Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman blahopřál Krpálkovi ke zlatu. Ocenil i gesto pro mrtvého kamaráda

Autor: zst - 
14. srpna 2016
15:50

V pětadvaceti letech dosáhl judista Lukáš Krpálek na nejvyšší možné ocenění – zlatou olympijskou medaili. Potěšil tak nejen celý sportovní národ, ale také Pražský hrad. Prezident Miloš Zeman zaslal blahopřejný dopis, ve kterém Krpálka ocenil jako příklad hodný následování.

„Vážený pane Krpálku, dovolte mi, abych Vám od srdce blahopřál k vybojování první zlaté olympijské medaile pro naši zemi. Udělal jste radost nejen mně, ale všem občanům České republiky,“ poděkoval s potěšením Zeman na úvod Krpálkovi, který je podle něj příkladem hodným následování. Do zápasů vstupoval s vervou, zároveň ale zápasil férově.

Video  Krpálek: Bylo těžké se rozloučit, se synem jsme sehraní.  - iSport TV
Video se připravuje ...

Vítězný judista už během čtvrtfinále přiznal, že nebojuje jen za sebe, ale také za svého kolegu a dobrého kamaráda Alexandra Jurečku. Nadějný judista zemřel loni v září v Itálii během hloubkového potápění. Krpálek měl po celý turnaj u sebe jeho fotografii. I to Zeman ocenil.

„Nezapomínám také na to, že jste medaili vybojoval pro svého kamaráda, který už není mezi námi. Vysoce lidské gesto, před kterým smekám pomyslný klobouk,“ napsal prezident a poukázal také na to, že v posledních týdnech musel místo blahopřání psát častěji kondolence evropským státníkům kvůli teroristickým útokům.

Video  Takhle slavil v Riu zlatý Krpálek. Podívejte se na jeho tanec!  - Blesk - Martin Brejla
Video se připravuje ...

Krpálek s medailí i spal

Celkem pět zápasů vyhrál na cestě ke zlatu český judista. A i díky dojemnému příběhu se stane zřejmě nejsilnějším zážitkem z her v Riu. Se zlatou medailí šel po triumfu Krpálek dokonce i spát a vítězné modré kimono si nechá na památku, prát se nebude. Necelé dva miliony korun, které dostane jako prémii za vítězství, chce pak český vlajkonoš „nacpat“ do bydlení.

Vše o LOH v Rio de Janeiru čtěte zde

Připomeňte si Krpálkovy zápasy i oslavy triumfu:

add.nied ( 14. srpna 2016 18:10 )

Má pěknou manželku. Je to sympaťák, u Šípa byl super, prostě to není žádný šmejd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa