Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman jmenoval nové generály. A dostal kříž za boj o svobodu

Autor: bru/ČTK, mts - 
8. května 2016
12:52

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Hradě nové generály. Je mezi nimi policista Jiří Komorous, vyšší generálskou hodnost získali například náčelník generálního štábu Josef Bečvář, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba. Zeman zároveň obdržel kříž Za zásluhy v boji za svobodu.

Jmenování a propůjčování generálských hodností se tradičně konalo u příležitosti výročí konce druhé světové války v Evropě.

Ředitele útvaru pro ochranu ústavních činitelů, dosavadního plukovníka Komorouse, jmenoval Zeman brigádním generálem. Ten dříve čelil kritice kvůli předlistopadové minulosti posluchače důstojnické školy někdejší Státní bezpečnosti.

Brigádní generály Tuhého a Rybu povýšil prezident do hodnosti generálmajorů.

Do hodnosti brigádního generála Zeman jmenoval zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského, ředitele Agentury logistiky Jaroslava Trakala a ředitele Agentury vojenského zdravotnictví Zoltána Bubeníka. Dosud byli plukovníky.

Hodnost brigádního generála prezident propůjčil náčelníku Vojenské policie Pavlu Křížovi. Povýšil z plukovnické hodnosti.

Dosavadní generálporučík Bečvář bude mít nově hodnost armádního generála. Do hodnosti generálporučíka Zeman povýšil vojenského představitele Česka při Severoatlantické alianci a Evropské unii, generálmajora Miroslava Žižku. Povýšení na generálmajory se dočkali brigádní generálové Štefan Kaleta a Jaromír Zůna. Kaleta je Bečvářovým poradcem, Zůna řídí sekci podpory ministerstva obrany.

Vláda projednávala před časem i návrhy, podle nichž se měli stát generály i ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun a jeho zástupce Libor Jílek, kteří jsou plukovníky. Kabinet jejich jmenování neschválil, patrně kvůli postupu vojenské tajné služby v případě únosu pětice Čechů v Libanonu.

Zeman dostal kříž

Zeman zároveň dostal od Českého svazu bojovníků za svobodu kříž „Za zásluhy“.

Pan prezident si tohoto ocenění nesmírně váží, při předání vyslovil slova poděkování. Předání kříže Za zásluhy se zhostil předseda ČSBS Jaroslav Vodička. Přítomen byl i válečný veterán Pavel Vranský,“ sdělil Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

auslak ( 8. května 2016 16:10 )

bojoval na Letné a cinkal . . . na kroužku měl asi 4 klíče

lunatic ( 8. května 2016 15:34 )

V takovém věku již nelze zaručit téměř vůbec nic ;jó,ve 20-30-ti,ale teď ?

lunatic ( 8. května 2016 15:31 )

Správný generál by měl udržet meč,ale i moč a zejména umět rozlišit červenou a hnědou barvu,aby poznal,zda je zraněný,anebo jen p.....ý.

lunatic ( 8. května 2016 15:19 )

V Thajsku žádná diktatura není;aktuálně je tam u moci armáda,ale-je to ku prospěchu věci-mohu to totiž srovnávat .

lunatic ( 8. května 2016 15:09 )

Pro jedince,který se neudrží na nohou,bez opory,je lepší,když se posadí-to je fakticky pravda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa