Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Sobotka jede za Číňany uhladit vztahy. Řešit se bude byznys i uprchlíci

Autor: ČTK, všm - 
5. listopadu 2016
09:50

V Lotyšsku v sobotu začíná dvoudenní summit zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu 16+1. Českou republiku bude zastupovat premiér Bohuslav Sobotka, který se chce zaměřit na jednání o finančních službách, letectví či zemědělství. Do Rigy doprovází předsedu vlády podnikatelská delegace. Na místě je i redaktor Blesk.cz.

Sobotka se summitu účastní potřetí a chce ho využít i k bilaterálním schůzkám se svými protějšky z evropských zemí. Cílem pravidelného setkání prezidentů a premiérů je stanovit oblasti strategické spolupráce s Čínou, uvedl Úřad vlády ČR.

Čína má zájem mimo jiné o vstup do tuzemské energetiky, konkrétně se chce podílet na dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany. Řeč by se tak o víkendu mohla stočit i tímto směrem. 

Turismus roste

Počet čínských turistů v Česku se od roku 2013 zdvojnásobil a letos je šance na to, že přijede odhadem 400 000 čínských turistů. Každý rok se zvyšují i čínské investice v ČR a letos jsou podle Czechinvestu rozpracované investice z Číny v rozsahu zhruba 22 miliard Kč. Před odletem na summit zemí střední a východní Evropy a Číny v lotyšské Rize to ráno novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Za priority českého partnerství s Čínou označil především to, aby do ČR přišlo více čínských finančních institucí a čínských investic, které by podpořily zaměstnanost v ČR. „No a snažíme se zvýšit export českých potravin, české zemědělské produkce do Číny. Protože když jsou v současnosti v Evropě velké přebytky a klesají ceny mléka a vepřového, tak vidíme Čínu jako možné odbytiště i pro naše zemědělce,“ vysvětlil Sobotka.

Migrační krize a rozšíření EU

Schůzky ve formátu 16+1 probíhají každoročně od roku 2012. S Čínou na nich diskutuje 11 členů Evropské unie a pět dalších zemí z Balkánu. Skupina se soustředí na rozvoj v oblastech investic, dopravy, financí, vědy, školství a kultury. Prioritami ekonomické spolupráce jsou rozvoj infrastruktury, špičkové technologie a ekologicky šetrné technologie.

Sobotka na summitu probere s premiéry balkánských zemí migrační krizi a možnou integraci Srbska a Makedonie do EU.

luder ( 5. listopadu 2016 11:10 )

Hloupý Honzové v české politice! Jiri Serik. NEJVĚTŠÍm PROBLÉMem České republiky je, že ať politici vládní či opoziční se snaží být papežtější než papež! A navíc do svých intrik a hereckých výkonů zatahují občany. Proto je společnost tak antagonisticky rozdělená! Pokud vím, tak i papež a britská královna se odmítli sejít s dalajlámou a přitom právě britská královna vozila ve svém zlatém kočáře největšího komunistu planety a čínského prezidenta v jedné osobě. I ta oblíbená britská královna se snaží, aby stagnující Británie z hospodářského růstu ČÍNY (+ 6,75% ROČNĚ) měla co nejvíce. Jen hloupým Honzům v české politice to jaksi nedochází! Smál jsem se, když Herman na Staromáku hovořil o rovné páteři. On, který se hrbí na sudetoněmeckém srazu před Posseltem, nebo Kalousek a Gazdík s Rumlem či Vondrou nebo Bělobrádkem před USA, Sobotka před Merklovou atd. Ti tak coby největší pokrytci mohou kritizovat klanění Zemana před Ruskem a Čínou? V žádném případě! Všichni mají máslo na hlavě! A pak už zbývá jen jedna jediná jasná otázka: "KDOPAK JE TU V České republice VĚTŠÍ IDIOT???

Kotrba ( 5. listopadu 2016 10:39 )

NO SOBOTKO ,KDYŹ TO POMŮŹE ĆECHŮM V JEJICH ŹIVOTNÍ ÚROVNI A SUVERENITĚ, TAK JED,ALE TU GUMOVOU ČEPICI BYCH Z HLAVY ,UŹ SUNDAL.

1pravda1 ( 5. listopadu 2016 10:11 )

Herman s Jurečkou vládě zkazili kšeft v Číně s masem a mléčnými výrobky a ty místo, abys ty dva sebestředné živly jako premiér vyhodil, tak jdeš dělat velký předklon do Číny! Na novinkách vyšel článek, že za to, že lidé nevolí ČSSD může Babiš, ty jsi asi spadl na hlavu, Babiš ti drží jako tvůj ministr rozpočet v přebytku, abyste socani mohli rozdávat i tři dny před volbami a NE ON TOBĚ ALE TY JEMU NEUSTÁLE OKOPÁVÁŠ KOTNÍKY, MĚL BYS MU SPÍŠE PODĚKOVAT ZA PRÁCI, KTERÉ SOCAN JAKO MLÁDEK NENÍ SCHOPEN A TO BYL STÍNOVÝM MINISTREM FINANCÍ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa