Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hliníkárna v Íránu, miliardy pro Kubu: Komu Česko půjčilo a nesplácí?

Autor: mah - 
20. března 2017
17:02

Přes 2,5 miliardy korun dala v 90. letech česká vláda na stavbu hliníkárny v Íránu. Společnost Cheteng, která za projektem stála, je dnes v insolvenci. Co je horší, Česká republika neuvidí ze své investice ani korunu. Kvůli pomalému postupu ministerských úředníků je dluh Chetengu promlčený. Na situaci upozornily pondělní Hospodářské noviny.

Dluh společnosti Cheteng přitom není zanedbatelný. Více peněz Česká republika utopila pouze v neúspěšném projektu ČPP Transgas. Takto vysoké dluhy vůči ČR nemají ani státy. Cheteng by se výší svého dluhu bez úroků zařadil na druhé místo za Kubu.

Kdo všechno nám dluží

Ze států je největším dlužníkem Kuba, která Česku i s úroky dluží 6,9 miliardy korun. Až daleko za ní jsou státy bývalé Jugoslávie, ty mají dohromady manko 4,1 miliardy korun. Jenom o něco méně mají na ministerstvu poznamenáno u Súdánu, v kolonce afrického státu svítí minus 3,4 miliardy korun. Shodně po 1,4 miliardě potom ČR dluží Írán a Irák. Dluhy dalších států nepřesahují miliardu ani v součtu.

U soukromých projektů má Česko především dva velké vykřičníky. Prvním je ČPP Transgas v Kazachstánu, který z rozpočtu spolknul 2,9 miliardy. Ten těsně následuje stavba hliníkárny společností Cheteng, kde se utopilo 2,6 miliardy korun. Přes dvě miliardy si vyžádal i projekt VLT Brno, který byl realizován v Iráku.

Co se kolem hliníkárny dělo

Vše začalo zkraje 90. let, tehdy se předchůdce společnosti Cheteng společně se státní firmou Technoexport podílel na výstavbě íránské hliníkárny. Brzy ale začaly problémy a spory o platbu za vícepráce. To znervóznilo ostatní investory, kterým tak český stát v letech 1997–98 postupně vyplatil skoro 3,5 miliardy korun. Za rozdíl oproti původní částce mohou rozdíly v kurzech měn.

S firmou následně jednali tři ministři. Prvně Jiří Rusnok v roce 2002 vyjednal blíže nespecifikovanou dohodu o splácení. Tu ale Cheteng nedodržoval, takže jednání přešla i na Bohuslava Sobotku. Pod ním si ministerstvo zadalo audit zahraničních pohledávek. Jeho výsledkem bylo doporučení nové dohody, se kterou ale vedení firmy nesouhlasilo.

Advokáti poté doporučili, aby se ministerstvo začalo s Chetengem soudit. To ale na výzvu reagovalo pomalu. K soudu se tak věc dostala až v roce 2008, kdy už resort vedl Miroslav Kalousek. Soudy ale v letech 2014 a 2015 rozhodly, že se k nim celá záležitost dostala pozdě. Promlčecí lhůta totiž vypršela v roce 2006.

joudajoudovy ( 21. března 2017 07:17 )

dalsi predlozena fakta, proc nevolit tradicni politicke strany. pred medii spolu bojuji a kdyz lampy zhasnou, rozdeluji si teritoria, hlidajici si stejny tlak v kohoutech a placaji se po zadech, jak ONI jsou dobri a lide jim to veri. tato banda sedmadvacetniku nam prodala a zasantrocila vse, tam kde konat mela, nekonala, s policejni i soudni mafii je jedna ruka a chrani se navzajem. a kde je ceske zlato ulozene v americe? krasa...., ONI budou kritizovat babise, ktery ze svych firem odvadi dane, plati za zamestnance a tim prispiva do statni kasy, jejiz nevidelne dno se zacina zjevovat. uz je na case vyklidit augiasuv chlev.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa