Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trumpová na ambasádě by Česku prospěla, soudí politolog. Uspěl by i Zeman

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. listopadu 2016
06:31

Kolem exmanželky budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa je živo v diplomacii. Ivana Trumpová se přihlásila o místo velvyslankyně USA v Praze, což by podle politologa Jana Herzmanna dodalo Česku na vážnosti. Body by za to ale posbíral také český prezident Miloš Zeman, míní odborník.

Zní to jako výstřel mimo všechny terče, ale Ivana Trumpová může ve skutečnosti jako ambasadorka uspět. „Jsem tím mimořádně překvapen, pan Trump ale umí s překvapením pracovat. Vztah k ČR je tam samozřejmě zajímavý a zřejmý,“ komentoval snahy exmanželky budoucího nejmocnějšího muže světa politolog Jan Herzmann.

Ivana Trumpová, rozená Zelníčková, pochází ze Zlína a je to bývalá lyžařka a modelka. Trumpa si vzala jako svého druhého muže v roce 1977, rozvedli se po 14 letech. Společně mají tři děti – Ivanku, Donalda a Erica.

Trumpovi před sedmi lety: Svatba dcery Ivanky v roce 2009. Tou dobou už byli Ivana a Donald rozvedeni. Trumpovi před sedmi lety: Svatba dcery Ivanky v roce 2009. Tou dobou už byli Ivana a Donald rozvedeni. | autorka, archiv Marie Zelníčkové

Jejich rozvod ale nebyl právě snadný. Ivana svého bývalého manžela vykreslila jako panovačného a notorického lháře. Z newyorského magnáta nakonec „vymáčkla“ v přepočtu 350 milionů korun v hotovosti, rodinné sídlo v Greenwichi (stát Connecticut) o 45 pokojích, další dům a apartmá v budově Trump Plaza. Navíc má každý rok po celý březen zdarma k užívání Trumpovu luxusní vilu Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě s plným komfortem. A alimenty? 8,7 milionu korun ročně dostávala na sebe a 7,5 milionu na děti.

Přesto se Trumpová nebojí svého exmanžela požádat o lukrativní funkci. „Jsem odtud, čeština je má mateřština a každý mě zná. Jsem dost známá ve světě, nejen v Americe. Napsala jsem tři knížky a přeložili je ve 40 zemích do 25 jazyků. Jsem známá jako Ivana, fakt se nepotřebuju jmenovat Trumpová,“ řekla k tomu. Podle Pražského hradu by to byla „skvělá volba“.

„Po velvyslanci Schapirovi, který měl vztah k ČR, by to byla trošku jiná poloha a typ vztahu, ale rozhodně by to naznačilo, že pan prezident Trump přikládá České republice větší váhu. Poslat někoho blízkého na určitý velvyslanecký post, to je doklad minimálně úcty a zájmu, když ne něčeho většího,“ komentoval možnost Herzmann.

Plus pro Zemana, ubyla by kritika za USA

Velký bonus by jmenování bývalé československé modelky přineslo prezidentovi Miloši Zemanovi. Nejen že Trumpa otevřeně v době kampaně podpořil, ale obecně je mu vyčítán ne příliš přívětivý vztah se Spojenými státy. Ivana Trumpová na ambasádě v Praze by to razantně změnila.

Ivana a Donald Trumpovi v minulosti Ivana a Donald Trumpovi v minulosti | profimedia.cz

Pan prezident je kritizován malinko neprávem. On neměl zvlášť dobré vztahy s Obamovou administrativou. Což ještě zdaleka neznamená, že nemá dobré vztahy se Spojenými státy. I když jeho cest do USA skutečně není mnoho,“ poznamenal expert přes veřejné mínění s tím, že Zeman by skutečně posílil.

„Obecně – pokud by pan prezident Trump dával najevo, že ČR reprezentovanou mezinárodně panem prezidentem Zemanem bere vážně, tak by to Miloši Zemanovi přineslo určité body ve veřejném mínění. Asi by to posílilo tu skupinu jeho příznivců, kteří ho nejspíš budou v roce 2018 volit,“ dodal Herzmann.

V galerii se podívejte na různé podoby Ivany Trumpové:

kukuku ( 15. listopadu 2016 12:48 )

Základními přednostmi Livie byly ochota tolerovat blonďaté letušky a připravenost nechat se poslat daleko pá od sbírky propisek.

krutasbimbo ( 15. listopadu 2016 10:14 )

Shoda. Spíše bude brána jako karikatura diplomacie,“ míní Michal Kořan z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

krutasbimbo ( 15. listopadu 2016 10:08 )

Názor Kozáka http://zpravy.idnes.cz/ivana-trumpova-americka-velvyslankyne-d9m-/domaci.aspx?c=A161114_212745_domac i_san

hejhej ( 15. listopadu 2016 09:58 )

Trumpová na ambasádě by Česku prospěla, soudí politolog. Ona není můj " šálek čaje", ale rozhodně by byla lepší, než rozdávač červených karet Schapiro!!!!

prezny ( 15. listopadu 2016 09:49 )

Livie ale byla chytrá, vzdělaná. Uměli jí tehdy obléct, role 1. madam se zhostila o moc lépe než dnešní Ivana, i v těch hadrech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa