Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obrázky děsu na cigaretách a sex v reklamě až po 22. hodině? Senátoři jsou pro

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. dubna 2016
14:50

Větší plocha krabičky a drastičtější obrázky – tak by se měly změnit krabičky cigaret během následujících měsíců. Mimo to upravuje novela zákona o potravinách také označení českých výrobků, postavení potravinářské inspekce nebo regulaci reklamy na přípravky podporující sexuální výkonnost. Návrh v úterý projednal hospodářský výbor Senátu a doporučil ho schválit tak, jak přišel ze Sněmovny. Proti byli jen dva senátoři.

„Je to největší změna v oblasti tabákových výrobků od vstupu do Evropské unie. Shoda na něm bude. Doufám, že ho Senát schválí ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. Je totiž třeba, aby kvůli notifikaci začal platit od 20. května,“ řekl Blesk.cz Jan Hajda (ČSSD), předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.

Nově budou muset pokrývat odstrašující obrázky například 65 procent přední i zadní strany krabičky a skončí cigarety s příchutí, kromě mentolových. Novela se nedotkne tabáku do vodních dýmek nebo doutníků.

Novela řeší i označování a darování potravin

Kromě toho ale obsahuje také nařízení, jak označovat například české výrobky. Ty by měly být jasně identifikovatelné díky české vlaječce na obalu. Právě řada pravidel v označování potravin ale vadila senátorce ODS Veronice Vrecionové.

„Já jsem pro ten zákon nehlasovala, společně s kolegou Bratským. Jinak pro to všichni ruku zvedli. Mám problém s tím, že se to hrozně komplikuje a přinese to další nárůst byrokracie, co se týká té části potravin. Rozumím tomu, že je třeba pomoci českým potravinám, ale je to tak nejasně řečeno a je tam hrozná spousta příkazů a zákazů,“ komentovala jednání výboru Vrecionová.

Senátorka má problém také s nařízením pro velké supermarkety, aby prošlé, nicméně zdravotně nezávadné jídlo předávaly charitě. „Ten nápad není špatný, ale nerozumím tomu, proč ta povinnost diskriminuje jen některé,“ dodala s tím, že problematické může být i nařízení o poskytnutí takového jídla zdarma. Zákon bude podle Vrecionové i obecně velmi problematický.

Členka ODS nicméně žádné změny výboru nenavrhla, svým spolustraníkům v Senátu ale doporučí zákon nepodpořit.

Podpora erekce až po 22. hodině

Největší debata se na plénu Senátu očekává nad „přílepkem“, který do zákona prosadil lidovecký poslanec Petr Kudela. Ten navrhl, aby reklamy na přípravky, které mají podporovat sexuální výkonnost, mohly být vysílány v televizi až mezi 22. a šestou hodinou ranní. Senátoři mohou tento detail odstranit. V tom případě by ale zákon musel na schválení zpět poslancům.

moiaza ( 26. dubna 2016 21:39 )

V životě jsem nezažil, že by kuřák přestal kouřit pro hloupý obrázek na krabičce. Kouření není o krabičce, ale o inteligenci. Vláda má kuřákům zdražit zdravotní pojíštění o 100 procent! To by je mohlo trošku probudit. Pokud kuřák onemocní důsledkem kouření, měl by si zaplatit veškerou následnou léčbu. Jenže to je utopie. To budeme raději čmárat po krabičkách nesmysly. No Kocourkov!

freedom1 ( 26. dubna 2016 21:11 )

Pracuju v tabačce.Kvůli tomuhle nesmyslu k 20.5 propouštějí více jak 200 lidí.Tabáková legislativa zkomplikuje život hodně zaměstnancům.A kdo chce bude kouřit dál.Přesně jako já.

francjosef ( 26. dubna 2016 16:31 )

Vy chytráci s kouřením je to již pozdě co jste vymysleli na krabičkách a s tím sexem taky pozdě.Peníze z cigaret,ale hrabe stát,takže není na co si stěžovat.Chlst,cigarety,benzin ta je Vaše,nejlepší a okecávat to,dovedete velmi dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa