Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Alexandr Novák se odmítl jednoduše vydat do Česka, rozhodovat bude soud

Autor: ČTK, deb - 
9. února 2017
12:41

Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák odmítl zjednodušené řízení o vydání do Česka, takže o přípustnosti vydání bude muset rozhodnout vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Učinit by tak mohl v příštích týdnech, sdělila německá justice. Novák, kterého na českou žádost zadržela německá policie, čelí v České republice obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

„Stíhaný nesouhlasil se zjednodušeným řízením o vydání," napsal mluvčí vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem Alexander Badle. Pokud by s ním Novák souhlasil, nemusel by se už případem zabývat soud a věc by řešilo jen vrchní státní zastupitelství. „Pokud s vydáním nesouhlasí, musí o přípustnosti vydání rozhodnout vrchní zemský soud," vysvětluje další postup mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu Ingo Nöhre. Termín jednání ještě nebyl stanoven, Nöhre ale očekává, že se odehraje v příštích týdnech.

Novák byl na základě eurozatykače zadržen 24. prosince ve Frankfurtu a 3. ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby. Procedura předání stíhaných do země, která eurozatykač vydala, má trvat zpravidla do 60 dnů od zadržení. Žádná pevná lhůta ale v německých zákonech podle Nöhreho daná není. To, že je Novák německým občanem, jeho vydání do Česka nebrání. Německé ministerstvo spravedlnosti obecně uvádí, že vydání trestně stíhaných německých občanů do dalších zemí EU je možné při splnění několika podmínek. Zásadní je, do jaké míry se daný čin váže k zemi, která o vydání žádá. Roli hraje také to, jestli čin podstatným způsobem nesouvisí s Německem, a konečně možnost odpykat si případný trest vězení ve spolkové republice.

Pokud vrchní zemský soud přípustnost vydání potvrdí, může se někdejší český politik obrátit na Spolkový ústavní soud, pokud by měl pocit, že byla dotčena jeho základní práva. Takový postup by případ výrazně protáhl. Soud při rozhodování o přípustnosti vydání posuzuje například to, jestli jde o trestný čin, za který hrozí alespoň jeden rok odnětí svobody, zda je dané jednání trestné v obou zemích nebo jestli už podezřelý za stejný čin nebyl pravomocně odsouzen v jiné zemi Evropské unie.

Kauza Regionálního operačního programu Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky sociální demokracie - nynějšího předsedu ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila či bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou. Za ODS jsou vedle Nováka mezi obviněnými podnikatel Daniel Ježek či bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl, který je nyní ředitelem odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 9. února 2017 14:05 )

Je to zloděj=hajzl ! ! !

salto ( 9. února 2017 13:17 )

Aby nedopadnul jako Krejčíř, který najednou žadoní o vydání do ČR

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa