Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka chce do čela BIS Koudelku. Důstojníka se zkušenostmi ze zahraničí

Autor: zst, ČTK - 
14. července 2016
11:50

Odcházejícího šéfa Bezpečnostní a informační služby České republiky Jiřího Langa má nahradit Michal Koudelka. Navrhl ho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), bezpečnostní výbor Sněmovny nominaci jednohlasně podpořil, rozhodnout musí ještě vláda. Koudelka je zkušený důstojník rozvědky, který má zkušenosti z Velké Británie nebo Kanady.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny navrhl na nového šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) jejího dlouholetého pracovníka Michala Koudelku. Nahradí zřejmě Jiřího Langa, který požádal podle Sobotky na začátku června o odvolání. Lang sám na jednání výboru Koudelku podpořil. Po projednání ve výboru musí šéfa BIS jmenovat vláda.

O odchodu Langa z čela BIS se mluvilo už loni na podzim. V čele české kontrarozvědky stál 13 let. O odvolání Lang podle Sobotky sám požádal 6. června. Lang důvody žádosti nechtěl rozebírat.

Končící šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang už má zřejmě svého nástupce. Končící šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang už má zřejmě svého nástupce. | ČTK

Podle ČTK se Koudelka narodil v roce 1965. Vystudoval ČVUT, v BIS pracuje už od devadesátých let - podle Práva od roku 1992. Oddělení kontrašpionáže vede deset let.

Na jednání výboru Koudelka řekl, že chce, aby BIS byla pod jeho vedením apolitická, profesionální, striktně jednala podle zákona a byla okamžitě schopna reagovat na hrozby, které před Českou republikou mohou stát.

Novým šéfem Bezpečnostní informační služby má být Michal Koudelka Novým šéfem Bezpečnostní informační služby má být Michal Koudelka | ČTK

Podle bezpečnostního analytika Jana Schneidera je dobře, že do čela informační služby zamíří člověk přímo zevnitř úřadu. „Podle životopisu byl přímo v operativě, což je dobře,“ uvedl pro server Lidovky.cz Schneider.

„Návrh premiéra má sám o sobě velkou váhu, v konečném důsledku ale šéfa jmenuje celá vláda. Měl by projít, pokud nikdo z ministrů nepřijde s nějakou zásadní námitkou, což ale nepředpokládám, když je ve službě už tolik let,“ doplnil expert.

Pokud nové jméno schválí vláda, měl by se Koudelka své funkce ujmout začátkem srpna.

anno ( 14. července 2016 15:29 )

Sobotka má strach už z vlastního stínu, proto dosazuje na postu BIS/stb/ svoje lidi, ale jeho dny jsou stejně sečteny!!!!!!!

jajas ( 14. července 2016 13:53 )

Koudelku? Tak jednoho znám! Ve filmu "Jáchyme hoď ho do stroje" ho hrál Sobota a je z STS Chvojkovice-Brod! No tak jestli to bude také takový průšvihář........

tgbg ( 14. července 2016 13:09 )

Hlavně ať to není žádný komunistický gauner !!!

havran2 ( 14. července 2016 13:03 )

Ať je to ten nebo ten Sobotko běž s kola ven ! ! !

santini ( 14. července 2016 12:24 )

Jak ho chce Sobotka,bude to zase nějaký ovladatelný pimprle kýmkoliv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa