Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mozek policejní reformy ve službě končí. Laube bude radit Chovancovi

Autor: simao, ČTK - 
19. září 2016
13:37

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube v polovině září skončil ze zdravotních důvodů u policie. Dál by měl působit jako poradce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Laubeho přínos ocenil policejní prezident Tomáš Tuhý. Generál byl jedním z architektů reorganizace policie, kterou Chovanec podepsal.

Zdeněk Laube se rozhodl ukončit služební poměr kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. „O zdravotním stavu generála Laubeho jsem informován již několik měsíců. Jsem rád, že pan generál vyslyšel moji žádost a definitivní krok odložil až po té, co se úspěšně rozběhla Národní centrála proti organizovanému zločinu,“ uvedl v tiskové zprávě policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ocenil tak Laubeho přínos i pro rozjezd NCPO, která vznikla sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru v rámci ostře diskutované reorganizace policie. Také Laube byl jedním z těch, koho si předvolal sněmovní výbor, prošetřující policejní reformu. „Na rozdíl od ostatních já nebudu vynášet informace včetně akce Vidkun,“ říkal po své výpovědi Laube s narážkou na zátah v Olomouci, který sněmovní komisi zaujal také.

Laube je totiž označován za hlavního architekta nedávných změn v policejní struktuře, při nichž sloučením ÚOOZ a ÚOKFK vznikl nový policejní útvar, což těžko „rozdýchával“ šéf ÚOOZ Robert Šlachta a odešel do civilu. 

Reforma také vyvolala roztržku uvnitř vládní koalice. „Zdůrazňuji, že za mým krokem není třeba hledat vedlejší úmysly, i když poslední měsíce nebyly díky zbytečné politizaci systémových změn zrovna jednoduché,“ uvedl Laube.

U policie sloužil od roku 1981. Náměstkem policejního prezidenta se stal v červnu 2014. Předtím byl pět let šéfem policejního Útvaru speciálních činností. Před rokem 1989 pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost (StB).

Vše o reorganizaci policie čtěte ZDE

hejhej ( 19. září 2016 20:11 )

Další vyžírka na ministerstvu. ČSSD jenom rozšiřuje administrativu. Před volbama blábolili o zúžení. Tak je to vždy, to co hlásají před volbama a na co loví voliče, po volbách, opak je pravdou.

pavel215_klafunda ( 19. září 2016 17:26 )

Takových různorežimáků bylo a je.

janotta ( 19. září 2016 16:54 )

Laube - od prvního pohledu podrazák !!

gabreta ( 19. září 2016 15:35 )

No vida, jak to odstranění Šlachty pokračuje. Laube udělal pro Chovance černou práci a teď odejde na klidnej flíček poradce. Zadarmo to samozřejmě nebylo, protože z takových postů, jako Laube zastával, jeině v rakvi a nebo do důchodu!! Co asi přijde dalšího?

maryfox ( 19. září 2016 14:20 )

 No nazdar,činný estébák bude radit zelináři. Tyhle mafiánské kreatury se bez sebe neobejdou, vědí na sebe navzájem moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa