Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senátoři inkluzi i přes doporučení neodložili. Kubera: Nařízení z Lidového domu

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a šéf ODS Petr Fiala se v tématu inkluze názorově zásadně rozcházejí.
Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a šéf ODS Petr Fiala se v tématu inkluze názorově zásadně rozcházejí.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan, Robert Klejch a Aneta Schürgerová, )
Autor: zst - 
20. dubna 2016
14:50

Senátoři rozhodli o novele školského zákona, ve které se mohl do hry vrátit roční odklad plánovaného společného vzdělávání dětí, tzv. inkluze. Sněmovna tuto možnost zavrhla, v Senátu ji ale v úterý podpořil školský výbor. O návrhu se ale nakonec vůbec nehlasovalo, protože senátoři podpořili verzi novely, která přišla z Poslanecké sněmovny. Proti byla pouze ODS a jeden ze senátorů ČSSD.

„Tato novela školského zákona je příkladem toho, jak vzdělávací politika nemá vypadat. Je tam zvýšení byrokracie, centralizace, jsou tam věci, které dopadnou na ředitele školy, ale i na rodiče a děti. Doufám, že Senát zachová zdravý rozum a vrátí takto špatně připravenou novelu zpět do Poslanecké sněmovny,“ řekl před jednáním předseda ODS Petr Fiala

ODS se bouří nejen proti startu inkluze od září 2016, ale také například proti nárokovosti na místo v mateřské školce pro dvouleté děti. Tento bod navíc odmítly i čtyři senátní výbory. Jejich členové ale nakonec otočili a novelu poslali na stůl prezidentu Miloši Zemanovi.

"Budu navrhovat zrušení výborů. Nemá smysl platit nějaké předsedy. Makalo se na tom 14 dní, a pak přijde příkaz z Lidového domu a všichni hlasují jinak," utrousil směrem k novinářům po konci hlasování předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

"Doplnila jsem senátorům a senátorkám požadovaná data. Samozřejmě jsme diskutovali s kolegy z koaličních stran a podařilo se nám se naladit. Přirozeně jsem ráda za podporu své sociální demokracie," odmítla Kuberův názor ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Valachová přiznala senátorům: Informačně jsme to nezvládli

„Já s tímto návrhem nesouhlasím, peníze, které ministerstvo chystá na ta podpůrná opatření by byly asi pozastaveny. Dostali bychom se do situace, že bychom stáli před stejným problémem v září příštího roku. Navíc je otázka, zda evropské dotace, které proudí do ČR, by nebyly pozastaveny,“ oponoval odložení inkluze senátor za ČSSD Zdeněk Berka.

Ten byl od začátku jednání přesvědčen, že je třeba inkluzi vyzkoušet a problémy řešit až „za pochodu“. „Problémy jsou, ale jsou řešitelné. Vázne diagnostika těch dětí, tam je ta kritika z části oprávněná,“ dodal Berka. „I paní ministryně Valachová na výboru přiznala, že informační stránku nezvládli,“ komentoval problémy také senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

Na názory ODS (Petr Fiala) a ČSSD (Zdeněk Berka) se podívejte:

Video ODS v čele s Petrem Fialou inkluzi neschvaluje a snažila se prosadit roční odklad. Proti se postavila ČSSD, proč vysvětlil místopředseda školského výboru Zdeněk Berka. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Kubera: Že se toho děsí pedagogové, to není dobrý signál

„Je to jedna z největších hysterií. Týká se to desítek, množná stovek případů, a školy to s určitými problémy zvládnou,“ prohlásil na plénu lidovecký senátor Zdeněk Brož. „Pokud bychom se rozhodli pro ten odklad, rozhodneme pouze o odkladu státních peněz pro rodiče. Není to nic, co by něčemu prospělo,“ podpořil ho jeho stranický kolega Václav Hampl.

„O čem je ta inkluze? Je to ten rozsudek Evropského soudu... To je sociální inkluze, nikoliv mentální inkluze,“ připomněl Jaroslav Kubera (ODS) jeden z důvodů, proč Česko inkluzi zavádí. „Nejde o zavedení inkluze, ale o to, že to spustí předem neodhadnutelnou proměnu. Je konec dubna, má to být v září a mezitím jsou dva měsíce prázdnin. Že se toho děsí samotní pedagogové, to není dobrý signál. Rok na to, aby věděli přesně, co je čeká, by pomohl,“ lobboval za odklad Oberfalzer.

Na přetřes přišel ale také nárok rodičů na to, aby jejich děti měly už ve dvou letech jisté místo v mateřské školce. Tento návrh poslanců, kteří ho vložili do zákona ministerstva školství, se senátorům líbil vůbec nejmíň.

Co na jednání v Senátu řekla ministryně školství Kateřina Valachová:

Video Kateřina Valachová (ČSSD) odcházela ze Senátu spokojena. Inkluze se odkládat nebude. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa