Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Opoziční smlouva, Klaus „superstar“, kauza Nagyová: ODS slaví čtvrtstoletí

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    22. 4. 2016
    19:00

    Od nejsilnější české politické strany k úpadku a boji o jednotlivá parlamentní křesla. Příběh ODS se píše už 25 let a založení strany si ve čtvrtek připomněli její současné i bývalé špičky. Podle předsedy Petra Fialy se strana z chyb poučila a "opět zvedá hlavu". V posledních průzkumech volebních preferencí se ODS pohybuje kolem 9 %. V minulosti přitom vítězila i s 30 %.

  • 1.Klaus se setkal s Topolánkem

    Slavnostní večeří současných i bývalých stranických špiček oslavila ODS 25 let své existence. Strana vznikla 20. dubna 1991 v Olomouci. Na setkání s předsedou Petrem Fialou, místopředsedkyní Alexandrou Udženijou a dalšími současnými politiky strany dorazil také expremiér Mirek Topolánek a překvapivě také bývalý prezident Václav Klaus. Ten stranu přitom v poslední době hojně kritizuje.

     

    Expremiér Petr Nečas se omluvil z důvodu zahraniční cesty. „Žádná jiná pravicová strana u nás takovou tradici nemá, buďme na ni hrdí. Za dvacet pět let života ODS pochopitelně zaznamenala i neúspěchy a nedávno prošla hlubokou krizí. Ze svých chyb jsme se však poučili a opět zvedli hlavy,“ poznamenal k setkání Petr Fiala.

    Společné foto při oslavě 25 let ODS. Zleva: Zbyněk Stanjura, Jan Zahradil, Martin Kupka, Drahomíra Miklošová, Václav Klaus, Petr Fiala, Mirek Topolánek, Alexandra Udženija a Evžen Tošenovský. Společné foto při oslavě 25 let ODS. Zleva: Zbyněk Stanjura, Jan Zahradil, Martin Kupka, Drahomíra Miklošová, Václav Klaus, Petr Fiala, Mirek Topolánek, Alexandra Udženija a Evžen Tošenovský. | Facebook / Petr Fiala

    Oslavu doprovázela také večeře. Mirek Topolánek se dobře bavil... Oslavu doprovázela také večeře. Mirek Topolánek se dobře bavil... | Facebook / Petr Fiala

  • 2.Volební úspěchy a opoziční smlouva

    ODS vznikla po rozpadu Občanského fóra a krátce poté se pod taktovkou Václava Klause dostala do vlády, kde byla nepřetržitě až do roku 1997. Pak od roku 2006 s krátkými přestávkami až do roku 2013 a pádu Nečasovy vlády. V Česku působí jako strana konzervativní, na evropské scéně jako euroskeptická.

     

    V roce 1998 skončila ODS ve volbách do sněmovny druhá za sociální demokracií. Václav Klaus s Milošem Zemanem tehdy jako předsedové obou stran začali spolupracovat v rámci tzv. opoziční smlouvy. Zemanova menšinová vláda tak měla potřebnou podporu. Řada kritiků označovala spolupráci za koalici.

    Je Václav Klaus spasitelem? Je Václav Klaus spasitelem? | Archiv Blesku

  • 3.Nagyová potopila Nečase

    Postupný pokles preferencí přešel ve strmý pád během vlády premiéra Petra Nečase. Spolupráce ODS, TOP 09 a VV trvala tři roky a skončila tzv. kauzou Nagyová. 13. června 2013 zasahoval ve Strakově akademii Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Akce byla namířena proti politikům i úředníkům. Detektivové zadrželi kromě dalších lidí také Janu Nagyovou, šéfku Nečasova kabinetu.

     

    Nečas musel následně vysvětlovat podezření z uplácení, Nagyová taktéž a navíc také zneužití svých pravomocí. Měla totiž nechat sledovat premiérovu manželku Radku Nečasovou. Později se provalilo, že má Nagyová s Nečasem poměr. Premiér se rozvedl a Nagyovou si vzal v září 2013. 17. června, tedy 4 dny po vypuknutí aféry, podal Nečas demisi. Od té doby ODS skomírala. Teď se podle svého předsedy Petra Fialy opět zvedá.

    Nečas přichází na soud s úsměvem Nečas přichází na soud s úsměvem | ČTK

  • 4.Největší osobnost se ODS straní

    Nejvýraznější osobností ODS je bezesporu její první předseda a pozdější prezident Václav Klaus. Stranu vedl od jejího vzniku až do roku 2002. Z funkce a celé ODS odešel krátce před prezidentskými volbami v roce 2003, které vyhrál. V letech 1992 až 1998 byl předsedou vlády, poté šéfem Sněmovny.

     

    Nyní cestuje po světě, vydává knížky a vede Institut Václava Klause. K své bývalé straně se staví velmi kriticky. V nejbližších prezidentských volbách kandidovat zřejmě nebude. Uvažoval by o tom pouze, pokud by neobhajoval svůj post Miloš Zeman.

    Exprezident Václav Klaus je vášnivý lyžař. Exprezident Václav Klaus je vášnivý lyžař. | Blesk - Martin Hykl

  • 5.Topolánek bojující s nedůvěrou

    Druhým předsedou ODS se stal koncem roku 2002 po Klausově odchodu. I on se stal premiérem, vyšlo na něj také předsednictví v Evropské unii, takže působil jako předseda Evropské rady.

     

    S prvním pokusem sestavit v roce 2006 kabinet ale neuspěl, jako první premiér v historii ČR. Při druhém pokusu sestavit vládu s lidovci a zelenými pomohli Topolánkovi dva přeběhlíci z ČSSD, kteří při hlasování o důvěře opustili jednací sál. Topolánkovy snahy skončily sněmovní nedůvěrou v březnu 2009. Z ODS odešel v dubnu 2015, protože přestal platit členské poplatky.

    Mirek Topolánek a Ivan Langer fandí na tenise. Mirek Topolánek a Ivan Langer fandí na tenise. | profimedia.cz

  • 6.Skomírání po Nečasovi

    Po pádu vlády Petra Nečase zaskočil v čele ODS Martin Kuba, který je aktuálně předsedou jihočeské buňky strany. Na kongresu strany v lednu 2014 se pak kormidla strany s bílým ptákem ve znaku ujal politolog a vysokoškolský profesor Petr Fiala, exministr školství. Svůj post o dva roky později obhájil.

    27. kongres ODS: Petr Fiala byl jediným kandidátem na (staro)nového šéfa 27. kongres ODS: Petr Fiala byl jediným kandidátem na (staro)nového šéfa | ČTK

zvonik54 ( 24. dubna 2016 02:11 )

 Paráda. Správný hádky v konverzaci všech. A víte vůbec, že tento stav si právě přejí ti, kteří rozbili jednotu celého Masarykovského Československého národa předělanou a slabomyslnou ,,svobodou a demokracií" jen pro současné vládnoucí zločince ve světě? A víte, že tím stejní sledují jediný cíl: Vznik konfliktu občanské nejednoty a války? A víte komu válečný stav v Evropě vyhovuje? Můžete třikrát hádat, komu vadil mír v Evropě od vzniku železné opony po 2. svět. válce. Ti tady provádějí spanilé jízdy při přesunech jako provokaci. Tak dlouhý od 2. války mír Evropa nepamatuje. Je třeba ji trochu pobořit a pozabíjet - od srdce, aby vina byla hozena na jiné, které ten víc jak 70tiletý mír způsobili. Rozhodnutí: Vaší imbecilitou a slabomyslností - nechť staň se vašimi politickými hádkami a nadávkami do komoušů, i když přesně víte, kdo to do tohoto stavu rozpumprdlíkoval! Nebo jste tak debilní, že nevíte??? Sami chcete přádnou válku a hrajete si, že stojíte za mírem. Jste schizofrenní imbecilové.

doktorrka ( 23. dubna 2016 11:21 )

VILLIHO IDENTITU URADL DALŠÍ VLASTIZRÁDNÝ ODS ÁK !!! VILLI JE KOMUNISTA A Vážení kritici minulého režimu, ukažte mi jediný národ na světě naší velikosti, který před rokem 1989 dokázal vyvíjet a vyrábět trysková letadla,dopravní letadla, atomové reaktory, lokomotivy, trolejbusy, autobusy, traktory, radary, motocykly, osobní automobily, špičkové zbraně, tkalcovské stavy, zemědělské stroje, turbíny, nákladní automobily, námořní lodě, tanky,špičkové sklářské a porcelánové výrobky,podílet se na výzkumu vesmíru, vyrábět kvalitní ocel a hutní výrobky vyvážet do celého světa, národ, který by byl naprosto soběstačný v zemědělské a potravinářské výrobě, bez jediné koruny dluhů, naopak se značnými pohledávkami v zahraničí ...atd.atd. Dnes nevyvíjeme a nevyrábíme NIC. NIC. Nepatří nám v naší zemičce ani rezavý hřebík ve zdi. BYLI JSME VELMI SCHOPNÝ NÁROD to však vy nechcete slyšet jen si trváte na svých nesmyslech. O potřebě provázanosti s "vyspělým západem", který si nás ochočil jako levnou pracovní sílu a odbytiště na jejich "kšuntvýrobky".P.S. Pro ty, kteří s výše uvedeným souhlasí prosím, aby dle vlastního uvážení tuto informaci šířili dále.=

rumungro ( 23. dubna 2016 10:26 )

Socialisti zanechali rentabilní-vynášející majetek 10 %, v hodnotě 7-8 mld. Z 80% byl rozkraden kup.privatizací. Nehodnotí živ.úroveň ani źiv.jistoty.

Zdenek_Nymburzky ( 23. dubna 2016 07:34 )

BRAVO!!!! Jsi nejobjektivnější člen diskuze, ale bacha na to, nepřepal to, pak už by tě smázli.

byvalyvoIiccssd4 ( 23. dubna 2016 07:33 )

Od samotného vzniku této sebranky ji vedli gauneři. Teď ji vede alespoň hňup.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa