Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Klaus tleská Sobotkovi, Zemana varuje a kvůli Babišovi má strach o Česko

Autor: zst - 
11. května 2017
22:55

Průtahy kolem odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) může prezident Miloš Zeman přijít o politické body. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předvedl nejlepší tah své politické kariéry. V rozhovoru pro týdeník Echo to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Současná situace podle něj ohrožuje českou demokracii. Exprezident ale nezkritizoval jen vládu, odnesla to i ODS.

„Myslím, že to, co se u nás děje, je bezprecedentní. Je to jeden z dalších pokusů o totální rozvrat politických poměrů u nás. Nepodceňuji to a beru to nesmírně vážně, nikoliv jako politik, kterým nejsem, ale jako občan. Je to něco, čeho se bojím, a chtěl bych před tím všechny varovat,“ řekl Václav Klaus na úvod rozhovoru pro týdeník Echo.

Situaci vidí jako nenormální, ale zároveň standardní politický boj. Varuje také před zneužíváním techniky, konkrétně odposlechů. „Považuji za standardní, že tato krize vypučela, blíží se volby, a to jak do Poslanecké sněmovny, tak ale i ty prezidentské. My jsme byli v systému velké koalice, kterou vytvořily dvě velké, naprosto neslučitelné strany. A ty pochopily, že se před veřejností musí rozhádat, musí jeden útočit na druhého, jinak by jim nikdo nevěřil, proč proti sobě kandidují,“ vysvětlil.

Rozpor mezi premiérem a prezidentem podle Klause vychází z toho, že se změnila pozice prezidenta, který byl poprvé zvolen přímo. K současné koalici poznamenal, že on by ji nikdy nevytvořil. „Všechny ty námitky, které jsou dnes formulovány, samozřejmě nikoliv s detailní znalostí, byly známé a provázely tuto vládu od prvního dne. To není nic nového. Tento střet je nezbytný, nevyhnutelný a prezident Zeman se nechal nalákat do tohoto střetu,“ míní Klaus.

Zeman na krizi vydělat nemůže

Klaus je navíc přesvědčen, že Miloš Zeman na současné krizi nemůže nasbírat žádné politické body. „Jenom tím ztrácí a věřím tomu, že si to dnes také uvědomuje,“ řekl bývalý prezident.

Někdejší prezident Václav Klaus ve Studiu Blesk Někdejší prezident Václav Klaus ve Studiu Blesk | Lukáš Červený, archiv

Hnutí ANO pak přirovnal k Věcem veřejným z Nečasovy vlády. „Jsem zásadně proti nepolitickým stranám, jsem pro ideově jasně definované politické strany. A že Věci veřejné a ANO nejsou politickými stranami, to muselo být jasné všem,“ zmínil.

Šéf hnutí ANO vysvětloval údajné ovlivňování médií ve Sněmovně:

Video  Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vládu celkově hodnotí jako nejhorší v novodobé historii Česka. Podle Klause výrazně omezila svobodné podnikání a zavedla řadu regulací. „Tato vláda neumí zápolit s Evropskou unií, poslušně scvakává podpatky, a ještě se chodí předradit do Berlína, aby se dozvěděla, co má udělat. Tato vláda nezaujala jasné stanovisko k masové migraci do Evropy a to jí nikdy nemůžeme odpustit. Česká republika je nejslabší článek visegrádské čtyřky,“ prohlásil.

Klaus se ale navezl také do své bývalé strany. ODS zkritizoval za to, že se nestala v této době jasnou a silnou pravicovou stranou. „U nás chybí silná pravicová politická strana. Musím klást vinu ODS, jež svou roli, kterou hrát měla, nemá. ODS dostala touto dnešní situací neuvěřitelný dáreček, jaký dostává politická strana jednou za několik let, a to, že nestojí v čele a nebojuje, je strašlivá škoda. To by ale ti politici museli být přesvědčiví. Dostali jedinečnou šanci, aby je lidé poslouchali. A strašně mě mrzí, že toho nevyužili,“ rýpl si.

Sobotka nemá charisma, teď se ale vyznamenal

Naopak pomyslný palec nahoru si od Václava Klause vysloužil premiér. „Poslední věc, co bych chtěl dělat, je hájení premiéra Sobotky. On je právě jeden z těch prototypů nepřesvědčivých, necharismatických politiků, jejich nepřerušovaný tok řeči je něco, co musí každého z voličů totálně odrazovat. Ale myslím, že ten tah, když přišel s myšlenkou, že by odstoupila vláda, je nejchytřejší tah dosavadní Sobotkovy politické kariéry,“ řekl týdeníku. Souhlasí zároveň s výkladem ústavy tak, že demisí premiéra končí celá vláda.

Bohuslav Sobotka mluvil o krizi v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

marais ( 13. května 2017 14:28 )

Babiš je velmi rozpínavý a skoupí Česko. Stačí, že už jsme přišli o tisíce ha půdy darované Vatikánu.Bude tu papežovo a babišovo.

mnpv ( 12. května 2017 11:49 )

Klaus má bohužel jako vždycky pravdu.

hejhej ( 12. května 2017 11:38 )

Klaus st. má taky nahnáno, aby Babiš neodkryl jeho zlodějny. Jak může někdo fandit zrůdě Sobotkovi ????

panda82 ( 12. května 2017 07:53 )

Jojo vrána k vráně sedá,do srabu jste dostal Ceskoslovensko vy, už jen ta zrůdnost, že jste z nás udělal Česko, nechal rozkrást republiku gaunery , zlikvidoval prosperující podniky, nezaměstnanost, bezdomovectví pod tím jste podepsaný vy. Zpytujte svědomí a vraťte co jste nakrad, do politiky jste šel se škodovkou, z panelákového bytu, prognotického ústavu a manželka prodavačka v Domě módy, z toho se tak záračně nebohatne.

skvrnanskyobyvak ( 12. května 2017 06:12 )

Pan Klaus má pravdu, jel se domluvit do Berlína ted do Lucemburku a čtu ve zprávách, že se bude vyšetřovat p.Babis v EU, má podat vysvětlení p. Jourova. Tedy to je úroveň, musí se chodit radit ven. Aby retušoval svoje pochybení s azylanty, neváhá prodat nás všechny. Proste konto je konto a úspěch se neodpouští.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa