Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Do Prahy má přijet nová prezidentka Tchaj-wanu. Navzdory Zemanovi a Číně

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. května 2016
05:00

Prezidentka Tchaj-wanu, jehož nezávislost neuznává Čína ani státy EU, dostala pozvánku do Prahy. Zásluhu na tom má europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která se přímo na tichomořském ostrově účastnila inaugurace Cchaj Jing-wen. Přiznává, že s pročínskou politikou prezidenta Miloše Zemana se pozvání neslučuje.

„Nechci se negativně vymezovat vůči Čínské lidové republice, vůči Pekingu. Pro nás je Čína důležitý partner. Ale přeji si, aby Čína respektovala svobodný vývoj na Tchaj-wanu,“ prohlásila pro Blesk.cz Šojdrová.

Předsedkyně nezávislé a demokraticky smýšlející opozice Cchaj Jing-wen vyhrála volby už v lednu, do úřadu byla ale oficiálně uvedena až nyní. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila také delegace Evropského parlamentu a Šojdrová byla jedinou českou zástupkyní.

Delegace Evropského parlamentu podpořila novou tchajwanskou prezidentku (třetí zleva). Inauguraci přihlížela i česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, třetí zprava). Delegace Evropského parlamentu podpořila novou tchajwanskou prezidentku (třetí zleva). Inauguraci přihlížela i česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, třetí zprava). | Prezidentská kancelář, R.O.C. (Taiwan)

Na dotaz, jak se pozvání tchajwanské prezidentky slučuje s politikou prezidenta Miloše Zemana, odpověděla česká europoslankyně upřímně: „Neslučuje.“

Pražský hrad i česká vláda se přitom snaží o oživení vztahů s Čínou, především v rovině ekonomické. Jako důkaz vzrůstající náklonnosti nejlidnatější země světa k Česku byl koncem března v Praze prezident Si Ťin-pching.

Připomeňte si: Návštěva čínského prezidenta v Praze

Ovčáček: Je to soukromá věc europoslankyně

„Jde o čistě soukromou aktivitu paní europoslankyně. Pan prezident, vláda a též naši spojenci v EU a NATO uznávají jednotnou Čínu,“ komentoval pro Blesk.cz návštěvu jménem prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Ten status quo, který znamená, že Tchaj-wan je Čínská republika a je samostatným regionem, který má svoji reprezentaci, je status, který v tuto chvíli tchajwanské vládě vyhovuje. Takový dojem z toho mám a respektuji to. Je to asi rozumná strategie.

Legitimitu Tchaj-wanu (Čínské republiky) Čína odmítá, dál ostrov považuje za část svého území. Uznává ho jen 23 zemí po celém světě. V boji o mezinárodní uznání podporuje země z jihovýchodu Asie například podobně postavené Kosovo.

„Pozvala jsem ji. Uvidíme, zda přijede do Prahy nebo třeba nakonec do Evropského parlamentu,“ poznamenala k cestě prezidentky Cchaj Jing-wen Šojdrová.

Prezidentku obklopili skauti. Skautka Šojdrová bobříky neskládala

„Při té inauguraci na Tchaj-wanu pomáhaly stovky dobrovolníků skautů v krojích a mě to tak nadchlo, že jsem se na tyto doby rozpomněla,“ popsala dále Šojdrová, která skauty vždy obdivovala a po revoluci do organizace sama vstoupila. Bobříka ale nemá splněného ani jednoho.

Setkání s tchajwanskou skautkou. Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), sama skautka, přiznala, že kroj jí visí v Česku ve skříni. Setkání s tchajwanskou skautkou. Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), sama skautka, přiznala, že kroj jí visí v Česku ve skříni. | Archiv Michaely Šojdrové

„Nesplnila (smích). Byla jsem ráda, že jsem se naučila slib. To už byla doba, kdy jsme skládali jiné bobříky než ty skautské,“ uvedla v narážce na to, že už v té době měla děti.

Své skautství Šojdrová demonstrovala také veřejně. V roce 2008 přišla Madam, jak zní její přezdívka, ve stejnokroji do Sněmovny. V Evropském parlamentu zatím nic podobného neplánuje, i když to prý není myšlenka k zahození.

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) v roce 2008, kdy přišla společně se svými kolegy do Sněmovny ve skautském kroji. Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) v roce 2008, kdy přišla společně se svými kolegy do Sněmovny ve skautském kroji. | Profimedia

„Je fakt, že na úrovni evropského skautingu by to bylo ještě více symbolické. Já ale nejsem lídr těchto akcí. To vždycky musí být nějaký chlap,“ poznamenala se smíchem. „Přezdívku mi daly moje sestry skautky. Některé z těch skautek jsem učila francouzštinu. Tak je podezírám, že možná proto. Je možné, že jsem to slovo s nimi používala,“ vysvětlila, i když o původu své přezdívky sama jen spekuluje.

panda82 ( 4. listopadu 2016 07:49 )

KDU hraje na nervy voličům a provokuje, a Šojdrová už doma maluje, aby ji mohla přijat, to máme ve vládě takové trotly, že si tam každý hraje na svém písečku, tož když nekopou za Česko tak ven s nima, nemohou brát peníze daňvých poplatníků, když je zneužívájí jen ve svůj prospěch,

suov ( 29. května 2016 08:26 )

Ale občany nezajímá co se líbí tobě Šojdrová, takže nemluv za občany, a pro -lan1-, jak to mluvíš o prezidentovi, ty nepoadařený čechu, co říkáš žalobě pro urážku hlavy státu?

Lan2211 ( 28. května 2016 16:39 )

omg koho zajima co si mysli to tlusty prase zeman

tgbg ( 28. května 2016 11:19 )

Putinovské Rusko, dnes učebnicová země fašizmu a nacizmu. Putin vidí, jak se mu Rusko rozkládá pod rukama a snaží se všemožně tomu zabránit. Putin si je velmi dobře vědom, že muslimské obyvatelstvo Ruska(dnes 30 000 000 lidí)je v populační explozi a naopak ruští křesťané mají málo dětí a navíc mladí rusové páchají obrovské množství sebevražd, plynoucích z bezvýchodnosti jejich situace. Mluvit o ruském alkoholizmu je asi zbytečné, protože potkat v poledne v ruských městech střízlivého Rusa je zázrak. Rusko se také stalo hlavní světovou velmocí AIDS. Každý měsíc přibývá v Rusku 8000 nově nakažených touto smrtelnou chorobou a lékařská pomoc a léky jsou horentně drahé a navíc nedostupné. Miliontá pacientka se nakazila při pohlavním styku, což je podle Pokrovského typické: každý padesátý Rus mezi 25 až 40 lety je totiž HIV pozitivní. Rusko má přibližně 146 milionů obyvatel. Je jednou z mála zemí, kde je epidemie HIV/AIDS stále na vzestupu. Loni na jaře se udávalo, že virem HIV je infikováno asi půl procenta populace - a téměř každý stý ve věkové skupině 14 až 49 let. Proto se Putin všemožně snaží pozvednout příjmy ruského státu okupováním a drancováním okolních suverénních států. Tento ruský fašizmus založený na provokacích údajně utlačované ruské menšiny, vychází z fašizmu Adolfa Hitlera-Putinova vzoru. Je jenom otázkou času, kdy se naplní Putinův osud, jako Hitlerův.

asijo ( 28. května 2016 11:00 )

Půjde TOP09 protestovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa