Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V4 rokuje o brexitu a změnách v EU. Orbán se bojí: Ztrácíme vliv

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
21. července 2016
11:45

Poprvé od začátku polského předsednictví se sešli ke společnému jednání premiéři zemí V4, tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Chtějí „ladit noty“ na jednání Evropské rady i společný přístup k brexitu. Česká vláda chce počkat na oficiální oznámení Británie o vystoupení. Blesk.cz sleduje jednání přímo ve Varšavě.

„Po brexitu je mnohem naléhavější koordinace V4 v oblasti udržení vnitřního trhu a Schengenu, řešení migrace, energetiky i bezpečnosti v EU,“ míní český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Beata Szydlová a Viktor Orbán se kvůli brexitu setkali už koncem června v Bruselu před zasedáním Evropské rady. Shodli se tehdy, že výsledek jednání s Brity nesmí zhoršit postavení občanů EU.

Sobotka: Lidé očekávají, že je EU ochrání

Premiér Bohuslav Sobotka po jednání zdůraznil pilíře, na které bude visegrádská skupina klást v nejbližších měsících důraz. Půjde o bezpečnost a prosperitu. Důležité podle něj bude, aby se rychle ekonomicky sblížily země chudší s těmi rozvinutějšími.

Přibyla řada rizik a občané očekávají, že je EU ochrání. Musíme proto vylepšit tři roviny. Tou první je ochrana vnější hranice, druhou obrana proti terorismu a třetí společná bezpečnostní politika,“ řekl po jednání Sobotka.

Visegrádská čtyřka se sešla ve Varšavě kvůli brexitu a změnám v Evropské unii. Česko zastupoval premiér Bohuslav Sobotka. Visegrádská čtyřka se sešla ve Varšavě kvůli brexitu a změnám v Evropské unii. Česko zastupoval premiér Bohuslav Sobotka. | Úřad vlády ČR / Aleš Petruška

V rámci prosperity by měla Evropská unie více těžit z volného trhu i volného pohybu osob v rámci Schengenu.

Szydlová chce návrat ke kořenům, Orbán se obává ztráty vlivu

Evropská unie by se měla vrátit ke svým kořenům. Rozhodnutí Velké Británie otevírá novou agendu k diskuzi. Je to šance na změny a EU se díky tomu stane silnější. Bude to unie pro Evropany. Shodli jsme se na tom, že hlas Britů je pro nás výstrahou,“ prohlásila na tiskové konferenci polská premiérka Szydlová.

Předsedkyně polské vlády také zmínila zvláštní postoj Evropské komise, která si podle ní nevzala z rozhodnutí Britů žádné ponaučení. Zdůraznila to v souvislosti s tím, že Komise odmítla veto 11 národních parlamentů kvůli vysílání pracovníků v Evropské unii.

Visegrádská čtyřka se sešla ve Varšavě kvůli brexitu a změnám v Evropské unii. Česko zastupoval premiér Bohuslav Sobotka. Visegrádská čtyřka se sešla ve Varšavě kvůli brexitu a změnám v Evropské unii. Česko zastupoval premiér Bohuslav Sobotka. | Úřad vlády ČR / Aleš Petruška

„Dnešní jednání se konalo v dramatickém okamžiku. Jsme v období, kdy z důvodu vystoupení Velké Británie z Unie ztratila Evropská unie svou globální úlohu. Již nikdy nebude globálním hráčem. V Bratislavě se budeme bavit o tom, co dělat, abychom se do toho postavení vrátili,“ komentoval brexit maďarský premiér Viktor Orbán.

Je na čase, aby si Evropská unie ujasnila, co s migrací. Evropské instituce, konkrétně Evropská komise, nehovoří upřímně. Naším cílem je zastavit tu migraci,“ dodal Orbán, který se před několika dny přihlásil o uvolněné předsednictví osmadvacítky, protože Velká Británie se své role v druhé polovině příštího roku vzdala. Maďarsko zastává velmi důraznou protimigrační politiku.

Řeč byla ale také o situaci v Turecku. Podle slovenského předsedy vlády Roberta Fica země V4 podporují tamní režim s tím, že nesmí dojít k přehraným represím směrem k opozici. „Podporujeme vládu a hlavu státu, záleží nám na stabilitě v této zemi. Stejně opatrně ale vnímáme kroky, které budou vzhledem ke stabilizaci učiněny,“ řekl. V Bratislavě se bude na podzim konat summit Evropské unie s tématy vystoupení Velké Británie, migrace, ale také lepší komunikace s lidmi.

Pro českou vládu je nepřijatelné, aby se pokus o puč stal záminkou pro masové čistky a represe proti nenásilným názorovým a politickým kritikům turecké vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa