kdy se ucházel o funkci místopředsedy, se ostře vyjádřil na adresu tehdy zvoleného vedení. Prohlásil, že se do čela hnutí dostali i lidé, kteří to využívají jako výtah k moci, konkrétně kritizoval tehdejší pražskou šéfku hnutí Radmilu Kleslovou (místo ve vedení opustila na podzim 2015, kdy vyšlo najevo, že pracovala pro několik státních a polostátních firem za vysoké finanční odměny). O post místopředsedy ANO se Pilný ucházel i letos v únoru, opět ale neuspěl.

Podle médií se Pilný zpočátku řadil mezi kritiky projektu elektronické evidence tržeb (EET), který patřil mezi Babišovy priority během jeho působení na ministerstvu financí, názor ale později změnil. „Kdo neplatí daně, má neopodstatněnou výhodu,“ uvedl Pilný v červenci 2015, když se o příslušném zákonu hlasovalo ve Sněmovně. Nyní zase řekl, že EET přispívá ke stabilitě podnikatelského prostředí, kde daně mají platit všichni.

Na podzim 2013 se kriticky vyjádřil také ke skutečnosti, že v hnutí ANO jsou také někdejší členové KSČ. „Nedělá mě šťastným, že tam komunisty máme,“ řekl. „Pokud by se objevily důkazy, že pan Babiš spolupracoval s StB, nemohl bych v hnutí zůstat, musel bych odejít. Ukázalo by se totiž, že nám lhal. Ale opravdu si nemyslím, že se to stane,“ řekl v souvislosti s kauzou Babišovy údajné spolupráce s komunistickou tajnou policií. Slovenské soudy v letech 2014 a 2015 rozhodly, že Babiš byl evidován neoprávněně, věcí se ale ještě zabývá tamní ústavní soud.

Nedávno byl krajským sněmem hnutí ANO na Vysočině schválen do čela kandidátky pro nadcházející volby do Sněmovny. V roce 2013 vedl kandidátku v Královéhradeckém kraji.

Pilný vystudoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze. Je ženatý a má čtyři děti. Jedná se o zakladatele české pobočky Microsoftu. V letech 1992 až 1998 byl generálním ředitelem Microsoftu ČR. Poté působil jako prezident Sdružení pro informační společnost. V letech 2000 až 2001 byl předsedou předsednictva Českého Telecomu a později i ředitelem telekomunikační společnosti eTel. Je či byl společníkem či členem statutárních orgánů řady firem a organizací, mimo jiné byl prezident platformy Tuesday Business Network. Pilný je rovněž zakladatelem a iniciátorem projektu Learn2Win a založil obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji.

Video: Podívejte se, jak probíhala Babišova rozlučka pro ministerské úředníky na Čapím hnízdě.

Byl jedním z investorů v pořadu České televize Den D, kde vybraní podnikatelé představovali své nápady a usilovali o peníze, kontakty a zkušenosti přítomných investorů.

joudajoudovy ( 23. května 2017 15:46 )

mongolsky cerv lybuna olgoj chorchoj opet v akci. koho usmtis tentokrat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa