Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čech na inauguraci Trumpa: Šampaňské z kelímků, hořící koše i 1. tanec s Melanií

Autor: Jakub Veinlich - 
28. ledna 2017
05:01

Byla to sláva, která se opakuje jen jednou za čtyři roky. A být u ní je velký zážitek. Sledovat inauguraci amerického prezidenta Donalda Trumpa se povedlo i Čechovi Petru Macinkovi. K Bílému domu ho vyslal bývalý český prezident Václav Klaus. Byl i u toho, když si Trump poprvé zatančil s novou první dámou Spojených států. Šampaňské pily dámy v róbách z plastových kelímků.  

„Americké hlavní město se již ve čtvrtek přes den začalo plnit inauguračními turisty ze všech koutů země (oproti obřím kolonám Washingtoňanů, kteří prchali po dálnicích z města pryč),“ začíná vyprávění z cesty za inagurací Donalda Trumpa mluvčí Institutu Václava Klause, Petr Macinka.

To, že nebyl ve Washingtonu samotný Václav Klaus, je prý logické a bývalý prezident nikdy ani nepřemýšlel, že by na tuto výsostně americkou akci odletěl.

„To, že mohl být ve Spojených státech při inauguraci i zástupce Institutu Václava Klause, je do značné míry důsledek respektu, který si prezident Klaus vybudoval v řadách amerických republikánů a podobně smýšlejících osob v uplynulých 25 letech strávených v nejvyšší politice,“ popsal Macinka důvod pozvání pro IVK.

Václav Klaus je držitelem 14 čestných doktorátů z amerických vysokých škol a devíti mezinárodních ocenění, které mu v minulosti udělily prestižní think-tanky z USA. Na inauguraci amerického prezidenta ovšem nejsou žádní cizí politici zváni, a tak by kdokoliv z nich musel cestovat více méně jako turista, což naopak Macinkovi nevadilo.

„Pro mě to byla mimořádně zajímavá zkušenost a nevadilo mi stát při přísaze Donalda Trumpa v davu před Kapitolem. Neumím si ale představit, že by to absolvoval jakýkoliv neamerický politik, natož prezident, byť bývalý. To určitě ne,“ řekl Macinka redakci Blesk.cz.

Podívejte se na autentické záběry z mobilního telefonu při projevu Donalda Trumpa na inauguračním plese: 

Honosný večírek s „Mr. Brexit“

Honosné večírky a party se konaly už den před inaugurací Donalda Trumpa. V exkluzivním prostředí luxusního hotelu Hay-Adams s výhledem přímo na Bílý dům ho uspořádal i jeden z nejviditelnějších evropských podporovatelů Trumpa, britský europoslanec Nigel Farage – mezi Američany známý jako „Mr. Brexit“. Se svým týmem připravil děkovnou „Party za brexit a za Trumpa“ asi pro 300 hostů.

Fotogalerie Inaugurace Donalda Trumpa 45. prezidentem USA 44 fotografií

„V průběhu večera jsem dostal asi od padesáti různých lidí za úkol vřele pozdravovat prezidenta Klause,“ popsal atmosféru party Macinka.

Dlouho se ale tančit nedalo. V pátek ráno se totiž většina hostů chystala na přísahu 45. prezidenta Spojených států. Mezi nimi i Macinka. Vstupenku měl do oranžové zóny – tedy do předního traktu. Místa ale byla na stání – slavnostní přísahu Donalda Trumpa sledoval na velkoplošné obrazovce.

Vstupenka na přísahu Donalda Trumpa:

Vstupenka na přísahu Donalda Trumpa Vstupenka na přísahu Donalda Trumpa | Archív Petra Macinky/Blesk.cz

 

Večer pak nový prezident zavítal i s manželkou na tři plesy. Mezi nimi i na 2017 Liberty Inaugural Ball, kam dostal pozvánku mezi prominenty také Institut Václava Klause. A jak popsal Petr Macinka redakci Blesk.cz, někteří hosté účast na poslední chvíli vzdali. Museli se totiž těsně před palácem prodírat davem anarchistů, kteří podpalovali odpadkové koše a dostávali se do potyček s policisty…

„Byli tam těžkooděnci, kteří se snažili ty anarchisty vytlačovat. Ti ale pokřikovali na návštěvníky oslav, kteří museli projít kolem nich. A když jsem viděl ty dámy, co šly ve velkých večerních, jak jsou k smrti vyděšené, nedivil jsem se, že to řadu lidí odradilo, otočili se a šli pryč,“ líčí Macinka stinnou stánku inauguračních plesů s tím, že ostatní u vchodu ještě nepatrně zdržely bezpečnostní rámy.

Šampaňské v plastu

Nad kulturou plesu by se navíc pozastavil asi nejeden Evropan. Dámy ve večerních róbách, pánové ve smokinzích, velký gala večer, ale šampaňské se tu pilo z plastových kelímků. Američané jsou na to ovšem zvyklí a nepřijde jim to tak divné.

„Celý ten ples byl takový hodně americký. Na člověka, který je zvyklý na protokol evropského typu, to asi působilo trochu zvláštně. Tady ale byly normálně odpadkové koše, k jídlu jen skromné těstoviny, žádné židle na sezení. Bylo to především o show, která se střídala na dvou pódiích,“ popisuje zážitek Macinka. Každý návštěvník dostal u vstupu čtyři pětidolarové poukázky na pití a zbytek si musel platit.

Lidé se v sálu bavili už od pěti hodin odpoledne. Samotný vrchol plesu ale přišel až v půl desáté večer. To konečně dorazil nový prezident i se svou ženou Melanií. V uvolněném projevu mluvil o tom, že začíná tvrdá práce a výsledky přijdou velmi brzy. Po prezidentově projevu k podporovatelům přišel na řadu dlouho očekávaný First Couple – tedy inaugurační tanec – pořadatelé ale trochu zaváhali – Trump totiž najednou po úvodní řeči nevěděl, co s mikrofonem v ruce.

First Couple - první tanec manželů Trumpových při lednové inauguraci Donalda Trumpa prezidentem USA - autentické záběry z mobilního telefonu: 

Prezidentský pár se zdržel na plese – mimochodem v jedné budově se konaly hned dva – asi půl hodiny. Po jeho tanečním výkonu odešla také asi polovina hostů.

Výlet Petra Macinky má ale ještě jednu českou stopu. S některými kontakty a formalitami mu totiž prý pomáhal bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. „Nevím přesně, s kým na americké straně komunikoval, ale zjevně pro něj nebyl problém mi s pár důležitými věcmi pomoct. Má teď očividně mnohem víc času, ale profesionální schopnosti a kontakty mu zůstaly,“ uzavřel Macinka.

 

sores ( 28. ledna 2017 10:40 )

Pořád všechno lepší u Donalda nežli český bordel. Donald snad krást tužky nebude jako arogantní dědek ex prezident. Dodnes je z toho mezinárodní ostuda! Ani nebude okrádat USA p. miliardář nepotřebuje je to, jde mu jen o stát, na rozdíl od našeho ex prezidenta, navíc máme prvenství v korupci,hnus!

dietr ( 28. ledna 2017 08:00 )

Autor článku nepochopil, že má pozdravovat Santu Klause, nějakého Vašíka Tunela z jakési evropské kolonie tam nikdo nezná.

kukuku ( 28. ledna 2017 07:38 )

Stručně obsah článku: Klausovi bylo vyčleněno místo na chodníku v podzámčí, kolem kterého měla projet smetánka. Účast předelegoval na svého stážistu plnícího úkoly jako měla Monika Lewinská u Billa Clintona. Miloš Zeman má pozvání do Bílého domu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa