Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman vyhověl papežovi. Dal milost ženě s dítětem, aniž by byla závažně nemocná

Prezident Miloš Zeman udělil další milosti.
Prezident Miloš Zeman udělil další milosti.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: zst - 
22. listopadu 2016
11:36

Prezident Miloš Zeman udělil v neděli dvě milosti. Sdělil to na tiskové konferenci jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Výjimečnost jedné z milostí je, že nejde o ženu závažně nemocnou. Má jít o akt milosrdenství ke konci roku.

„Pan prezident udělil k neděli 20. listopadu 2016 dvě milosti. Rozhodl se vyhovět žádosti papeže Františka prokázat ke konci svatého roku akt milosrdenství a laskavosti. Papež František se na pana prezidenta v nedávné době obrátil osobním dopisem. Bylo zcela na rozhodnutí pana prezidenta, jakou formu aktu milosrdenství a laskavosti zvolí,“ řekl před novináři Ovčáček.

„Výjimečnost této milosti spočívá v tom, že omilostněná nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu. Pan prezident udělil milost ženě, která vykonává trest odnětí svobody i se svým malým dítětem, o které se ve vězení vzorně stará a které by po dosažení maximálního věku, do kterého děti mohou být s matkou ve výkonu trestu, muselo být od matky odděleno,“ dodal mluvčí podrobnosti.

Druhou milost dostala těžce psychicky nemocná žena, které soud opakovaně trest přerušoval a která kvůli nemoci a vyššímu věku nemůže ve věznici ani pracovat. Jednalo se o trest za zpronevěru a podvod.

„Pan prezident přihlédl ke zdravotnímu stavu omilostněné a odpustil zbytek souhrnného trestu uloženého za trestné činy podvodu, zpronevěry a porušení povinnosti v řízení o konkurzu, z něhož téměř polovinu už odsouzená vykonala,“ popsal Ovčáček druhý případ.

Ani tato žena nebyla recidivistkou a za dobré chování se dokonce dostala do věznice s mírnější ostrahou. Oba návrhy dostal Miloš Zeman standardně od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Jedná se o čtvrtou a pátou milost za téměř čtyři roky Zemanova úřadování.

zednik ( 22. listopadu 2016 17:54 )

A za co seděla ta hodná a starostlivá matka s dítětem se už nedozvíme. Jen je jasné, že má tlačenku jak hrom .

prezny ( 22. listopadu 2016 15:56 )

No zoubky má ekl, to je fakt. Zakouřený.

mazd ( 22. listopadu 2016 13:40 )

Proč by tam Blesk dával krásnou fotku-a pár by se jich našlo, když to není in.

tgbg ( 22. listopadu 2016 13:01 )

Toho hnusného chrchlu z hradu žere svědomí nebo už cítí krchov a tak si to chce s Pánem Bohem urovnat.

agfor ( 22. listopadu 2016 12:54 )

Miloš by měl omilostnit celý národ, třeba tím, že kopne konečně Sobotku do pr. . .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa