Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Středula: Odboráři, spojte se. Mzdy rostou pomalu, Němce doženeme za 100 let

Jiří Středula, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů
Jiří Středula, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: bru/ČTK - 
24. května 2016
14:01

Odboráři z celé země se 7. září sejdou v Praze, aby se dohodli na postupu při vyjednávání o růstu výdělků. Chtějí pokračovat ve své kampani Konec levné práce a tlačit na výraznější přidávání. Na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to dnes řekl její předák Josef Středula.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi, zastřešuje 29 svazů s asi 370 000 členů. Poprvé uspořádala setkání, které mělo odboráře „motivovat“ před kolektivním vyjednáváním, minulý rok v září. Akce se zúčastnilo na 1200 lidí.

„Bude akce Konec levné práce II. Budeme rádi, když bude barevná. Je to jeden ze způsobů, jak dát najevo své požadavky. Kreativitě jsou dveře otevřeny,“ uvedl Středula. Odborářské setkání začne v 10:00 ve sportovní hale Sparty.

Podle odborů výdělky v Česku rostou pomalu. Pokud by se zvedaly dosavadním tempem, čeští pracovníci by rakouské či německé kolegy dohnali v příštím století, uvedl už dřív Středula.

Podotkl, že velké rozdíly jsou i ve mzdách v jednotlivých krajích. „V Praze je medián mzdy kolem 27 700 korun a v Karlovarském kraji o 7000 nižší,“ upozornil. Platy pracovníků veřejného sektoru v regionech se podle něj tak výrazně neliší. „Stát sehrává významnou roli, když stanovuje cenu práce, která je shodná napříč ČR. Rozkládá to kupní sílu v zemi,“ uvedl Středula. Kritizoval odliv peněz z ČR na dividendách a poplatcích. Míní, že jedinou cestou, jak je možné tyto peníze v české ekonomice udržet, je růst mezd.

Odbory požadují růst platů ve veřejném sektoru o deset procent. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na sněmu zopakoval, že by se měly o desetinu zvednou tarify ve školství a zdravotnictví. Pro ostatní profese jeho strana podporuje pět procent. „Chceme dát ve vládě jasný a srozumitelný signál, že v době růstu je čas přidat na mzdách a platech, aby hospodářský růst pocítili spravedlivě všichni,“ uvedl předseda vlády.

Podle zaměstnavatelů není ale možné výrazně přidávat, pokud Česko zaostává v produktivitě. Když je práce produktivnější jen o procento, nelze zvýšit mzdu o deset procent, uvedl už dřív Svaz průmyslu a dopravy.

Ke zorganizování akce se čeští odboráři inspirovali u kolegů v Německu či Rakousku. Loni nechyběly transparenty i velkoplošné obrazovky a promítání motivačních spotů.

hejhej ( 25. května 2016 16:05 )

Mzdy pracujícím rostou pomalu, zato rychle se zvedají mzdy úplatným soudcům, poslancům a ve státní správě. Máme více úředníků než pracujících a státní dluh se nesnižuje. Tato vládá jenom rozdává, mnohdy zbytečně. Ti, co nikdy nepracovali, jenom se rychle rozmnožují vyplácí stát nehorázné příspěvky na děti - další nemakačenka,různé podpory, které jsou vyšší než platy těch, co pracují a odvádějí daně. Zvrácené hospodářství.

renataren ( 24. května 2016 21:20 )

Stačí se podívat na nabídky prací... Mzdy zamrzly někde v roce 2008, před krizí... Mzda roste akorát vyvoleným... A tím nemyslím růst mezd o tisícovku, myslím třeba mít normální mzdu pro rok 2016, někde od 25000,- výše... Je ostuda pracovat za 16 tis. A navrhovaná minimální mzda okolo 11 tis. ? Výsměch ? Takhle opravdu dohoníme Německo za 100 let, Středulo !!! Snaž se víc...

havran2 ( 24. května 2016 15:29 )

Za všechno může Rusko a KSČ.Po válce Německo bylo v horším stavu než ostatní, prohráli válku a jsou na tom lépe než bývalé socialistické státy.

zadnice ( 24. května 2016 14:58 )

Středulo Němce nedoženeme nikdy i kdyby nám běželi naproti díky našim bývalým, nynějším i budoucím "POLITIKŮM"!!!

ohrazenice ( 24. května 2016 14:44 )

A bude hůř jestli k nám nacpe EU negramotné muslimy kteří nic neumí a nic se učit nebudou. A že jich chce EU k nám poslat z Německa tisíce vetřelců je asi pravda.

Zobrazit celou diskusi