Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Halík tepe Duku za řád od Zemana: „Já bych se styděl vzít od něj metál“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. října 2016
21:35

Dominik Duka převzal od Miloše Zemana Řád bílého lva, což bylo jedno z nejvíce propíraných vyznamenání, která se na Hradě v pátek předávala. Duka se hájí, že jde o čest pro celou církev. Jeho občasný kritik Tomáš Halík, kterého pro změnu kritizuje tu a tam Jiří Ovčáček, uvedl, že by se od Zemana převzít vyznamenání styděl. Duka podle Halíka „nasedl do vlaku“, ze kterého již nedokáže vystoupit. Zemanův mluvčí je jiného názoru.

Šest Řádů bílého lva předal během státního svátku 28. října Miloš Zeman na Pražském hradě. Čtyři válečným veteránům, dva občanské – arcibiskupovi Dominiku Dukovi a někdejšímu eurokomisaři Günteru Verheugenovi.

„Já bych se styděl převzít od něj vyznamenání. Kardinál Duka však už zřejmě nasedl do vlaku, z něhož už nebude mít odvahu a sílu vystoupit. Je mi to líto,“ řekl Právu v reakci na Dukovo vyznamenání kněz Tomáš Halík

Ovčáček: Halíkova kritika je jistota. Jako východ slunce

Řád bílého lva pro Duku vyvolal řadu reakcí. Duka však našel i zastání, třeba v podobě Miroslava Kalouska (TOP 09), který jinak hradní počínání s oblibou kritizuje. Duka si jej podle něj zasloužil.

Jiného názoru byli čtenáři Blesk.cz. Ve víkendové anketě při dotazu, zda si Dominik Duka zasloužil nejvyšší státní vyznamenání, jich možnost „ano“ zvolilo 414, proti jich bylo 1062 (dle údajů z 31. října v 18:00).

Anketa
Zaslouží si podle Vás Dominik Duka nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva?
počet hlasujících: 2221
Anketa
Zaslouží si podle Vás Dominik Duka nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva?
NE
69 %
ANO
31 %
počet hlasujících: 2221

„Pan kardinál si nejvyšší vyznamenání zaslouží jako ocenění svého statečného životního příběhu, kdy se neváhal postavit čelem komunistické totalitě, která ho následně uvrhla do vězení. Pokud jde o Tomáše Halíka, kněz by neměl být zaslepen nejen politicky motivovanou nenávistí,“ uvedl v reakci pro Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Duka se stal za minulého režimu obětí komunistické perzekuce. Kněžské svěcení přijal v červnu 1972, svůj slib v dominikánském řádu složil v lednu 1972. jenže v roce 1975 mu byl odňat „státní souhlas k duchovní správě“ a poté pracoval v plzeňské Škodovce jako rýsovač, aby nakonec strávil patnáct měsíců ve vězení za svou řádovou činnost.  

Medaile možná, ale rovnou Řád bílého lva? Řada lidí se přesto podivuje. Halík to však označil medailí za podporu. „Při předávání medaile za podporu Miloše Zemana Milošem Zemanem Dominiku Dukovi jsem si vzpomněl na slova, jimiž jeden papež komentoval úmrtí kardinála Richelieua: Jestliže existuje Bůh, bude mu asi muset pan kardinál hodně vysvětlovat; pokud neexistuje, dělal to výborně,“ dodal Halík při své kritice vyznamenání pro Duku.

Halík kritizuje Duku za kladný vztah k Zemanovi dlouhodobě. V minulosti ho nazval mj. Zemanovým „ozdobným oleandrem moci“.

„Pokud jde o politické postoje Tomáše Halíka, proti Miloši Zemanovi se vyhraňuje již minimálně od roku 1999. Je to taková životní jistota, jako každodenní východ slunce. Co stojí za touto mnohaletou záští, toť ale otázka na Tomáše Halíka,“ pokračuje Ovčáček.

Halík: Kardinál Tomášek se obrací v hrobě

Také kardinál Miloslav Vlk, ač nezmínil přímo Dominika Duku, pak současné předávání státních vyznamenání kritizoval za údajné „kšeftaření“ a na Hrad jít odmítl.

Halík za to Vlkovi nepřímo poděkoval. „Myslím, že kardinál Beran i kardinál Tomášek, který se dovedl na konci života statečně postavit nemravné moci, se obracejí v hrobě. Jsem velmi vděčný těm představitelům církve, kteří dali neúčastí na hradních oslavách statečně a jasně najevo, co si myslí o Miloši Zemanovi,“ uvedl nyní dále v komentáři pro Právo Halík.

Hradní mluvčí Ovčáček se však sekl, když označil právě Tomáše Halíka jako jednoho z těch, kteří budou zahajovat v pátek 28. října na státní svátek kampaň. Ovčáček mluvil o kampani 3H – Horáček, Herman a právě Halík. Zatímco dva první jmenovaní se alternativní oslavy státního svátku účastnili (a moderátor Horáček odmítl, že by šlo o jeho kampaň), Halík dle informací svolavatele akce a šéfa STAN Petra Gazdíka na náměstí ani nebyl.

Ovčáčka proto kvůli Halíkovi označil Gazdík za lháře. „Tomáš Halík podpořil akci pánů Gazdíka a Horáčka fakticky tím, že opakovaně veřejně vyzval k bojkotu oslav státního svátku na Hradě. Což oba zmínění předvolební akcí na Staroměstském náměstí naplnili. Prudkou reakci pana Gazdíka na má slova připisuji nervozitě z ne příliš povedeného startu kampaně,“ ohradil se nyní pro Blesk.cz Zemanův mluvčí.

Arcibiskupství: Duka tvoří, namísto aby bořil

Dominik Duka však neskrýval po vyznamenání od Zemana radost. A stejně tak ani jeho věrní. „Blahopřejeme svému arcibiskupovi k získání státního vyznamenání. Kardinál Duka osvědčil své pevné morální zásady a věrnost státu i církvi už v době hluboké totality, kdy se nenechal odradit ani komunistickým kriminálem, ani odebráním státního souhlasu a vnucenou prací v plzeňské Škodovce,“ vzpomnělo v prohlášení Arcibiskupství pražské Dukovu minulost, když kardinálovi gratulovalo k zisku Řádu. 

„Že je člověkem, který tvoří, namísto aby bořil, prokázal i v nynější době při vyjednání kompromisu ohledně společné správy katedrály, majetkového narovnání se státem, i kompromisem ohledně hradních budov. Nadále patří k jedněm z mála, kteří se vytrvale dokážou postavit na stranu člověka a svobody, ať už při pietních vzpomínkách na umučené politické vězně v Ďáblicích, nuceně nasazené v tzv. Jáchymovském pekle, nebo na oběti romského tábora v Letech,“ uvedlo dále arcibiskupství.

Tím však ve výčtu Dukových kvalit neskončilo. „I ve svém věku, kdy jiní odpočívají na zasloužené penzi, stále neúnavně brázdí po republice, setkává se s těmi nejobyčejnějšími lidmi, pokorně slouží mše svaté i v těch „nejzapomenutějších“ kostelících, světí kapličky a žehná každodenní prosté práci na Božím díle každého z nás,“ dodalo. 

Duka přitom dlouhodobě vychází se Zemanem dobře. Celebroval mši i v kostele v Lánech, které se Zeman, mj. s Ovčáčkem či šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem, zúčastnil. A sloužil mši i v Osvětimanech, kde má svůj penzion i politické zázemí hradní kancléř Vratislav Mynář.

petr11 ( 7. listopadu 2016 07:59 )

...zpráva pro věřící...Jestliže existuje Bůh, bude mu asi muset pan kardinál hodně vysvětlovat; pokud neexistuje, dělal to výborně,“ dodal Halík..vyberte si

vavrjan ( 2. listopadu 2016 16:44 )

  Halík je buzna a škůdce církve

rudyptak48 ( 1. listopadu 2016 21:20 )

Pokračování: Stačí se podívat na Facebook a You Tube, kolik je tam různých článků a videí, kde se vzájemně osočují různé proudy křesťanství. Bohužel, všichni nějak zapomněli na lásku a vzájemnou úctu k bližním, zapomněli, proč vlastně Ježíš přišel na tento svět. Pane konvertito Halíku, myslíte, že vás se to netýká?

rudyptak48 ( 1. listopadu 2016 21:17 )

Desatero přikázání bychom mohli prakticky shrnout do jedné věty a to, miluj Boha a bližního svého, jako sám sebe. Kristus nám dal praktický příklad jak žít bez hříchu, jak milovat své bližní, jak jim odpouštět a pomáhat se polepšit. Víra v Boha a tahle cesta vede ke spasení. Evangelium se má šířit slovem a osobním příkladem, ne násilím a mečem. V Novém Zákoně není žádná zmínka o násilí na bližních a bližní jsou všichni lidé i nepřátelé. Ba naopak, Ježíš ve svých podobenstvích i osobním příkladem uvádí projevy lásky k bližnímu. On tím, že to kázal, léčil, uzdravoval a křísil mrtvé, nám přikazoval činit podobně: “Když tě někdo udeří po pravé tváři, nastav mu i levou“. Nebo „miluj i své nepřátele“. Své blízké miluje i špatný člověk. Čím by se od něj křesťan vlastně lišil? Ježíš nám vlastně změnil zatvrzelá srdce, abychom milovali Boha i své bližní. Tohle je v kostce teorie. Prvotní církev, až do jejího uznání císařem Konstantinem, se přikázáním lásky řídila a přineslo jí to mnohé utrpení. Mnoho křesťanů bylo uvězněno, umučeno a zabito. Přesto většina z nich věřila a obětovala raději svůj život, než by měla zapřít Ježíše Krista. Pak nastává zvrat a vedení církve se ujímají mocichtiví, poživační a hříšní lidé. Tito lidé, spolčeni se světskou mocí, převzali roli mučitelů a katů řadových věřících křesťanů a zneužívajíc vedoucí role, drželi ostatní v nevědomosti. Prakticky znemožňovali a zakazovali věřícím poznávat Ježíše Krista. Ježíš, když říkal podobenství „nechte maličkých přijíti ke mně, neboť jejich je království nebeské“, myslel právě na obyčejné, prosté křesťany. Také říkal, co čeká ty, kteří tak nečiní. Ježíš je srovnával s farizeji, kteří kladou překážky mezi Boha a lid. Stačí si přečíst pozorně Ježíšovy výroky z Nového Zákona. Tento přístup byl příčinou rozkolu církve a jejího pozdějšího rozštěpení na několik proudů, a později vznik různých sekt. Nenávist mezi jednotlivými proudy přetrvává dodnes. Stačí se podívat na Facebook a You Tube, kolik je tam různýc

hejhej ( 1. listopadu 2016 15:58 )

Nešlo medaili,ale o štvavou kampaň proti Zemanovi, kdy za nitky tahá americká ambasáda s přihlouplým Schapirem. A opět chystají protizemanovskou akci na 17.listopad - hovada!!!!! A fráteník Halík, Herman ,Horáček, Gazdík, pitomí herci a hloupí politici s Rumlem, který v pozdrazech vyzná se puče proti prezidentovi, který byl zvolen občany, ujímají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa