Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalousek čelí vzpouře. Starostové odmítají sesadit Gazdíka a mluví o vydírání

Autor: ČTK, kal - 
10. listopadu 2016
22:10

Starostové a nezávislí odmítají požadavek TOP 09, aby jejich předseda Petr Gazdík rezignoval na funkci místopředsedy Sněmovny. Gazdík měl vyklidit post, na který se po volbách v roce 2013 neúspěšně dobýval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, kvůli ukončení smlouvy o vzájemné spolupráci. Předsednictvo hnutí STAN ve čtvrtek potvrdilo, že smlouva ke konci roku skončí. Na jejím ukončení se v úterý dohodli právě Gazdík s Kalouskem. Teď to ale vypadá, že šéf TOP 09 čelí vzpouře.

„Odmítáme vydírání ve stylu toho, že náš předseda Petr Gazdík by měl v rámci nějakého jednání o tom, že spolupráce končí, opustit funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny. Tady je potřeba samozřejmě říci, že smlouva jako taková o ničem takovém nehovoří,“ řekl novinářům první místopředseda STAN Vít Rakušan. Argumentoval tím, že Gazdíka navrhl do funkce celý poslanecký klub, a pokud by měl místopředsednický post opustit, muselo by to být také na základě rozhodnutí klubu.

Gazdíkovi poslanci můžou opustit klub

Poslanci STAN, kteří jsou členy společného poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, se podle něj vyjádřili v tom smyslu, že pokud by Gazdík rezignoval, poslanecký klub by opustili. Šlo by kromě Gazdíka také o Věru Kovářovou, Jana Farského a Františka Váchu. Působili by pak až do sněmovních voleb jako nezařazení poslanci.

Požadavek na Gazdíkovu rezignaci zazněl na úterním jednání. „Požádali jsme Petra Gazdíka, aby to zvážil, že je těžko únosné, aby byl místopředseda Sněmovny za TOP 09 a přitom vystupoval jako lídr konkurenčního subjektu,“ řekl v úterý Kalousek.

Rakušan ujistil, že STAN své závazky v rámci smlouvy hodlá vypořádat. „My už si v současné době nepředstavujeme spolupráci s jedním konkrétním politickým subjektem, my si představujeme širší platformu uskupení,“ popsal plány do budoucna. „Tento integrační proces na lokální úrovni je úspěšný, myslím si, že jsme schopni ho dokončit v řádu několika týdnů, a následně tedy případně dojednávat tu širší spolupráci, o které hovořil pan místopředseda Rakušan,“ řekl místopředseda hnutí Stanislav Polčák.

TOP 09 ve volbách neuspěla, uznal Kalousek

Původně spolupracovaly TOP 09 a STAN na základě smlouvy z roku 2009, která skončila s rokem 2012. Spojenectví pak pokračovalo bez formálního ujednání. Novou, už volnější dohodu uzavřely strana a hnutí na podzim 2013.

V letošních krajských a senátních volbách TOP 09 a STAN často kandidovaly samostatně. TOP 09 se ve volbách příliš nevedlo, předseda Kalousek výsledky označil za porážku. Ve volbách do Senátu uspělo šest kandidátů STAN, hnutí bylo úspěšné i v krajských volbách.

joudajoudovy ( 11. listopadu 2016 09:07 )

mudrc se slovni zasobou 100 slov promluvil k narodum

salto ( 11. listopadu 2016 08:46 )

Je to krása, když se ta chamraď žere mezi sebou

joudajoudovy ( 11. listopadu 2016 07:57 )

ucen gazdik se vzeprel svemu mistrovi kalouskovi ucnovska zkouska na staromaku se nezdarila a mistr svemu zakovi odmitl udelat opravnou zkousku.

sovca ( 11. listopadu 2016 05:17 )

Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Oba jsou stejní. Gazdík vidí že Kalouskovi jdou preference dolů,tak se bude snažit vetřít k někomu úspěšnějšímu,hlavně aby byl u koryta.

petr11 ( 11. listopadu 2016 05:09 )

....zavřit a dát je k sobě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa