Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisíce pracovních míst v ohrožení? Senátoři „odklepli“ dohodu CETA s Kanadou

Autor: ČTK - 
19. dubna 2017
22:03

Senát schválil hospodářskou a obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Měla by mimo jiné odstraněním cel a průmyslových poplatků pomoci k většímu uplatnění českých podnikatelů na kanadském trhu. Český export do Kanady by měla zvýšit v průměru o pětinu, řekl dnes senátorům ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

„Například vývoz v potravinářském sektoru by měl nebo mohl vzrůst až o 50 procent a v textilním průmyslu až o 80 procent,“ uvedl ministr. Nové příležitosti podle něj dohoda přinese exportérům ve strojírenském a chemickém průmyslu nebo ve službách v oblasti stavebnictví či informačních technologií.

Havlíček zdůraznil, že díky dohodě nebude evropský či český trh zaplaven výrobky, které by nesplňovaly unijní standardy a normy. Zachováno je právo regulovat ve veřejném zájmu, dodal.

Dohodu v únoru schválil Evropský parlament navzdory odporu levicových europoslanců. CETA by podle odhadů expertů mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií.

Dohoda odstraňuje cla i poplatky

CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Představitelé EU odhadují, že by smlouva v prozatímním režimu mohla začít platit ještě během jara. Poté by díky ní měla evropská ekonomika dosáhnout nárůstu obchodní výměny až o 12 miliard eur (přes 307 miliard Kč) ročně.

Dohodu musí schválit ještě Sněmovna, která zatím nedokončila ani její první čtení. Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně naopak smlouva o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Kanadou, která upravuje například společný postup v boji proti terorismu, proti šíření zbraní hromadného ničení nebo praní špinavých peněz. Senát už tuto smlouvu schválil na minulé schůzi.

O dohodě CETA ve Studiu Brusel diskutovali europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Jan Zahradil (ODS):

Video  Kyanid v půdě, hormony v jídle a zkáza farmářů? Dohoda s Kanadou jako výhoda nebo hrozba pro Česko  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Takto vypadal podpis dohody v Bruselu:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa