Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš po hodinách jednání: Koalice potřebuje restart, Chovanec je arogantní

Autor: val - 
15. června 2016
20:55

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se navzdory protestům rozhodl ještě ve středu podepsat reorganizaci policie, a to s účinností od 1. srpna. Vicepremiéra Andreje Babiše, který se postavil proti změnám v policejní struktuře, na tiskové konferenci ostře zkritizoval. Kritika se ale o pár hodin později snesla i na hlavu ministra Chovance, podle Babiše je to arogantní politik.

„Rozhodl jsem se organizační změnu v policii dnes podepsat s účinností od 1. 8.,“ oznámil na tiskové konferenci Chovanec s tím, že celé vedení policejního prezidia za změnami stojí. Potřebné dokumenty prý podepsal ještě před tiskovou konferencí. 

Ostře se navezl do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který proti reorganizaci hlasitě protestuje. ANO podle něj hraje „jakousi hru o policii“, Chovanec upozornil, že Babiš, který je vyšetřován v mnoha kauzách, se snaží za pomoci svých médií za každou cenu proces reorganizace zastavit. „Policie se nikdy nestane divizí Agrofertu,“ řekl ministr vnitra.

Andrej Babiš v reakci na Chovancův podpis svolal předsednictvo hnutí ANO. Jeho jednání trvalo 2,5 hodiny, poté vicepremiér oznámil, že nechce páchat tzv. sarajevský atentát a počká na návrat premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zároveň však upozornil, že koalice i koaliční smlouva potřebují restart.

Vše o reorganizaci policie čtěte ZDE.

Koaliční zemětřesení kvůli policii sledujeme ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
22:40
15. 6. 2016

„Vezměte si, že vám nějaký mamlas a ťulpas odře auto a začne na vás řvát, že jste to udělali vy. Máte možnost mu odpovědět stejně. Nebo, až vychladnete, si řeknete, že je to mamlas a ťulpas. Ale my jsme výš a budeme se chovat jako džentlmeni, klidně a moudře,“ okomentoval v přirovnání probíhající spor Martin Komárek (za ANO) v pořadu Události, komentáře. Odmítl však, že by tím myslel Milana Chovance.

 
22:18
15. 6. 2016

Ministr zemědělství Marian Jurečka potrvdil, že Andrej Babiš na bezpečnostní radě státu premiérovi Sobotkovi řekl, že „zítra může bezpečnostní radu řídit on“. „Jsou to nemístné poznámky, které na taková jednání nepatří,“ řekl Jurečka v pořadu Události, komentáře.

 
21:42
15. 6. 2016
Sobotka pozve na středeční ráno šéfy ANO a lidovců k jednání o dohodě na další vládní spolupráci. Zahodit koalici by byla chyba, uvedl za ČSSD.
 
21:00
15. 6. 2016

Tisková konference hnutí ANO skončila. Na tahu je tedy především premiér Bohuslav Sobotka, který se má ze služební cesty do Číny vrátit v úterý. 

 
20:51
15. 6. 2016

Babiš podle svých slov ve středu ráno vyzval premiéra, aby požádal Chovance o odložení souhlasu s reorganizací policie. Rozpačitý je z informace ministra vnitra, který na tiskové konferenci uvedl, že předsedu vlády informoval o svém záměru podepsat změny v policii. Pokud je to pravda, považuje takové chování Babiš za nekorektní. 

 
20:48
15. 6. 2016

„Jsem v šoku z toho, jakým způsobem pan ministr Chovanec porušil koaliční smlouvu,“ prohlásil také Andrej Babiš. Reorganizace podle něj probíhala v utajení s cílem „zlikvidovat úspěšný protimafiánský útvar“. „Skončil boj s korupcí v naší zemi. Všichni korupčníci a lobbisté dnes slaví,“ dodal.

 

Chovance označil za arogantního politika, který nerespektoval ani nabídku prezidenta, že se stane mediátorem sporu. „Chovanec jednoznačně ukázal, že se nemusí dodržovat koaliční smlouva,“ řekl Babiš. Jeho rezignaci ale nepožaduje, nestojí totiž nyní o planá gesta.

 
20:37
15. 6. 2016

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který dříve vyhrožoval rezignací, pokud Chovanec schválí reorganizaci policie, uvedl, že se složením funkce nyní nepočítá. Věc se totiž zatím podle něj přesunula na úroveň koaličního střetu, takže není důvod hledat osobní řešení. 

 
20:35
15. 6. 2016

Hnutí ANO chce podle Babiše počkat na návrat premiéra Bohuslava Sobotky z Číny a pak budou jednat o tom, co dál s koalicí. Pokud se bude permanentně porušovat koaliční smlouva, pak taková koalice podle něj ztrácí smysl. 

 
20:30
15. 6. 2016

Hnutí ANO zatím nevypoví koaliční smlouvu. Chtějí jednat o nové formě koaliční smlouvy. „Protože byla několikrát porušena,“ uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

 
20:27
15. 6. 2016

Předsednictvo hnutí ANO skončilo své jednání a přistoupili k tiskové konferenci. 

 
20:11
15. 6. 2016

K odchodu z koalice nemá KDU-ČSL podle svého šéfa Pavla Bělobrádka důvod. „My jsme se nehádali, hádali se jiní,“ uvedl v ČT. „Atmosféra nebyla jednoduchá,“ popsal úterní jednání Bezpečnostní rady státu. 

 
20:08
15. 6. 2016

Co se týče dohadovacího řízení, podle Bělobrádka je věcí výkladu, zda se dá chápat za ukončené. Na jednání prý nikdo neřekl, že se bude pokračovat. „Neřekl bych, že neskončilo,“ řekl Bělobrádek v ČT. 

 
20:06
15. 6. 2016

„Situace se až zbytečně vyhrotila,“ komentoval středeční události šéf lidovců Pavel Bělobrádek v ČT. Podle něj je nyní potřeba najít řešení, které nepoškodí policisty. 

 
19:52
15. 6. 2016

Obšírněji se Robert Šlachta vyjádřil po podpisu reorganizace policie pro Aktuálně.cz. „Když to pojali takto a pan ministr reorganizaci podepsal v tomto stavu, už mě u policie opravdu nic nedrží,“ uvedl Šlachta. Ve středu přitom řekl, že si svůj odchod z čela ÚOOZ ještě rozmyslí. 

 
19:41
15. 6. 2016

Vedení hnutí ANO zřejmě ještě řeší, jak se postavit ke stávající krizi. Tisková konference, která byla ohlášena na 19:30, totiž ještě nezačala. 

 
19:29
15. 6. 2016

„Ministr vnitra a policejní prezident dnešním rozhodnutím přejímají plnou zodpovědnost za reorganizaci policie. Zda změna zlepší efektivitu fungování policie, bude možné posoudit teprve po nějaké době. Policie nemůže sloužit jedné politické straně či osobě. Pokusy Andreje Babiše o politizaci policie a snaha o její ovládnutí jsou nebezpečné a nepřijatelné,“ komentoval dnešní události předseda ODS Petr Fiala.

 
19:17
15. 6. 2016

Podle průzkumu, který si nechal u společnosti Median vypracovat Český rozhlas, si 51 procent lidí myslí, že odchod Šlachty z čela ÚOOZ negativně ovlivní vyšetřování velkých kauz. 4 procenta věří naopak v pozitivní ovlivnění, podle 33 procent lidí se ve vyšetřování nijak neodrazí. 

 
19:10
15. 6. 2016

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta v reakci pro Primu označil stávající události za frašku. 

 
19:07
15. 6. 2016

Ministři za ANO při příchodu na jednání předsednictva hnutí nešetřili kritikou ministra Chovance. Například podle šéfa resortu životního prostředí Richarda Brabce se jednalo o vztyčení prostředníčku proti těm, kteří chtěli debatovat. „Musel jsem několikrát počítat do desíti,“ řekl a dodal, že se od Chovance jednalo o zbytečně patetické gesto. 

 
18:56
15. 6. 2016

Ministra Chovance podpořil na dnešní tiskové konferenci i někdejší dlouholetý policejní prezident Jiří Kolář, který na prezidiu působil sedm let. „V té době, kdy jsem tam byl, se různých změn v policii udály desítky,“ řekl s tím, že stávající změny nejsou nic jiného „než organizační změna“. „Osobně jsem opravdu přesvědčen, že jediný cíl je zvýšit účinnost práce policie,“ řekl. 

 
18:33
15. 6. 2016

Reorganizace policie je záležitostí policejního prezidenta, případně ministra vnitra. Ostatní ministři se k tomu vyjadřují „nadbytečně“, uvedl v České televizi senátor a exministr vnitra František Bublan (ČSSD).

 
18:24
15. 6. 2016

Exministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil vyzval po Twitteru Roberta Pelikána, aby dostál svým slovům a rezignoval na post ministra spravedlnosti. 

 
18:12
15. 6. 2016

Výsledek jednání předsednictva hnutí ANO bude známý za hodinu a čtvrt. V 19:30 má proběhnout tisková konference hnutí. 

 
18:05
15. 6. 2016

„Policie musí být sebevědomá, nezávislá a nemůže být součástí politické hry. Policisté mají moji důvěru. Z tohoto důvodu jsem návrh policejního prezidenta na zřízení Národní centrály proti organizovanému zločinu dnes podepsal. Nerozumím hysterii kolem standardní reorganizační změny dvou útvarů policejního prezidia ani obviňování z porušení koaliční smlouvy. Jde o pouhou změnu ve struktuře policejního prezidia, o které jsme v průběhu zavádění připraveni věcně debatovat. K porušení koaliční smlouvy však v žádném případě nedochází,“ zopakoval ministr vnitra Milan Chovanec ve svém aktuálním tiskovém prohlášení. 

 
17:58
15. 6. 2016

Bělobrádek doufá, že ANO kvůli změnám v policii nevypoví koaliční smlouvu, jak hrozilo. Lidovci budou dbát, aby nebylo poškozeno vyšetřování, dodal pro ČTK. 

 
17:49
15. 6. 2016

Předsednictvo hnutí ANO se podle informací Blesk.cz sejde v 18 hodin.

 
17:48
15. 6. 2016

„Já teď jen těžko hledám slova. Dohodovací řízení ukončeno nebylo, takže pan ministr Chovanec si udělal z koaliční smlouvy trhací kalendář,“ citovala ČTK ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Absurdní mu připadají i argumenty, které padly na tiskové konferenci, kde Chovanec o svém rozhodnutí informoval.

Koaliční smlouva počítá s dohodovacím řízením pro případy, kdy vznikne mezi stranami spor ohledně jejího plnění nebo ohledně zásadní záležitosti koalice, která není smlouvou upravena. „Smyslem je spor vyřešit. Realizace sporné věci bude přerušena do doby ukončení dohodovacího jednání,“ stojí ve smlouvě.

 
17:44
15. 6. 2016

Koaliční dohodovací řízení ohledně sporné reorganizace policie ještě neskončilo, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tedy neměl podle koaliční smlouvy změny podepsat, sdělil ČTK ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Dohodovací schůzka se na žádost hnutí ANO konala dnes ráno.

 
17:41
15. 6. 2016

Tuhý také řekl, že všichni policisté mají v novém útvaru garantovány své pozice a nebude se zasahovat do živých kauz. „Útvar jako takový není v tuto chvíli cílem, ale prostředkem,“ řekl Tuhý. 

 
17:36
15. 6. 2016

Policejní prezident Tomáš Tuhý, který se zúčastnil tiskové konference ministra vnitra, popsal, jak bude proces reorganizace probíhat. 1. srpna má vzniknout Národní centrála proti organizovanému zločinu, vzniknou jednotlivé sekce, do kterých se zapojí stávající útvary pod vedením stávajících šéfů. Teprve poté bude vypsáno nabídkové řízení na ředitele zastřešujícího útvaru.

 

Až do začátku příštího roku bude vznikat architektura útvaru. Na konci roku 2019 by pak měl vzniknout tzv. národní kriminální úřad, kam by měly být postupně implementovány další služby kriminální policie. Měly by sídlit v jednom areálu.

 
17:28
15. 6. 2016

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek pro ČT uvedl, že rozhodnutí o reorganizace policie má náležet policejnímu prezidentovi. Na policii se podle něj nemá politicky tlačit, jak to prý dělalo hnutí ANO. „Podle mého názoru se pan předseda hnutí ANO domnívá, že by měl řídit všechny jako v holdingu, to znamená, že by chtěl řídit i policii.“

 
17:12
15. 6. 2016

Hnutí ANO svolalo podle České televize v reakci na tiskovou konferenci Milana Chovance jednání předsednictva. Předseda hnutí Andrej Babiš dříve řekl, že Chovancův podpis reorganizace policie by znamenal vypovězení koaliční smlouvy, třebaže ne odchod z vlády. 

 
17:09
15. 6. 2016

KDU-ČSL vydalo k problematice své vyjádření. Mimo jiné tvrdí, že mají „zájem na uklidnění situace a na zajištění řádného fungování policie v boji s korupcí, finanční kriminalitou, organizovaným zločinem, terorismem a kyberzločiny“.

Celé prohlášení KDU-ČSL si můžete přečíst zde.

 

 
17:01
15. 6. 2016

Ještě před odletem řekl premiér Sobotka, že sociální demokracie krizi neeskaluje a chce pokračovat ve stávající koalici. „Žádnou jinou stabilní variantu vlády pro Českou republiku nevidím,“ uvedl. 

 
16:57
15. 6. 2016

Premiér, který právě míří na státní návštěvu Číny, je podle Chovance s jeho krokem obeznámen. „Ve své podstatě bez dohod s panem premiérem bych tuto věc neudělal,“ řekl ministr.


 
16:50
15. 6. 2016

Chovanec se na tiskové konferenci  pozastavil také nad úterním zasedání Bezpečnostní rady státu, které podle něj bylo velmi vyostřené. Politici se prý překřikovali a zvyšovali na sebe hlas. Například na údajně suché konstatování premiéra Bohuslava Sobotky směrem k vicepremiéru Babišovi, že jednání řídí on, neboť je premiér, měl Babiš odpovědět: „Zítra jím mohu být já“. „Nezlobte se na mě, mně nepřijde, že by hnutí ANO hledalo dohodu,“ komentoval to Chovanec.

 
16:48
15. 6. 2016

Chovancův krok okomentovali na Twitteru také lidovci: 

 
16:47
15. 6. 2016

Právník Jan Wintr z Univerzity Karlovy potvrdil v České televizi, že vypovězení koaliční smlouvy samo o sobě neznamená konec vlády. „Vláda vládne, dokud nepodá demisi, nebo jí sněmovna nevysloví nedůvěru,“ řekl. 

 
16:44
15. 6. 2016

Babiš už dříve řekl, že pokud Chovanec reorganizaci podepíše, je to důvod pro vypovězení koaliční smlouvy, i když to automaticky neznamená konec vlády. Podle Chovance ale reorganizace policie neporušuje koaliční smlouvu, neboť se jedná o záležitost policejního prezidia.

 
16:39
15. 6. 2016

Prezident Miloš Zeman se ke kroku Milana Chovance nechce zatím vyjadřovat. „Stanovisko pana prezidenta zazní příští týden po setkání s prvním vicepremiérem a ministrem financí (Andrejem Babišem) a ministrem vnitra (Milanem Chovancem),“ řekl Blesku mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

 
16:35
15. 6. 2016

„Policie musí být nezávislá, není možné na ni vyvíjet politický nátlak. Milan Chovanec se rozhodl správně,“ komentoval na Twitteru krok ministra vnitra jeho stranický kolega Jan Hamáček. 

 
16:32
15. 6. 2016

Chovanec, který ve středu odpoledne oznámil, že se právě podepsal pod reorganizaci policie, uvedl, že udělal chybu, když ji nepodepsal dříve. 

 
16:30
15. 6. 2016

Na tiskové konferenci vystoupil spolu s Chovancem také policejní prezident Tomáš Tuhý. Uvedl mimo jiné, že vybudování centralizovaného úřadu pro boj s korupcí byl dlouhodobý záměr, o kterém se diskutovalo už v roce 2007. „Máme k tomu dnes ideální podmínky,“ řekl. 

 

japos22 ( 21. června 2016 14:24 )

floutek Chovanec - zrádce zrádců a kmotr kmotrů

soda ( 18. června 2016 10:29 )

Ubohost srovnávatZemana s tim, co se snazi tady vsechno skoupit, aby mohl ovladnout Čechy a vy koblihari mu k tomu pomahate. Lze a ani se nezacervena, ale druhym to vycita, Vystoupime z koalice, ale ve vlade chci zustat, bodejt, jak by si sikovne shanel dotace, je to stejnej podvodnik jako jini, nebude smet byt vlastnikem firmy, tak to da prepsat na manzelku???? To je skutečne vyjadreni nejvetsiho poctivce.

soda ( 18. června 2016 10:18 )

To byste mel tu hlavu vytahnout vy, kdyz mu tam vezite, vase slova potvrzuji jen to, ze patrite k tomu hulvatovi, sprostakovi a arogantnimu cloveku jmenem Babis. Ten se neumi vyjadrovat jednak cesky a za druhe vsichni kolem jsou zlodeji apod., jenom ON je svetec, kazdou chvili se neco na nej nekde vyvali, ale jako zázrakem z toho nic neni. No kdyz mu svedcili stbaci tak se neni co divit. A tomu fandite, fuj, ale koblihy zadara asi zatemnily mozek, za nim jsou koblihy nejen ty smazene.

mixer ( 16. června 2016 12:59 )

Tomu géniovi co stihl získat titul za půlrok už z toho rostou prsa,takže to dpcela sedí

Lenka2309 ( 16. června 2016 12:04 )

Jiné argumenty nemáš, než urážky? Nebo se ti dostal do hlavy virus Zika?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa