Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman vyznamená Sáblíkovou? Pro metál si přijdou režisér Kačer či velvyslankyně

Autor: val - 
6. října 2016
12:25

Až se 28. října budou opět na Pražském hradě předávat státní vyznamenání, chybět by u toho nemusela ani populární česká olympijská vítězka. U příležitosti oslav vzniku Československa připíchne prezident Miloš Zeman metál např. režiséru Janu Kačerovi, možná však i rychlobruslařce Martině Sáblíkové. O adeptech na státní medaile informují Lidové noviny.

Podle deníku převezme 28. října z rukou prezidenta vysoké vyznamenání režisér Jan Kačer nebo třeba velvyslankyně v syrském Damašku Eva Filipi. Jí se Zeman nedávno zastával, když hrozilo, že bude muset kvůli věku opustit svůj post.

Mezi oceněnými budou jako obvykle také sportovci. Podle LN se vyznamenání dostane gymnastce Věře Růžičkové, která zvítězila na olympijských hrách v Londýně v roce 1948. Ve hře je prý i rychlobruslařka Sáblíková, které se Zeman také zastával – když se jí nepodařilo dostat na letošní hry do Ria.

VIDEO: Za nemocnou Popelku Libuši Šafránkovou převzala vyznamenání její sestra

Video  Tři oříšky od Zemana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pithart nominaci odmítl

Návrhů na jmenování dorazilo Zemanovi několik. Patří k nim například imunoložka Blanka Říhová, ředitel Masarykova onkologického ústavu a šéf senátního zdravotnického výboru Jan Žaloudík. Z veteránů by mohl vyznamenání dostat in memoriam legionář a účastník protinacistického odboje Václav Šára nebo letecký maršál RAF Karel Janoušek.

Státní vyznamenání budí jako vždy kontroverze. Nominaci letos už dopředu odmítl například astrofyzik Jiří Grygar nebo expremiér Petr Pithart. Loni byl Zeman kritizován například za ocenění agentky StB Jitky Frantové Pelikánové nebo Miroslava Tomana, někdejšího ministra zemědělství několika komunistických vlád.

Podívejte se, kdo získal od Zemana vyznamenání v minulých letech:

Vše o státních vyznamenáních 2016 čtěte zde >>>

tgbg ( 6. října 2016 18:37 )

Jenom, aby se nám Milouš u toho vyznamenávání neposcal!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa