Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaderný odpad v Česku zamíří na nové místo. Ve hře je Horka i Kraví hora

Autor: ČTK - 
15. července 2016
11:12

Hlubinné úložiště jaderného odpadu by mělo vzniknout buď v lokalitě Horka pod Velkým Meziříčím, nebo Kraví hora na Žďársku. V ostatních pěti vytipovaných lokalitách se geologický průzkum zatím neuskuteční. Na tiskové konferenci to v pátek řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Starostové z lokalit Horka a Kraví hora jsou jeho vyjádřením zaskočeni. V lokalitě Horka chtějí dát najevo, že úložiště nechtějí.

Pokud se ukáže, že lokality Horka a Kraví hora nejsou pro úložiště vhodné, je možné, že se stát ke zbylým lokalitám v budoucnu vrátí.

„Mnohokrát jsem veřejně řekl, že si nedovedu představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí. Podotýkám obcí, nikoliv samozvaných aktivistů,“ uvedl Mládek. Lokality Horka a Kraví hora jsou podle něj jediné, kde zastupitelstva nepodala žalobu na stát nebo se k žalobě nepřidala.

Průzkum potenciálních lokalit pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu se měl původně týkat také Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku a Hrádku na Jihlavsku.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v Česku vzniknout do roku 2065.

alenal ( 28. července 2016 00:39 )

Reakce lidí jsou zbytečně příliš emotivní. Kdo se o tuto problematiku zajímá, ví, jak přísné jsou zde bezpečnostní požadavky. Jaderná energetika je bohužel nedoceněná, ačkoliv poskytuje stabilní dodávky čisté elektřiny a zařazuje se do všech programů států, které se snaží snižovat emise uhlíku. Do budoucna si náš energetický trh žádá nové jaderné bloky a ty logicky pro svůj provoz potřebují úložiště. Snad se brzy začnou podnikat kroky ke stavbě nových bloků, které musí včas nahradit bloky současné - v JE Dukovany. Pokud zvolíme opět ruské reaktory VVER, odpadne starost s přeorientováním na jinou technologii, což vidím jako přínosné. Navíc Rosatom plní svoje zakázky jako jediný na trhu včas a s rychlostí našich politiků bude nutné, aby nové bloky vznikly bez zpoždění.

buaft ( 15. července 2016 12:38 )

Do Sněmovny na dvůr.

buaft ( 15. července 2016 12:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa