Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brusel ohlídá, co sledujeme v televizi. Šojdrová: Netflix dostane kvóty

Autor: Tomáš Polák - 
19. dubna 2017
06:34

Reklam v evropských televizích během hlavního vysílacího času neubude. Přestože Evropský parlament počítá se zpřísněním jejich obsahu, stále bude maximálně pětina vysílání věnována právě jim. Zato nová revize audiovizuální směrnice počítá s uvalením kvót na Netflix a další poskytovatele videa na vyžádání. Chce tím podpořit evropské filmy a seriály. Ve Studiu Brusel o tom mluvila europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Televizní diváci budou i nadále rušeni reklamou a teleshoppingem během večerního sledování televize. Evropský parlament totiž jejich časový limit nemění. „U komerčních televizí ne, tam nejdeme nad rámec dnešní úpravy. Co se mění, je větší flexibilita v tom ostatním čase od sedmi do 23 hodin, tam si budou moci přesunout tu reklamu podle svých potřeb. Vycházíme jim do jisté míry vstříc,“ uvedla Šojdrová. V tomto časovém úseku tak reklama stále nesmí překročit 20 %.

„K jisté změně tam dochází ve větším tlaku na dohodu členských států s poskytovateli na takzvaném etickém kodexu. To znamená větší omezování reklam na alkohol, na škodlivé výrobky z hlediska zdraví,“ poznamenala Šojdrová, která je ale zrovna v tomhle případě pro dohodu přímo s poskytovateli, nikoliv pro tvrdou regulaci. „Přeci jenom vyloučit z reklamy všechny výrobky, to by tady ani nemusela být,“ dodala.

Kvóty pro Netflix

Jednou z nejvíce diskutovaných oblastí v rámci revize audiovizuální směrnice na půdě Evropského parlamentu jsou navrhovaná ustanovení o tzv. podpoře evropských děl ze strany poskytovatelů audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání. Netflix, Amazon nebo Google Play, kteří už nyní nabízejí předplatitelům ze svých katalogů nejrůznější filmy a seriály, budou muset nově nabídnout alespoň 20% podíl evropských děl.

Podívejte se na rozhovor:
Video  Pětina vysílání bude dál patřit reklamám, změní se obsah, říká Šojdrová. 
Video se připravuje ...

„Já to nenavrhuji, na druhou stranu vím od televizí ale i poskytovatelů videa na vyžádání, že pro ně není problém splnit 20 % nebo 30 %, protože tady jsou kvalitní tvůrci,“ poznamenala. To se ovšem nelíbí největšímu poskytovateli videa na vyžádání na světě, který momentálně expanduje v Evropě. Netflix argumentuje, že pro splnění kvantity je ohrožena kvalita obsahu, na kterém si ovšem zakládá.

Český Netflix momentálně v Česku nabízí přes dvě stovky seriálů a bezmála šest set filmů. Jen zlomek obsahu je ovšem zpřístupněn s českými titulky nebo dabingem.

Jsou titulky lepší než dabing?

Přestože sama Šojdrová souhlasí se svým lidoveckým kolegou Pavlem Svobodou, který loni přišel s tím, že by Češi měli přestat dabovat své filmy, uznává, že tohle není oblast, kterou by měl Evropský parlament ovlivňovat.

„Jsou členské státy, které mají spíše podporu dabingu a jsou členské státy, které překládají. To je na kultuře. Ale souhlasím s tím, že zvlášť pro tu mladší generaci by bylo užitečné méně dabovat, více titulkovat,“ dodala. Sama také raději sleduje filmy s titulky. „Existuje jedna výjimka, kde preferuji dabing, a to je Louis de Funés a František Filipovský. Tam by byla kulturní škoda, kdyby se nedabovalo,“ ocenila politička. 

moiaza ( 19. dubna 2017 11:33 )

Kdysi vyřvával takový jeden piditrpaslík s krátkými kalhotami, že jsme konečně svobodná demokratická země. Nazýval se dramatikem a udělal také v Evropě pořádné drama. Dnes si bez povoliní EU nemůžeme ani dima svobodně ulevit. Musíme o to první EU požádat. To jsme to dopracovali.

gabreta ( 19. dubna 2017 10:08 )

Brusel ať si ohlídá ne jen to, co sledujeme v televizi. Ale ohlídá i to, co máme k jídlu, kde co nakupujeme, jde se pohybujeme, ale i kdo s kým a kdy ***!!

laco ( 19. dubna 2017 09:34 )

Čakám, kedy švihnutá byrokratická EU predpíše povinné tvary , váhu a farbu ranných exkrementov...

provokaterka ( 19. dubna 2017 09:13 )

Už je na čase z toho spolku vystoupit,zlatá RHVP.

kosmonaut ( 19. dubna 2017 09:07 )

Prosím Vás,už přestaňte s tou EU.Vřdyť se tam vymýšlí samé ptákoviny.Poslední "hit" je toho důkazem!Na Slovácku je zvykem,že "šlaháči",si upletou pomlázku až 2,5 metru dlouhou a obcházejí po vsi mladá děvčata.Asi budou v příštích letech porušovat nařízení EU,protože ta navrhuje délku pomlázky-karabáče maximálně 60 cm.Ono mi to vše připadá ze strany EU,že to vymýšlí lidé s malým IQ,nebo velkou mentální poruchou.Viz:zakřivení okurek,pomazánkové máslo,domácí zabíjačky a mnoho jiných omezení,hlavně na úkor lidových zvyků a tradic.A naši europoslanci mlčí a hlasují pro tato nesmyslná opatření!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa