Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Má se 17. listopad přejmenovat? Vláda probere i islámské kazatele

Autor: simao - 
16. listopadu 2016
05:35

Jarní spor o přejmenování 17. listopadu se vrací do hry. A s ním i nový návrh, jak by se tento svátek měl jmenovat. Vláda však bude mít při svém středečním jednání na stole více zajímavých položek. Jsou mezi nimi například také regule pro radikální kazatele islámu.

Poslanci vládních stran Karel Rais (ANO), Petr Kořenek, Vlasta Bohdalová (oba ČSSD) a Jiří Mihola (KDU-ČSL) připravili návrh na přejmenování 17. listopadu, kterým se bude ve středu zabývat vláda. 

Mají být v názvu svátku i studenti?

Ze současného názvu „17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii“ má být „17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva“. Předkladatelé se v důvodové zprávě odvolávají na připomínku k tragickým událostem od 28. října do 17. listopadu 1939 v tehdejším protektorátu Čechy a Morava, „které vyvrcholily smrtí studenta Jana Opletala a pekařského učně Václava Sedláčka“.

Anketa
Souhlasíte, aby se 17. listopad nově jmenoval „Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva“?
počet hlasujících: 122
Anketa
Souhlasíte, aby se 17. listopad nově jmenoval „Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva“?
Ne.
63 %
Ano.
37 %
počet hlasujících: 122

„Celou tehdejší tragédii dovršilo uzavření českých vysokých škol, poprava 9 vedoucích představitelů českého studentstva a internace zhruba 1200 studujících do koncentračních táborů. Útrapy zařízení nepřežilo 35 z nich,“ připomínají poslanci. Právě na základě pražských událostí z konce října a průběhu listopadu 1939 „se po celém světě připomíná 17. listopad jako Mezinárodní den studenstva, Česká republika však stále zůstává výjimkou“, stěžují si poslanci.

Proč Kalouskovi vadí Mezinárodní den studentstva

Návrh čtveřice poslanců není prvním, svůj už dříve předložila KSČM. Komunisté chtěli ze 17. listopadu udělat „Mezinárodní den studentstva, Den boje za svobodu“. Odmítnout ho stihla ale už Rusnokova vláda s tím, že „navrhovaná změna by mohla vyvolat dojem, že se 17. listopadem jsou spojováni především studenti a až na druhém místě hodnoty, jakými jsou svoboda a demokracie“. 

Za současné Sobotkovy vlády vznikl návrh další, tentokrát z pera exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která přišla s kosmetickou úpravou „Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu“.

Letos na jaře vyvolal hádky ve Sněmovně. Návrh nakonec prošel dolní komorou, ale nikoli Senátem. „Mně se líbí si neustále připomínat to, že komunistická strana a vláda v této zemi padla díky tomu, že nechala na Mezinárodní den studentstva zmlátit studentskou demonstraci policisty. A to si myslím, že je ten point,“ hájil návrh Válkové ve Sněmovně poslanec Ivan Gabal (za ANO).

Opozice byla ostře proti. „Mezinárodní den studentstva byl v minulosti zneužit komunistickou propagandou, vracet se k němu je ostudné,“ zlobil se šéf ODS Petr Fiala

Co opozici na změně názvu vadí, naznačil i Miroslav Kalousek (TOP 09). Mezinárodní den studentstva přirovnal k Prvnímu máji i Mezinárodnímu dni žen. „Jsou svátky, které jsou ve své podstatě úctyhodné a historické, nicméně komunistický režim je dramaticky zprofanoval... Totalitní stalinistický, gottwaldovský režim tyhle svátky uchopil a totálním způsobem je zprofanoval, zneužil je pro propagandu svého zločinného režimu,“ bouřil se Kalousek.

Podle Kalouska název odkazuje i na „Mezinárodní svaz studentstva, který byl jednou z nejvýznamnějších rezidentur KGB v tehdejší Evropě, který sídlil v Praze“, zatímco poslankyně Marta Semelová (KSČM) si stěžovala na „nehoráznost“ a „ideologické klapky na očích“.

Na vládu míří i návrh ohledně radikálních kazatelů

Nyní jde Mezinárodní den studentstva opět na vládu. Podle podkladů pro jednání patrně Sobotkův kabinet vyjádří pochyby o úpravě názvu. Dalším návrhem, který bude mít vláda den před 17. listopadem na stole, pak bude návrh na změnu zákona o svobodě náboženského vyznání, který předkládají poslanci Karel Rais, Zdeněk Soukup, Ladislav Oklešťěk, Jana Pastuchová (všichni ANO) a Pavlína Nytrová (ČSSD).

Úprava má duchovním, kazatelům a propagátorům církví či náboženským společnostem ze zahraničí nakázat, aby před veřejným vystupováním a propagací svých myšlenek v Česku absolvovali na ministerstvu kultury „poučení o právním, kulturním a zvykovém prostředí ČR“.   

„Zkušenosti ze západní a severní Evropy ukazují, že je nutné účinně čelit radikalizaci evropských islámských obcí,“ zdůvodňují návrh poslanci.

„Některé státy, jako například Dánsko anebo Rakousko, přijímají legislativní opatření k účinnější státní kontrole radikálních kazatelů. Doporučujeme proto podobné řešení i pro ČR. Novela řeší i další problém – zatím nekontrolovatelný příliv peněz z bohatých muslimských zemí do islámských obcí v Evropě,“ dodávají zákonodárci. 

Podívejte se, jak se 17. listopad slavil loni:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 17. listopadu 2016 19:55 )

POZOR !!, hummer. Je to hotové, vetřelci budou v ČR dostávat 21.000,- Kč měsíčně, tyto "sociální dávky" se jim budou doplácet z našich daní. Není to zákon, ale dohoda ministerstva financí(Babiš-ANO), pro místní rozvoj(Šlechtová-ANO) a vnitra(Chovanec-ČSSD)! Kolik máte za celoživotní práci Vy? Těm,kdo volili tyto výše uvedené proevropské sebranky doporučuji přehodnotit svůj názor a svou chybu napravit ve volbách příštího podzimu.Volte strany, které brání zájmy nás občanů ČR a tu špinavou primitivní pakáž tu nechtějí!! Volili jsme SPD-Tomia Okamuru a budeme volit zase !!! Přemýšlejte !! Zde je video: https://www.youtube.com/watch?v=JnJTIc8ylkY

salto ( 16. listopadu 2016 09:56 )

Což takhlec nazývat 17. listopad - 17. listopadem

salto ( 16. listopadu 2016 09:47 )

Je to smutné, ale je to tak

al.bunda ( 16. listopadu 2016 07:53 )

 Přejmenovat ho mohou,nicméně vždy to bude státní svátek pražských kavárenských povalečů a cinkačů klíči. Teď už vlastně budíkářů ale to je jedno protože sebranka to je stejná 😁

jonn ( 16. listopadu 2016 07:20 )

Den - Tunelářů a rozkradačů . Slušnej člověk by se těchto šaškáren nezůčastní . Na Opletala se dá vzpomenout jinak . Ten by s touhle sebrankou slavit ne chtěl . Za studenty se akorát schovávájí parchanti Bartoška a spol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa