Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Buďme k pomalejším státům shovívaví.“ Sobotka s Merkelovou hájili u studentů EU

Autor: val - 
4. dubna 2017
17:54

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v pondělí v Berlíně diskutovali s českými, německými a slovenskými studenty. Oba opatrně a v různých metaforách hájili sílu Evropské unie. Vyslovili se proti tomu, aby vyspělejší země zanevřely na ty méně vyspělé. Naopak by měly být shovívavé k „pomalejším“ státům.

V orchestru se nemusí hrát stejným tempem, také si ale nedokážeme představit, že by Evropská unie fungovala jenom v různých rychlostech, reagovala Merkelová na dotaz studentky ohledně vícerychlostní Evropské unie, kdy se jednotlivé země v různých oblastech angažují jiným tempem.

 

Metafora z orchestrálního prostředí, již nastolila v prvním dotazu jiná studentka, se ujala. Navázal i český premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého jsou všechny státy EU dirigenty, kteří se ale musejí dohodnout. „Z pohledu České republiky – když se podívám na naši historii – jsme byli vždycky někým ovlivňováni,“ poznamenal s tím, že jsme málokdy měli takový vliv na to, co se v EU děje, jako nyní.

Vyšší rychlost nesmí překročit kritickou mez

Co se týče vícerychlostní Evropy, souhlasil s Merkelovou, když prohlásil, že by „vyšší rychlosti neměly překročit určitou kritickou mez, kdy už bychom se za společným stolem nepotkávali“. Musí se prý vždy pečlivě zvažovat, v jakých oblastech lze uplatnit princip vícerychlostní Evropy, aby nebyl na škodu schopnosti spolurozhodovat.

Podotkl, že když se země odmítne nějakého projektu zúčastnit, ztrácí tak vliv na jeho vývoj. Projekty společné měny euro i schengenského prostoru musí být podle něj otevřené pro všechny. Za „bolavé místo“ označil fakt, že některé státy jako Bulharsko nebo Rumunsko stále marně usilují o to stát se jeho součástí. 

Premiér Bohuslav Sobotka, německá kancléřka Angela Merkelová a slovenský premiér Robert Fico na debatě se studenty v Berlíně Premiér Bohuslav Sobotka, německá kancléřka Angela Merkelová a slovenský premiér Robert Fico na debatě se studenty v Berlíně | Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Sobotka také apeloval, aby se občané EU kvůli obavám o svou bezpečnost nenechali připravit o to, co v Evropě funguje – například společný trh nebo volný pohyb. Na dotaz českého studenta Gymnázia Friedricha Schillera v Pirně, ohledně sounáležitosti menších států EU, odpověděla kancléřka Merkelová parafrází slov papeže Františka, že část těla, která je na špici, nesmí zapomenout, že jsou jiné části těla pomalejší, a apelovala na vzájemné braní ohledů.

Zmrde ( 5. dubna 2017 05:32 )

Oba zaslouží postavit ke zdi a zastřelit!!!!

agfor ( 4. dubna 2017 21:43 )

Ještě dodatek - teď ty kolonie Francii a Německu nahrazujeme my.

agfor ( 4. dubna 2017 21:41 )

Na "pomalých" a "rychlých" státech EU je jasně vidět, který z nich měl dlouhé roky po světě kolonie a žil z nich. Teď si lidé z kolonií došli do Evropy pro ukradené majetky a Merkelová chce, aby je živili všichni - tedy i ty státy, které žádnou kolonii neměly. Už aby jí šlak trefil.

buban ( 4. dubna 2017 19:39 )

Sobotka je lunt, který měl být dávno z politiky odstaven. Zásadní chyba ČSSD, že jej znovu zvolili za předsedu. Však již nyní jí díky jemu klesají preference a podzimní volby to definitivně podtrhnou.

oltec ( 4. dubna 2017 19:35 )

stydím se za to že Sobotka je náš premier

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa