Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanecké šachy s náhradami: Peníze posílají rovnou do stranických kas

Náhrady za nájem kanceláří poslanců? Často končí ve stranických kasách.(ilustrační foto)
Náhrady za nájem kanceláří poslanců? Často končí ve stranických kasách.(ilustrační foto)  (Autor: Blesk / Zuzana Štíchová)
Autor: sou - 
29. dubna 2016
08:12

Čtyřiačtyřicet poslanců si podle MF Dnes účtuje na náhradách i pronájem kanceláře přímo v sídlech svých stran. Přehled ukazuje, že například do stranického rozpočtu KSČM tak přibylo skoro devět milionů korun. Před necelým měsícem přitom komunistická poslankyně Miloslava Vostrá vysvětlovala dobré hospodaření strany tím, že neutrácejí za to, na co nemají. Po celém Česku vlastní 66 staveb.

„Máme pěkné vhodné kanceláře na ústředních výborech, nevidím v tom problém,“ uvedla pro MF Dnes poslankyně Hana Aulická Jírovcová, která si od KSČM pronajímá kancelář v Mostě za 27 200 korun měsíčně. Cena se přitom podle deníku nemusí odvíjet od tržní ceny ani jeho skutečné hodnotě, ale tím, co poslancům dovolí pravidla.   

Na druhém místě se pak podle informací MF Dnes mělo umístit ČSSD, které za nájem kanceláří svým poslancům účtuje celkově tři miliony, kdy nejvíce mají údajně vydělávat kanceláře plzeňských poslanců v čele s ministrem vnitra Milanem Chovancem. „Poslanci ČSSD si je pronajímají zejména v místech, kam jsou zvyklí chodit lidé zajímající se o politiku či hledající od představitelů ČSSD rady nebo pomoc,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí strany Michal Kačírek.

Podle něj není nic špatného ani nelogického na tom, aby jejich poslanci nemohli využít zázemí a možnosti organizační sítě své mateřské strany a poskytovat svým voličům operativní a co nejkomplexnější informační a právní servis. „Ostatně podobně je tomu i v případě sociálně demokratických stran v zahraničí, kde stranická sídla zároveň fungují jako živá komunitní sídla a platforma pro setkávání občanů,“ upřesnil.

Ministr kultury si za svou poslaneckou kancelář má na náhradách účtovat 354 tisíc korun 

Na milion si mají přijít podle MF Dnes i lidovci, kdy jejich ministr kultury Daniel Herman platí za kancelář 354 tisíc korun. „Kancelář Daniela Hermana má standardní nájem srovnatelný s ostatními nájemci v dané lokalitě. V budově je jedním z řady nájemců,“ upřesnila pro Blesk.cz mluvčí strany KDU-ČSL Petra Hrušová.

Na seznamu, který si vyžádala MF Dnes, má své místo i TOP 09, která si na náhradách za nájmy v budovách na pražském Malostranském náměstí a ve Vídeňské ulici v Brně má přijít na tři miliony korun. TOPka tyto budovy nevlastní, ale pronajímá si je jako své místní sídlo. Prostřednictvím náhrad na něj tak její poslanci přispívají. 

„S kolegy se občas potkávám, ale kdo všechno má v budově kancelář, nevím. Ani nevím, jestli jsou tam všichni,“ říká poslanec TOP 09 František Laudát, který si svou regionální kancelář na Malostranském náměstí zřídil, protože ji tam má pražská pobočka strany, kterou dříve vedl.

Podle Kanceláře Poslanecké sněmovny nejde v tomto případě o zneužívání náhrad a vše je pevně dané zákonem o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci. „Tato pravidla a jejich dodržování při poskytnutí konkrétních částek jsou přísně kontrolována finančními kontrolními institucemi. Žádná část náhrad nemůže být vyplacena neoprávněně, a v žádném případě tedy nelze v této souvislosti hovořit o jakémkoli zneužívání,“ uzavřela ve svém prohlášení.

hejhej ( 30. dubna 2016 19:58 )

Poslanecké náhrady jeden velký tunel, zlodějna. Používají se pořizování bytů, jako např.Sobotka. Pokud mají poslanci a jejich zbyteční asistenti kancelář v budově strany, neměli by mít už nárok na příplatky. Ale zlodějna jde našim mocipánům nejlíp !!

byvalyvoIiccssd4 ( 29. dubna 2016 09:45 )

Tak běž dělat poslance a budeš se radovat taky.

havran2 ( 29. dubna 2016 09:40 )

Když jsou volby,poslanci jen slibují,potom se 4 roky jenom radují,jak jim roste konto ! ! !

ellenic ( 29. dubna 2016 09:12 )

Většina cen za pronájem kanceláří je nadhodnocená a nahrává k vyždímání státu . To je jako s náhradami za pronájmy bytů pro poslance. Mají poslanecké ubytovny, ale to jim málo. Kdyby si to měli platit ze svého bez náhrady, tak by si pronajali garsonku a byli by rádi, že nemusí hodně platit.

moiaza ( 29. dubna 2016 08:24 )

Vládní šlechta si umí penízky pěkně přerozdělit. Pokud náhrady dají do kasy, tratit nebudou. Oni si umí několikanásobek peněz přihrát zpět. Stačí dvě dozorčí rady, pak fiktivní poradci a šupky dupky, penízky se kutálejí na účty místo nahrad. Tisícovku jem vezmete a oni si dalších pět "vydělají" jinde. A bezpracně. Proto přece jsou politici, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa