Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policisté a vojáci si polepší. Výsluhy se jim nebudou danit, rozhodli poslanci

Autor: ČTK, Mii - 
19. října 2016
13:50

Výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů zřejmě opět nebudou podléhat zdanění. Sněmovna ve středu chválila daňovou novelu poslanců ČSSD a KSČM, jež změnu předpokládá a týká se i odbytného. Pro bylo 140 hlasů z 167.

Pokud normu potvrdí také Senát a podepíše prezident, stát by od příštího roku nedanil ani příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu. Podle předkladatelů tím státní rozpočet přijde nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně. 

Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent. 

Nynější novela má nahlížení na výsluhy „napravit“. Podobně jako příspěvěk na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku. Uvedli to autoři v důvodové zprávě. 

Předlohu kritizoval předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který upozornil na to, že se znovu zavádí daňová výjimka. „Výjimka pro jednoho je diskriminace pro ty všechny ostatní,“ zdůraznil Kalousek.

Výsluhy a odbytné se daní od roku 2011. Příspěvky na bydlení vojáků začaly podléhat dani o rok později.

kaaalda ( 19. října 2016 22:31 )

jsem skromný,ale díky.Hodí se

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa