Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zakázat maily mimo pracovní dobu? Ztřeštěné, nedovolíme to, děsí se politici

Autor: tmp - 
29. května 2016
07:15

Už žádné e-maily po pracovní době! To nařizuje nová francouzská reforma. Kontroverzní zákon vítají zaměstnanci, ale je něco takového možné prosadit i v Česku? Blesk.cz zjišťoval, zda se obdobný zákon nechystá také v naší domovině.

Stres a povinnosti spojené s „elektronickým vodítkem“ e-mailů, které jsou zasílány zaměstnancům mimo pracovní dobu, byly důvodem nového francouzského zákona. V hromadě reforem, kvůli kterým ve Francii momentálně mohutně protestují hlavně zaměstnanci, se tak objevilo i jedno světlé místo. Jak zjistil Blesk.cz, čeští politici by nic takového nedovolili.

„Výbor pro sociální politiku určitě nic takového nepřipravuje, nevím o tom a upřímně řečeno nevylučuji, že nějaký takový ztřeštěný nápad nebude kvitován někým z ministerstva práce a sociálních věcí po vzoru některých změn zákoníku práce, které se chystají. Já upřímně řečeno bych udělala všechno pro to, aby takovéto omezení neprošlo,“ řekla Blesk.cz poslankyně Radka Maxová (ANO).

Maxová: Chybí tomu rozum

Podle Maxové je francouzský zákon „postavený na hlavu“ a zbytečně omezuje zaměstnavatele. „V podstatě se mi trošku zdá, že si začínáme málo uvědomovat, že pokud tady nebudou zaměstnavatelé a podnikatelé, tak že vlastně ani nebudou mít komu posílat ty e-maily, takže mi začíná chybět v této otázce trošku rozum,“ dodala.

I další členka výboru pro sociální politiku Markéta Adamová (TOP 09) by podobný návrh nepodpořila. „Doufám, že se v Česku ničeho podobného nedočkáme, i když už takové náznaky z ministerstva práce a sociálních věcí také jsou. Čím více budeme oblast zaměstnávání regulovat pod rouškou ochrany zaměstnanců, tím více uškodíme podnikům, produktivitě práce a konkurenceschopnosti, a tedy v konečném důsledku poškodíme i samotné zaměstnance,“ řekla poslankyně Blesk.cz

Zaměstnavatelé a zaměstnanci si mají podle ní sami dohodnout, jak má jejich konkrétní pracovní vztah vypadat. Přesto ale nevylučuje, že by podobný návrh mohl přijít odjinud. „Očekávám, že s tím dříve či později někdo z vlády nebo odborů přijde i u nás,“ dodala Adamová.

Ani ministerstvo práce a sociálních věcí podobný zákon nepřipravuje. „Ne, nic takového se zatím nechystá. Nicméně odpovídat na maily po pracovní době je už dnes práce přesčas a tak by se na to mělo pohlížet,“ řekla Blesk.cz ministryně práce sociálních věcí Michaela Marksová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 30. května 2016 08:41 )

diskuze je zbytecna. v cechach jiz mnoho nadnarodnich firem scenuje maily i telefony svych zamestnancu. prekrosi-li se limit za telefon, zamestnanec to musi zaplatit. a o kontrole prib-l-bliku na socialnich sitich ani nemluvim...

prycsnima ( 29. května 2016 10:47 )

 A ty svi ně v německu chtěji zavěst výuku islámu ve školách!To navrhla německá katolická církev.zrádci jako vždy!Kur vy!

franta43 ( 29. května 2016 09:18 )

kdo čte pracovní email mimo pracovní dobu? Prostě si to přečte až druhý den v práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa