Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podnikatelé dostanou bič na stát. Dlouhý jim chce ulevit od „papírování“

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý
Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý  (Autor: Blesk / Zuzana Štíchová)
Autor: Zuzana Štíchová - 
10. dubna 2017
12:15

Složitá a nepřehledná legislativa a nadměrná administrativní zátěž na bedrech podnikatelů. S tím by měl především bojovat elektronický Právní elektronický systém (PES). Ten by za ně měl administrativní a regulatorní povinnosti vůči státu v budoucnu pohlídat, ušetřit by měli 43 miliard korun ročně. Za zavedení systému bojuje Hospodářská komora vedená Vladimírem Dlouhým.

„Právní elektronický systém pro podporu podnikání PES by mohl trvale přispívat k odstraňování nadměrné byrokratické zátěže podnikatelů. Chceme jím přispět k vytvoření předvídatelného a přátelského klimatu pro podnikání,“ řekl už dříve k myšlence Vladimír Dlouhý. Právě on vytýká hlasitě vládě zhoršování podmínek pro podnikání.

Hospodářská komora je v posledních měsících kritická vůči zásahům státu do podnikatelské sféry. Za své si její návrh vzali poslanci napříč stranami, systém by mohla zavést novela zákona o hospodářské a agrární komoře

„Cílem je, aby podnikatelé našli vše na jednom místě a z jednoho místa mohli plnění povinností vůči státu spravovat, aniž by se museli obávat, že na něco zapomenou,“ vysvětlil Dlouhý důvod zavedení systému. PES by mohl snížit zátěž podnikatelů stejně jako v minulosti CzechPointy. Plně fungovat by mohl už od roku 2018.

„Je to věc, kterou považujeme za důležitou. Ze všech našich průzkumů a dalších zdrojů se zdá, že největším problémem pro podnikatele nejsou daně. Samozřejmě nedostatek pracovních sil, ale na prvním místě vychází také příliš časté změny zákonů a vyhlášek, jejich přílišné množství a jakýhosi voluntarismus ve výkladu," poznamenal Dlouhý. „PES je na jednu stranu pro podnikatele, umožní mu zorientovat se v jeho povinnostech, co nebude v PSOVI, nebude jeho povinností, takže to bude důležité i pro stát,“ doplnil.

Jak by mohlo fungování v praxi vypadat? To ukázal na tiskové konferenci autor systému Zdeněk Zajíček, který je například tvůrcem CzechPointů:

„Je to dlouhý seznam povinností, včetně sankcí, které mi hrozí, jak vidíte. Vše mohu vložit do svého kalendáře. Předpokládáme, že pokud stát bude nabízet formulář, nebo možnost splnění povinnosti, že by to bylo prolinkováno – na stránky nebo přímo na formulář,“ popsal během ukázky Zajíček.

Projekt by podle dřívějších reakcí měl mít podporu předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Komora má podle Dlouhého ale vyjednanou podporu napříč politickým spektrem, tedy i u opozice.

Kolik bude systém stát úřady? A kolik na něm ušetří nejen podnikatelé? Podívejte se na komentář šéfa legislativy Hospodářské komory Ladislava Minčiče:

„Politici nehledí na stranickou barvu“

„Je to snad poprvé, kdy politici nehledí na svou politickou barvu a chtějí se podílet na vyřešení největšího problému současného podnikání. Každá velká společnost i nejmenší živnostník si díky tomuto projektu bude moci snadno a rychle ověřit všechny povinnosti, které se týkají právě jeho odvětví a právě jeho profese,“ poznamenal prezident Hospodářské komory.

K poslaneckému návrhu zavádějícímu tento užitečný nástroj pro podnikatele i stát se přihlásili jak předsedové politických stran Andrej Babiš (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN), tak i předsedové poslaneckých klubů Zbyněk Stanjura (ODS), Roman Sklenák (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM) a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Martin Plíšek.

Kdo bude za systém v ostrém provozu zodpovídat? A kolik už jeho vývoj stál? Podívejte se na rozhovor se Zdeňkem Zajíčkem:

„Pětadvacet let se mluví o tom, jak snížit podnikatelům nadměrnou administrativní zátěž, ale nic konkrétního jsem od politiků neviděl. Teď tady máme něco, co může podnikatelům skutečně pomoct řešit jejich povinnosti vůči státu. Nevidím proto důvod, proč bych mu měl bránit,“ uvedl například předseda ANO Andrej Babiš.

"Tato vláda různými nesmyslnými regulacemi zvýšila administrativní zátěž zejména pro malé a střední podnikatele. Doufám, že politici současé koalice po volbách nezapomenou na svůj podpis pod tímto zákonem a že jej nepodepsali jen v rámci volební kampaně," poznamenal k široké podpoře poslanec za TOP 09 Martin Plíšek.

Podívejte se na jednu z kritik Vladimíra Dlouhého směrem k vládě:

ivoadler ( 10. dubna 2017 14:59 )

A to je nějaká veselá fotka! Ale něco na tom je. Koupil jsem si normální stolní kalendář - daňový, a tam je, co mám kdy zaplatit. Teď tomu jen dát elektronickou podobu a zákonný rámec.

gabreta ( 10. dubna 2017 14:54 )

No to se na mne nezlob, ale na Dlouhým není nic srandovního. On byl jedním z nejúplatnějších polistopadových politiků i s jeho ODA, která měla privatizaci na hrbu!! Po rozpadu ODA se rychle a potichu vytratil z politiky, ale zůstal ve správních radách klíčových podniků, kde dál sypaly prachy a pomalu leze zase s radama před lidi! Klasickej zmetek a bolševickej aparátčík!!!

ollina ( 10. dubna 2017 13:06 )

Pan Dlouhý, jako člen Bilderbergu, je zcela nedůvěryhodná osoba. Rovněž má velký podíl na tom, v jakém jsme nyní svrabu.

harm10 ( 10. dubna 2017 12:38 )

Pan Dlouhý má svoje velké peníze /LTO/tak ať mlčí,protože on ulevil státu o řadu miliard a přesto dělá funkci dál.Jo když jseš jednou politik,tak se o trafiku bát nemusíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa