Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Genocida! Nejsme inkubátory! Europarlament se „štěkal“ o potratech v Polsku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. října 2016
19:50

Potrat v případě znásilnění? V současné době je v silně katolickém Polsku možný. Aktuálně projednávaný zákon to však chce změnit. A podmínky potratů zpřísnit – umožnit je pouze v případě, že by byl ohrožen život matky. Po polských protestech se tohle téma dostalo i na půdu europarlamentu. A poslanci včetně Češek se oblékli do černého. Následovala rozsáhlá diskuse, ve které byly potraty označené i za genocidu.

Europoslanci nyní nejednají v belgickém Bruselu, ale ve své druhé centrále – ve francouzském Štrasburku. Na pořad pléna se tam dostala v posledních dnech vášnivě diskutovaná problematika potratů v Polsku.

Oč jde? V Polsku byl předložen návrh zákona, který by výrazně zpřísnil už tak poměrně striktní polská pravidla pro potraty. Ze tří možností by zbyla pouze jedna. Zrušeny by podle něj měly být potraty kvůli zjištění nevratného poškození plodu či otěhotnění v důsledku znásilnění či incestu. A zůstala by jediná možnost potratu - v případě, že by byl ohrožen život matky.

Charanzová: Tmářský polský návrh

Proti tomuto návrhu se postavila i polská premiérka Beata Szydlová. Především však do polských ulic vyrazily tisíce demonstrantů.

Podporu jim vyjádřili dnes i europoslanci a europoslankyně. „Jestli chce Polsko ženám zakázat potrat i v takovém případě, kdy došlo k početí v důsledku znásilnění či incestu, v případech kdy je jasné, že se dítě narodí velmi těžce postižené, že bude nutit rodit i nezletilé, tak to je opravdu praxe jak ze středověku. To je novodobá inkvizice,“ sdělila ze Štrasburku Blesk.cz europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

„Nemám patent na rozum, co je správné, jsem ale přesvědčena, že by měla mít každá žena svobodnou volbu. Navržený zákaz potratů mi přijde šílený hlavně jako ženě, ale také jako političce,“ pokračovala s tím, že jde podle ní o „tmářský návrh, totální lapsus polského zákonodárství, který v 21. století prostě nemá co dělat“.

Obléknout se do černé na podporu polskému protestnímu hnutí označila za to nejmenší, co se dá udělat. „Je dobře, že se celá věc dostala i na schůzi EP, minimálně pro polské zákonodárce je to jasný signál, že je to téma, nad kterým Evropa nehodlá nečinně přivírat oči,“ dodala Blesk.cz Charanzová.

Jourová ve Štrasburku zmínila i Havla

Projednávání tohoto tématu bylo přitom ve Štrasburku pořádně vášnivé. Zazněly hlasy na podporu polských žen, ale i vyjádření zástupců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Rozpravu zahájila eurokomisařka Věra Jourová. Těsně předtím se ale v sále ozval křik aktivistek.

„Jako komisařka jsem zůstala ženou a matkou dcery,“ uvedla Jourová. Zmínila, že má polské předky a chápe, že si Poláci chtějí o některých podstatných věcech rozhodnout sami. Samotný polský návrh ale nechápe. „Není to zákon o potratech, je to zákon proti lidem, proti lidské důstojnosti, proti svobodě ženy si rozhodnout o svém těle a svém životě,“ pokračovala Jourová.

Zmínila také, že je pro ni silné toto zmiňovat v den, kdy by Václav Havel oslavil 80. narozeniny. „Byl to právě on, kdo vždycky prosazoval svobodu jednotlivce a důstojnost člověka,“ dodala. 

Vášnivá diskuse o potratech: „Moje tělo patří mně“

Na plénu vystoupila i europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Zmínila, že se mluví o věci, o které si myslela, že ve 21. století nemůže být na pořadu dne. Varovala před tím, že polské ženy budou umírat, pokud nebudou moci podstoupit zákrok.

Švédka Malina Björk k polskému návrhu uvedla: „Je to ohromná rána proti právu žen a jejich právu na vlastní tělo. Je zde příliš mnoho chlapů v tomto parlamentě, kteří se nechtějí zajímat o práva žen.“ Nizozemka Sophia in´t Veld uvedla, že i stávající polské právo ohledně potratů je příliš přísné.

Němka Terry Reintke otevřeně podpořila polské aktivistky a četla jejich vzkaz ohledně toho, že žádají respekt vůči důstojnosti a tělesné celistvosti, ale třeba i sexuální vzdělávání dětí. „Aplauduji těmto ženám, protože to, co potřebují, není zákon, který upravuje přístup k jejich vlastnímu tělu,“ podotkla.

Rakušanka Angelika Mlinar podotkla: „Ženské tělo bylo vždy jakési politické bojiště a zůstane jím dlouho. Ženy jsou používány k tomu, aby se tady sváděly různé války mezi jednotlivými stranami. Příkladem toho jsou tzv. burkiny. K tomu mohu říci jen to, že moje tělo patří mně.“

Nelegální potraty pletacími jehlicemi

„Nejsme inkubátory, nejsme reprodukční stroje,“ vzkázala Švédka Anna Maria Corazza Bildt. Žádná žena na světě za to nemůže být kriminalizována, ani doktor, který se pokusí pomoci ženě, která by mohla mít s porodem problémy, dodala.

Francouzka Christine Revault D'Allonnes Bonnefoy zmínila problém, kdy by ženy byly uvězněny za nelegální potrat. „Kriminalizace interrupcí nepředpokládá méně, ale více tajných potratů. Což znamená, že se nakonec používají pletací dráty a podobně při podobných zákrocích,“ uvedla.

„V Polsku vládne strana Právo a spravedlnost (PiS). Tento zákon ale není spravedlivý, je ponižující. Je to návrat do minulosti, je to útok na zdraví,“ reagovala Španělka Beatrice Becerra Basterrechea. Zmínila případ, kdy „12leté děvče je strýcem znásilněno“. Ani tehdy by nesmělo na potrat? „Vím, že polská premiérka nemá žádnou dceru, ale nedokážu si představit, že by byla ochotna obětovat její budoucnost,“ dodala europoslankyně.

Polský europoslanec: Potraty jsou genocida

Rozruch však vzbudil také Polák Michal Marusik. Potraty spojil s otázkou střetu různých kultur. „Podle statistik potrat je fenoménem, který se šíří na Západě a nikoli v buddhistické nebo muslimské kultuře. V jednotlivých zemích probíhá 50 milionů potratů, to mě samotného šokuje. Když pomyslíte na 2. světovou válku, tak za šest let padlo méně lidí. Je to skutečná genocida. Můžeme se tedy divit, že dnes islamisté nás chtějí obsadit? My chceme svět vlastně vyklidit,“ říkal Marusik.

Další polský europoslanec Janucz Korwin-Mikke uvedl, že by potraty neměly být tak časté. „Ta zachráněná děvčátka nám poděkují, podobně jako zpěvák Bocelli poděkoval své matce,“ vznesl další z argumentů. „Víme, že existují hnutí za život a hnutí za potraty v celém světě. Diskuse běží, i v Polsku,“ navázal jeho krajan Zdzislaw Krasnodebski.

„V Polsku se nedaří zvýšit počet narozených dětí. Chránit život se nám nepodaří jenom zákazy,“ uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „Já osobně jsem proti potratům a myslím si, že je potřeba učinit vše pro to, aby se ženy nemusely pro potraty rozhodovat,“ dodala. Přeje prý Polsku, aby se takové debaty nemusely v europarlamentu opakovat.

Hádaly se i Polky: Vměšování do polských věcí?

Polka Barbara Kudrycká míní, že se polská vládní strana Právo a spravedlnost snaží zmocnit různých sfér života včetně soukromí. „Máte srdce z kamene, ženy nejsou zboží. Nemáte žádné právo nutit ženy k odlišnému rozhodnutí, než jaké cítí samy ve svém srdci a svém svědomí. Chcete ženy uvězňovat kvůli potratům? S tím nebudeme nikdy souhlasit,“ bouřila.

„Veškeré statistiky dokazují, že tvrdší zákony nesnižují počet interrupcí. Ponechte tuto svobodu ženám, které se někdy rozhodují velmi těžce,“ dodala Kudrycká. 

Jiná Polka – Jadwiga Wisniewská – však varovala před tím, že europarlament nemá Polsku do jeho vnitřních záležitostí co mluvit.

Označila to za nepřípustné vměšování. „Chcete projednávat návrh zákona, který ve skutečnosti neexistuje, chcete se vyslovovat k tématu, kde nemůžete legislativně působit. Polská vláda nepřipravila žádný návrh zákona. Tento návrh předložilo 500 tisíc polských občanů. Vláda nebyla původcem tohoto zákona. Tento návrh byl zamítnut v příslušném parlamentním výboru. Paní premiérka Szydlová a jasně řekla, že polská vláda nechce měnit právo v tomto směru. Polští občané předložili občanský návrh zákona o právu na život,“ říkala.

„Polsko patřilo k prvním státům, které umožnily ženám volit a podle statistik Eurostatu v Polsku není sebemenší rozdíl v odměňováním mužů a žen. Agentura pro základní práva zjistila, že výskyt domácího násilí vůči ženám včetně znásilnění patří k nejnižším v Evropě,“ uvedla Wisniewská.

Divila se, že se třeba neřeší situace žen v Německu. Vzpomenula incidenty, do kterých se zapletli migranti. „Vzpomeňte si, co se stalo na Silvestra v Německu, co se odehrálo během Oktoberfestu v Německu. Vy se radši zabýváte situací v Polsku, protože v Polsku naše opozice přímo zbožňuje pomlouvání vlastní země,“ kárala europoslance Polka.

Stejně mluvil i její kolega Ryszard Czarnecki. „Došlo k znásilnění a mlácení žen. To byl skutečný problém německé společnosti. Neměli jste odvahu hovořit o osudu těchto žen. To ukazuje, že v takových případech uplatňujete dvojí metr. Je to důkaz vašeho pokrytectví. Přál bych si, abyste měli úctu k faktům. Není to iniciativa polské vlády, je to lež, když to někdo tvrdí,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa